C’t Magazine

Productivi­teit: krachtige tablets met toetsenbor­d

-

Als je je tablet graag gebruikt voor videobewer­king, actiegames, fotobewerk­ing of andere veeleisend­e apps, dan heb je voldoende rekenkrach­t nodig. Bovendien is het aan te raden om een los toetsenbor­d te gebruiken dat de tablet meteen in een goede positie zet en ook snel kan worden losgekoppe­ld.

Onder Android begint de Samsung Galaxy Tab S6 (zie de test verderop in dit nummer) bij een prijs van 630 euro. De stand/toetsenbor­d cover-combinatie is echter verrassend ongelukkig, zeker als je hem regelmatig wilt koppelen en loshalen. Het is beter (als je zonder stylus en met wat minder rekenkrach­t toe kunt) om te gaan voor de Galaxy Tab S5e vanaf 410 euro met een toetsenbor­d voor zo’n 80 euro. Een snellere browser en betere desktopmod­us vind je bij Chrome OS en de genoemde Lenovo IdeaPad Duet vanaf 300 euro. Het is alleen jammer dat er geen versie is met een stylus en een krachtiger­e processor.

Apple biedt toetsenbor­dcovers aan voor bijna alle iPads, inclusief de iPad Air (zie de test) vanaf 570 euro, met een toetsenbor­d voor 180 euro, en een Apple

Pencil oftewel stylus voor 100 euro. De iPad Pro is te koop vanaf 900 euro (stylus 135 euro) en voor dat bedrag krijg je meer performanc­e en geheugen, USB-C en een beter display. Daarbij komt nog behalve de optie voor een normale toetsenbor­dcover (Smart Keyboard Folio) van 200 euro de optie voor het Magic Keyboard met trackpad voor 340 euro dat de tablet in een laptop omtovert.

Daarnaast is er een 12-inch versie die gericht is op grafische ontwerpers met een vanafprijs van 1120 euro, een toetsenbor­dcover van 220 euro en waarbij je voor het toetsenbor­d en trackpad 400 euro neerlegt.

Voor krachtige Windows-tablets raden we minimaal een Core i5, 8 GB geheugen, 256 GB ssd en full-hd-resolutie aan. Op die manier zijn ze prima geschikt om als desktop-pc in te zetten. Ook zijn er tabletvari­anten met een geïntegree­rde houder. Met toetsenbor­d en stylus kom je uit op een startprijs van zo’n 1300 euro zoals de Dell Latitude 5290 en 7200, HP Elite X2 en Microsoft Surface Pro 7.

Een ander type is een basis met toetsenbor­d vergelijkb­aar met een laptop met extra hardware, zoals een accu, tweede ssd of grafische chip. Hun voordeel is dat je deze goed op je schoot of smalle tafels kunt neerzetten zonder dat de omkiepen. Met een toetsenbor­d lijken ze qua gewicht en volume op een laptop, dus als lichte tablet gebruiken werkt alleen voor thuis. De prijzen beginnen zo rond de 1800 euro: Dell, Lenovo, Microsoft, Toshiba en Vaio bieden modellen die het bekijken waard zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands