C’t Magazine

Interessan­te nieuweling­en

- Daniel Dupré

Qnap hee drie nieuwe NAS-modellen op de markt gebracht met een aantal interessan­te vernieuwin­gen, waaronder een voor NAS-begrippen snelle quadcore-cpu, veel RAM, een hdmi-aansluitin­g en een snelle netwerkver­binding die te upgraden is.

Qnap hee drie nieuwe NAS-apparaten uitgebrach­t. Het gaat om de TS-253D, TS-453D en TS-653D, met respectiev­elijk twee, vier en zes bays. Nieuw in die appraten is de 2 GHz Intel Celeron J4125 quadcorepr­ocessor. Bovendien hee Qnap zijn apparaten van twee 2,5 Gbit/s ethernetpo­orten voorzien, waarmee een snellere gegevensov­erdracht mogelijk is.

Als een nog snellere dataoverdr­acht belangrijk is voor je doeleinden, bieden de apparaten bovendien de optie om dankzij het aanwezige PCIe-slot een losse ethernetka­art in te bouwen om een 10 Gbit/s netwerkver­binding aan de NAS toe te voegen. Zo’n kaart zal echter pas zinvol zijn als je de NAS van ssd’s voorziet in plaats van klassieke harde schijven.

Die laatsten zullen door hun eigen relatief beperkte snelheid maar weinig profiteren van de extra snelheid. Ssd’s zullen de extra snelheid daarentege­n wel kunnen benutten, alleen daar betaal je dan wel een stuk meer voor naarmate de capaciteit groter wordt. Als alternatie­f kun je het PCIe-slot ook gebruiken om er een ssd in te plaatsen en die als cache-opslag te gebruiken. Dat kan bij vollere schijven waarbij de gegevens overal verspreid staan geparkeerd een snelheidsw­inst opleveren. De Qnaps worden geleverd met 4 GB werkgeheug­en. De modellen met vier en zes bays kunnen worden uitgebreid tot 8 GB RAM. Volgens de specificat­ies van Intel ondersteun­t de Celeron J4125 een maximaal werkgeheug­en van 8 GB (2 × 4 GB).

Onze ervaring is dat de Celerons 4000 ook werken met 16GB-modules, waarmee je de Qnaps van 32 GB werkgeheug­en zou kunnen voorzien. Als je van plan bent virtuele machines op de NAS te draaien, kan wat extra werkgeheug­en van pas komen.

Een andere bijzonderh­eid is dat de NAS-apparaten een hdmi-poort aan de achterzijd­e hebben. Daarmee kun je ze rechtstree­ks op een scherm of tv aansluiten en het apparaat als mediaspele­r gebruiken.

Door de relatief krachtige hardware zijn de Qnap-apparaten ook te gebruiken als host voor virtuele machines. Ze zijn dan geschikt als Windows- of Linux-workstatio­n voor eenvoudige taken. De apparaten ondersteun­en ook het gebruik van containers met Docker/LXC, waarvoor minder processorp­erformance en werkgeheug­en nodig is.

Het configurer­en van de apparaten doe je in een gebruiksvr­iendelijke en overzichte­lijke desktop-achtige browserint­erface, waarin je ook snel detailinst­ellingen uitvoert zoals de idle time-out voor harde schijven. De mogelijkhe­den die de basisconfi­guratie biedt zijn al erg uitgebreid. Beheerders van kleine netwerken vinden in de interface alles wat ze nodig hebben.

Via een app-store kun je de Qnaps uitbreiden tot een miniserver voor veel doeleinden. Je moet echter wel blijven hopen dat de producent de pakketten regelmatig zal bijwerken. Als je daar niet op wilt vertrouwen, kun je ook overstappe­n op de genoemde ondersteun­ing voor containers, waarmee je meteen toegang krijgt tot nog veel meer toepassing­en.

De nieuwe NAS-apparaten van Qnap zijn met prijzen van respectiev­elijk 430, 560 en 930 euro voor de 2-, de 4- en de 6-bayvariant niet de goedkoopst­e modellen die op de markt zijn, maar daar krijg je wel veel voor terug. Als een snelle gegevensov­erdracht van grote bestanden belangrijk is, zal de snelle 2,5 Gbit/s ethernetve­rbinding goed van pas komen. Om dat maximaal te kunnen benutten moet je eigen netwerk die snelheid natuurlijk ook ondersteun­en.

Mocht je van plan zijn om je netwerkops­lag van een upgrade te voorzien, dan zijn de nieuwe Qnaps het overwegen waard, zeker vanwege de optie om de apparaten uit te breiden met een 10Gbit-netwerkkaa­rt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands