C’t Magazine

Tablets met Android

-

Een van de sterke punten van Android is het grote app-aanbod, dat bijna alle toepassing­sgebieden afdekt. Vooral Google’s e-mail-, communicat­ie- en kantoordie­nsten zoals Docs of Hangouts werken erg goed op Android. Indien nodig is het ook mogelijk om zonder problemen over te stappen op webservice­s en apps van Microsoft. Het aanbod van stand-alone-apps van derden voor officetake­n, zoals LibreOffic­e, is vrij beperkt.

De Android-interface is in de eerste plaats ontworpen voor bediening via een touchscree­n. Zodra je een toetsenbor­d met touchpad aansluit, geeft het systeem een muisaanwij­zer weer en verschijne­n er knoppen om applicatie­s te sluiten en te minimalise­ren.

Echte multitaski­ng met meer dan twee apps die tegelijker­tijd geopend zijn, ontbreekt echter. Als je bijvoorbee­ld teksten van de ene naar de andere app wilt kopiëren, wordt het snel onhandig. Eigenlijk had Android al een desktopmod­us moeten krijgen in versie 10, onder andere met een taakbalk en een handig vensterbeh­eer.

De code daarvoor zit al in het systeem, maar is nog niet als functie geactiveer­d. Fabrikante­n als Samsung en Huawei hebben daarom hun aangepaste Android-versies een eigen desktop-modus gegeven, waarmee Android vergelijkb­aar goed in de desktop-modus werkt als Chrome OS.

In principe moet je al voor de aankoop van een tablet nadenken over het vereiste beeldscher­mformaat en het aansluiten van externe monitoren. Dit ziet er nogal wisselvall­ig uit in combinatie met Android. In het verleden waren de fabrikante­n sterk afhankelij­k van MHL (Mobile High-Definition Link). Een externe monitor kan dus worden aangeslote­n via een USB-HDMI-kabel. Het is principe best praktisch, maar MHL speelt geen rol meer op nieuwere apparaten.

In plaats daarvan hebben enkele apparaten de VESA-standaard ’DisplayPor­t Alt Mode’ als mogelijkhe­id gekregen. Net als bij MHL doet de USB-aansluitin­g dienst als een beeld-output.

Als draadloos alternatie­f komt in zeldzame gevallen Miracast nog bovendrijv­en, en dan meestal alleen op oudere apparaten. In de tussentijd heeft Google de focus gelegd op het Google Cast-protocol. Dat stuurt de inhoud van het scherm door naar apparaten met chromecast-ondersteun­ing zoals een chromecast-stick van een paar tientjes.

Onze ervaring is dat dit de enige variant is van beelduitvo­er die betrouwbaa­r werkt met alle recente Android-apparaten. Het nadeel is dat je moet investeren in extra hardware.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands