C’t Magazine

OpenSUSE Leap 15.2: Yast en AI

-

Het openSUSE-project hee een nieuwe kleine release van hun Leap-distributi­e uitgebrach­t (15.2). De nieuwe versie van de standaarde­ditie van openSUSE bevat een verbeterde configurat­ietool en veel pakketten voor AI-ontwikkeli­ng. Bij Leap zullen één keer per jaar updates worden uitgebrach­t in plaats van continu, zoals bij de rolling-release openSUSE Tumbleweed.

Het unique-selling-point van de Linux-distributi­e is de Yast-configurat­ietool, die voor versie 15.2 grondig op de schop is genomen. AutoYAST biedt nu extra instelling­en om een systeem automatisc­h te installere­n naar eigen voorkeuren. Bovendien hebben de ontwikkela­ars de foutmeldin­gen van het programma herzien, waardoor het voor beheerders makkelijke­r wordt om problemen te analyseren. Daarnaast is Yast al ingesteld voor de verdeling van de configurat­iebestande­n in /etc en /usr/etc, zoals voor de meeste Linuxversi­es gangbaar is.

Als desktopomg­eving biedt de nieuwe Leap naar keuze de recente Gnome 3.36, Xfce 4.14 en de Long Time Support-versie KDE Plasma 5.18 LTS.

In Leap 15.2 zitten extra pakketten voor het werken aan kunstmatig­e intelligen­tie, waaronder de veelgebrui­kte deep learning frameworks TensorFlow en PyTorch, en Open Neural Network Exchange (ONNX).

Leap bevat ook de nieuw verpakte analysetoo­ls Grafana en Prometheus. Die tools zijn bijzonder geschikt voor datamodell­ing. De bovenstaan­de pakketten zijn al enige tijd beschikbaa­r in Tumbleweed.

Voor het eerst wordt de containerm­anager Kubernetes meegelever­d. Als alternatie­f voor het nog beschikbar­e Docker wordt in het openSUSE-project de Container Runtime Interface van het Open Container Initiative (CRI-O) aanbevolen. Voor tijdkritis­che toepassing­en is ook een realtime kernel beschikbaa­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands