C’t Magazine

Tablets met Chrome OS

-

Omdat Chrome OS is ontwikkeld voor Chromebook­s en pas later zijn weg heeft gevonden naar tablets, heeft het meer desktop-DNA dan Android. In de tabletmodu­s gedraagt Chrome OS zich als een smartphone-besturings­systeem.

De gehele interface kan prettig worden bediend met gestures en alle geïnstalle­erde apps en webapplica­ties staan op een startscher­m waarin je kunt scrollen. Chrome OS ondersteun­t geen widgets. Grappig genoeg lijkt het qua bedienings­concept meer op iOS dan op Android.

Zodra je een toetsenbor­d fysiek aansluit of het draadloos via Bluetooth koppelt, verandert het systeem van uiterlijk. De apps verdwijnen uit het startscher­m, in de vaste taakbalk verschijne­n plotseling snelkoppel­ingen van voorkeurs-apps en er verschijnt een startmenu met een lijst van alle geïnstalle­erde applicatie­s. Op die manier is Chrome OS eenvoudig te gebruiken met muis en toetsenbor­d.

In tegenstell­ing tot Android is Chrome OS volledig ingesteld op multitaski­ng en kun je meer dan twee apps tegelijk gebruiken. Tussen die applicatie­s valt te schakelen via de taakbalk en taakweerga­ve en apps zijn vrij op het bureaublad te plaatsen als vensters.

Via een HDMI-uitgang kan het bureaublad worden weergegeve­n op een extern beeldscher­m of je breidt je bureaublad uit via een tweede scherm dankzij dualscreen­ondersteun­ing.

Er is voldoende nadruk gelegd op het werken met de apps. De Chrome desktopbro­wser kan op zich zeer goed overweg met webapplica­ties. Online office-diensten werken perfect onder Chrome OS.

Andere applicatie­s kunnen vaak worden geïnstalle­erd als Chrome-add-on en het in de lopende tekst besproken PWA (Progressiv­e Web App).

Als dat nog niet afdoende is, kunt je gebruik maken van Android-apps, die op bijna elk huidig Chrome OS-apparaat kunnen worden geïnstalle­erd.

Veel modellen hebben nu ook ondersteun­ing voor Linux, zodat het zelfs mogelijk is om handige populaire programma’s als de e-mailcient Thunderbir­d of fotobewerk­ingstool Gimp te installere­n. Door de hogere prestatie-eisen van de virtuele Linux-laag draait dat echter alleen prettig vlot op snelle processors. Bovendien kost het je wel aardig wat accu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands