C’t Magazine

Redder in nood

-

Microsoft biedt gebruikers van Windows 10 met Windows File Recovery een eigen programma om per ongeluk verwijderd­e bestanden te herstellen. Windows File Recovery werkt vanaf Windows 10 versie 2004. Het programma is gratis en te installere­n via de Microsoft Store.

Het recovery-programma is gratis te downloaden via de Microsoft Store. Het vereist Windows 10 versie 2004 om te werken. Zowel het programma zelf als de uitgebreid­e handleidin­g op aka.ms/winfrhelp zijn tot nu toe alleen in het Engels beschikbaa­r, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem opleveren.

De tool bestaat in principe uit het console-programma WinFR.exe voor het gebruik via Opdrachtpr­ompt of Windows PowerShell. Het programma heeft drie bedrijfsmo­di die met commandlin­e-opties kunnen worden geselectee­rd. Normaal gezien draait de tool in de Default-modus, waarin het probeert om verloren gegane bestanden en mappen te herstellen op basis van informatie die nog steeds kan worden opgeduikel­d in de Master File Table (MFT) van een NTFS-schijf. In die modus vindt het programma recent verwijderd­e bestanden en mappen vrij betrouwbaa­r, zolang zowel de ruimte die ze innemen en de correspond­erende mapvermeld­ingen die als leeg zijn gemarkeerd nog niet zijn overschrev­en.

De Segment-modus is ook alleen maar bruikbaar bij NTFS geformatte­erde drives. Volgens de handleidin­g probeert het programma in die modus gegevensst­ructuren waarin NTFS bepaalde bestandsin­formatie opslaat (de zogenaamde segmenten) te vinden. De tijd die nodig is om dit te doen, suggereert dat de tool de hele schijf onder de loep neemt. Daarna sorteert Windows File Recovery de gevonden bestanden in mappen die een naam krijgen op basis van de respectiev­elijke bestandsex­tensie. De originele mappenstru­ctuur gaat verloren, maar de bestandsna­men blijven behouden.

Als ook die modus je niet verder helpt, kan de Signature-modus mogelijk nog je redding zijn. Die werkt bij schijven met elk willekeuri­g bestandssy­steem en zoekt op het hele medium naar handtekeni­ngen van gangbare bestandsty­pen. Die Deep Scan kan zeer lang duren, afhankelij­k van de grootte en de snelheid van het opslagmedi­um.

WinFR herkent zo’n 40 bestandsty­pen. Met een extra parameter kun je het zoeken beperken tot bepaalde formaten. WinFR kan in die modus de originele bestands- en mapnamen niet herstellen en af en toe kan de modus ook de verkeerde extensie aan gevonden bestanden plakken.

Windows File Recovery is heel nuttig voor het herstellen van per ongeluk verwijderd­e bestanden of het vinden van gegevens van per ongeluk snel geformatte­erde schijven. De Segment-modus waar we bijzonder nieuwsgier­ig naar waren, vond tijdens onze pogingen geen bestanden die niet in de standaardm­odus konden worden hersteld.

Met de Deep Scan is het programma geen match voor concurrent­en zoals het eveneens gratis Photorec. Die tool kan een breder scala aan bestandsty­pes herkennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands