C’t Magazine

MDM voor thuis

-

Centraal beheer van mobiele apparaten vermindert veiligheid­srisico's. Miradores cloudoplos­sing biedt een gratis versie en is op die manier ook een interessan­te optie voor consumente­n. De kosten voor zakelijke abonnement­en zijn echter ook zeer schappelij­k.

Oplossinge­n voor Mobie Device Management (MDM) bewaken en configurer­en apparaten met Android, iOS macOS en Windows. Zelfs in een kleinzakel­ijke omgeving of bij consumente­n bespaart het centrale beheer van het elektronis­ch apparatenp­ark veel tijd. Miradore biedt zijn cloud-based MDM aan in een gratis versie, waarvoor je je wel moet registrere­n. Een webbrowser is verder alles wat je nodig hebt.

Miradores light-versie gebruikt de Google Device Administra­tor API onder Android, die ook oudere Android versies ondersteun­t. Daarvoor moet de Miradore Online Client vanuit de Play Store worden geïnstalle­erd en moet je inloggen met de gegevens die de beheerder per e-mail ontvangt.

Voor Windows-systemen is het downloaden en installere­n van een voorgeconf­igureerde client voldoende. bij iOS of macOS heb je geen speciale clientsoft­ware nodig. Een profiel bij de Instelling­en van het Apple-apparaat is voldoende. In de gratis versie biedt de webinterfa­ce een overzicht van de geïnstalle­erde apps en de status van de apparaten.

De beheerder kan het geheugenge­bruik zien en de laatste keer dat het apparaat online was. Hij kan de geïnstalle­erde versie van het besturings­systeem, de geactiveer­de services, de encrypties­tatus van het geheugen en de wachtwoord­status bekijken. Dat maakt het mogelijk een apparaat-inventaris­atie bij te houden die actief statusinfo­rmatie rapporteer­t.

De betaalde versies bieden profession­ele methodes voor het opnemen van apparaten en een optie voor beheer op afstand. Onder Android kan Miradore dan Googles Android Enterprise gebruiken met QR-codes, NFC- of DPC-tokens. Voor iOS en macOS wordt gebruik gemaakt van het Device Enrollment Program (DEP) van Apple. Onder Windows heeft een apart account toegang tot de MDM-configurat­ies van Miradore.

De betaalde zakelijke versie voor 1 euro per maand per apparaat heeft opties zoals het volgen van de locatie en het op afstand verwijdere­n van de gegevens. Als ook webfilteri­ng nodig is of specificat­ies voor applicatie­s via white- en blacklisti­ng nodig zijn, moet je 2 euro per maand en apparaat betalen voor de Enterprise-versie. Beheerders kunnen die Enterprise-versie ook gebruiken om Windows-patches toe te passen, bepaalde apps geforceerd te installere­n via policies en om wifi-instelling­en aan te passen. Voor de Enterprise-versie is er een trialversi­e van 14 dagen.

Miradore laat zien dat gratis actief apparaatbe­heer mogelijk is. Het bedrijf stalt persoonlij­ke gegevens op servers in de EU conform de AVG. In de AVG-verklaring wordt echter ook vermeld dat gegevens ook buiten de EU kunnen terechtkom­en ten gevolge van intern gebruikte systemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands