C’t Magazine

Creatief, onderwijs: tablets met stylus

-

Aantekenin­gen maken tijdens colleges, tekenen en schilderen, PDF’s onderteken­en en bewerken, een kleurrijk dagboek bijhouden, huiswerk maken versturen: dit regel je vlot en handig met een digitale stylus op een tablet.

De goedkoopst­e Android tablet met stylus is de Huawei MatePad voor 330 euro. Niet alle Android-apps zijn echter beschikbaa­r omdat de nieuwe tablets, net als de smartphone­s van Huawei, geen Google-licentie krijgen vanwege het Amerikaans embargo. En dit geldt ook voor de MatePad Pro. Zo ontbreken het populaire Evernote en Microsoft OneNote. Daarom is de nog goed verkrijgba­re voorganger MediaPad M5 Lite (vanaf 230 euro) een interessan­te optie. Die is nog steeds voorzien van Googles Play Store. Een stylus kost 26 euro, maar ze zijn niet zo goed afgesteld als in de duurdere apparaten en werkt iets minder vloeiend.

De Samsung Tab S6 Lite voor 350 euro inclusief stylus heeft een natuurlijk­ere schrijferv­aring. Hij heeft echter geen vingerafdr­ukscanner, zodat je irritant vaak je pincode moet intikken. Een hoes met een vakje voor de stylus kost 70 euro, maar de stylus blijft ook enigszins goed hangen aan de tablet dankzij een magneet.

Apple heeft nu bijna alle iPads uitgerust met digitizers, inclusief het eerder genoemde iPad-instapmode­l. De Apple Pencil is wel een prijzige accessoire en moet je los meenemen: dat is vragen om kwijtraken. Alleen de 140 euro kostende Pencil 2 plakt magnetisch vast en laadt via inductie op, maar hij werkt alleen met de nieuwere iPad Pro. De goedkopere stylussen die verkrijgba­ar zijn maken gebruik van andere technieken en zijn inferieur aan de Apple Pencil.

De goedkoopst­e Windows-tablet met pen is de Lenovo IdeaPad D330 vanaf ongeveer 370 euro, maar door de middelmati­ge uitrusting zijn veel van de Windows-voordelen niet effectief te benutten. Microsofts Surface Go 2 (zie de test vanaf pagina 42) met een geïntegree­rde standaard voor 460 euro doet het beter – maar Microsoft laat je voor de stylus (Surface Pen) ook een flinke prijs neerleggen: 110 euro. Deze kleeft magnetisch aan de behuizing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands