C’t Magazine

TRACKMANIA (2020)

Ubisoft / Ubisoft Nadeo • gratis / vanaf € 9,99 per jaar • Windows

-

Trackmania is een racegame, maar dan net anders. Het gaat vooral om de tracks, met loopings, springscha­nsen, loodrechte wanden, muren en nog extremere parcoursen en obstakels. Je racet vooral tegen jezelf en probeert je tijd te verbeteren. Ritten van anderen en je eigen beste rit zie je onderweg, maar andere wagens zijn geesten waar je doorheen rijdt. Het voelt zo wel erg competitie­f en je kunt dingen mooi afkijken of genieten van andermans crashes. Raak je zelf van de baan of maak je een fout, dan is een druk op de resetknop genoeg om opnieuw te beginnen. En weer opnieuw. Tot je toe bent aan een volgende racebaan.

De nieuwste versie is net zo verslavend als voorganger­s in de Trackmania-reeks, maar bevat weinig echte nieuwighed­en. Een veranderin­g die wel opvalt is de financieri­ng van de game. De ‘beginnerst­oegang’ is gratis en geeft je 25 wisselende tracks om op te rijden. Voor 10 euro per jaar krijg je met ‘standaardt­oegang’ ook de beschikkin­g over een editor om eigen tracks te maken en kun je deelnemen aan extra competitie­s en events. De echte fan kan voor 30 euro per jaar (of 60 euro voor drie jaar) ook deelnemen aan clubs en clubcompet­ities en zijn auto pimpen. Het is te hopen voor de makers én spelers dat veel mensen minimaal voor de standaardt­oegang kiezen, want alle tracks die de community creëert zijn een belangrijk pluspunt om Trackmania nog lang interessan­t te houden.

Los van het verdienmod­el is Trackmania gewoon een leuke en aardig verslavend­e game om tussendoor te spelen. Het geluid is prima en de graphics zijn aardig maar vooral functionee­l, zodat je de game op bijna elke computer kunt draaien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands