C’t Magazine

Pi-alternatie­f

-

De Tinker S single-board computer van Asus hee als grote voordeel de 16 GB aan eMMC-geheugen, dus het hele gedoe met sd-kaartjes komt lekker te vervallen. Maar een microSD-kaartslot hee hij nog wel. Daarnaast hee deze mini-pc nog meer handigheid­jes te bieden.

De markt van single-board-computers hee een vlucht genomen door de Raspberry Pi. Er zijn sindsdien veel ontwikkeli­ngen geweest, waarbij de Pi zelf steeds meer kon, steeds meer geheugen en snellere poorten kreeg, maar ook telkens wat duurder werd. En voor wie dat allemaal nog niet genoeg vindt, is er tegenwoord­ig genoeg keuze uit ander leuks zoals bijvoorbee­ld de Nvidia Jetson Nano die we in de vorige c’t op pagina 23 hebben besproken. Maar dan betaal je al met al wel wat meer.

De Tinker Board van Asus was al goed vergelijkb­aar met de Raspberry Pi 3 met dezelfde GPIO-pinnen en usb-poorten en dergelijke, maar dan met een Rockchip RK3288-processor en aparte ARM Mali-T760 gpu. De Tinker Board S hee dezelfde basisuitru­sting, maar doet daar nog een schepje bovenop met onder meer een T764-gpu en HDMI-CEC-ondersteun­ing, maar eigenlijk vooral met het 16GB-eMMC-flashgeheu­gen.

Je kunt de Tinker S met een usb-kabel op je computer aansluiten en dan rechtstree­ks een image naar het eMMC-geheugen flashen. Geen gedoe meer met (slijtage en crashes van) sd-kaarten en kaartlezer­s dus. Even snel wisselen van sd-kaartje is er dan niet meer bij natuurlijk, maar je kunt je images wel allemaal klaar hebben staan en die dan naar believen flashen. De Tinker S hee nog wel een microSD-slot dat je kunt gebruiken om de hoeveelhei­d opslag uit te breiden. Een paar andere handigheid­jes: de

Tinker Board S hee jumperpinn­en waar je een 5V-schakelaar op aan kunt sluiten om hem mee aan of (geforceerd) uit te zetten. En de GPIO-pinnen zijn duidelijk gekleurd voor een beter overzicht. Een koellichaa­m om op de processor te plakken zodat hij koel blij bij zware belasting wordt standaard meegelever­d.

Het besturings­systeem TinkerOS, dat je moet downloaden en flashen, is gebaseerd op Debian 9 met LXDE. Door het flashgeheu­gen staat de desktop binnen 10 seconden op je scherm. Scratch en IDLE zijn standaard geïnstalle­erd, evenals VNC-ondersteun­ing. Het programma Tinker Board Configurat­ion is nog experiment­eel en afkomstig van de SBC-community – en hee dus niet voor niets veel weg van raspi-config.

Met Engels als taalinstel­ling konden we NL niet als regio selecteren, maar bijvoorbee­ld wel DK (Denemarken) en BW (Botswana). Bij de wifi-regiocode kon dat wel.

Toepassing­en als Kodi, HifiBerry, Volumio en RetroPi worden door de Tinker Board S allemaal ondersteun­d. En naast TinkerOS kun je ook Android als besturings­systeem installere­n. Het gaat op dit moment daarbij om de Nougat-versie (7.1.2). Dat valt een beetje in de categorie leuk dat het kan, maar erg veel praktisch nut zien we niet meteen.

De Tinker Board S van Asus hee al met al genoeg te bieden om zijn weg te vinden in de makerwerel­d. Met name het flashgeheu­gen is daarbij een groot pluspunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands