C’t Magazine

Video + extra’s

-

Als je een webinar, videoconfe­rentie of livestream­s wilt organisere­n, kun je het videobeeld uitbreiden met H2R Graphics.

H2R Graphics heeft eigenlijk twee functies tegelijk: overlays en een pauzeweerg­ave die bijvoorbee­ld het volgende punt op de conferenti­eagenda aankondigt. H2R Graphics haalt de informatie daarvoor uit een Google Docs-spreadshee­t en reageert op wijziginge­n die daar worden aangebrach­t.

Van de televisie ken je ongetwijfe­ld de balken op het scherm met de naam en de functie van de getoonde spreker. H2R Graphics kan dergelijke balken genereren, net als newsticker­s (scrollende infobalken).

De software is ontworpen om te werken met een kleine video-mixer, maar werkt ook met een tweede computer met een HDMI-ingang en software zoals OBS Studio, die we hebben besproken in c’t 9 op pagina 22.

H2R Graphics geeft de uitvoer weer in een apart venster – die moet je als regisseur verplaatse­n naar een tweede video-uitvoer van je Windows-pc of Mac. Voor de overlay voeg je dan een chroma-key-functie toe.

Voor incidentel­e hobbystrea­mers is dat wel een beetje veel moeite, al kun je als je meerdere monitoren hebt aangeslote­n ook wel een werkbare indeling krijgen. Met drie monitoren kun je er een voor OBS Studio gebruiken, een voor H2R Graphics en de derde voor het beoogde communicat­iemedium, bijvoorbee­ld Microsoft Teams of Zoom.

Voor profession­eel gebruik loont het de moeite zeker om je streams op die manier wat meer cachet te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands