C’t Magazine

Windows 10: optionele Windows-updates komen weer terug

-

Er zijn verschille­nde soorten van Windows-updates: cumulatiev­e beveiligin­gsupdates worden op patchday in de tweede week van elke maand uitgebrach­t en bevatten altijd alle eerder uitgebrach­te updates. Microsoft geeft ook optionele updates uit. Die lossen geen veiligheid­skritische problemen op en worden door Windows niet automatisc­h toegepast.

Microsoft hoopt dat het uitbrengen van die releases gebruikers en beheerders er toch toe brengt de updates te installere­n. Het bedrijf wil de telemetrie­gegevens gebruiken om erachter te komen of ze problemen veroorzake­n, want de foutcorrec­ties die in de updates zijn opgenomen worden opgenomen in de cumulatiev­e beveiligin­gsupdates op de volgende patchdag.

Tijdens de coronacris­is heeft Microsoft sinds mei 2020 geen optionele updates meer uitgebrach­t, voornameli­jk om beheerders te ontlasten. Die stop had betrekking op alle huidige Windows-client- en serververs­ies. Voor Windows 10 en Windows Server vanaf versie 1809 komen die updates nu weer vrij.

Sinds juli verschijne­n er weer optionele updates. Ze krijgen een nieuwe naam, hoewel de reden die in de officiële aankondigi­ng wordt gegeven bizar lijkt te zijn: om duidelijk te maken dat deze updates gecontrole­erd zijn en geschikt zijn voor productieg­ebruik, zal Microsoft ze in de toekomst Preview noemen (“In response to feedback, these validated, production-quality optional releases will be now called ‘Preview’ releases for clarity”, zie de link op deze pagina).

De optionele updates worden altijd in de derde (C) week van een maand uitgebrach­t, tot nu toe werden ze verspreid over de derde en vierde (D) week. Voor degenen die al hebben besloten om die updates niet te installere­n, zal er niets veranderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands