C’t Magazine

Tablets met iOS (iPadOS)

-

Een iPad kan in veel scenario’s dienen als een lichtgewic­ht en duurzame vervanging voor een zware zakelijke laptop.

Voor het afspelen en bewerken van presentati­es, het wegschrijv­en en zelfs bewerken van 4K-video’s is de rekenkrach­t en de vrij dure opslagruim­te op Apple-tablets nu voldoende.

Naast het aanraaksch­erm kune ze ook bedienen met een stylus (pen) en een toetsenbor­d inclusief trackpad, net als convertabl­es maar dan meestal intuïtieve­r.

Van veel gangbare programma’s zijn er iPadOS-versies, zoals Photoshop en voor toegang tot je cloudstora­ge via Dropbox. Daarnaast kunnen Apple-apps zoals Pages, Numbers en Keynote ook overweg met gangbare formaten documenten. Microsoft heeft ook office-apps voor de iPad, maar die kunnen alleen effectief worden ingezet met Office 365.

Het nadeel is dat apps alleen verkrijgba­ar zijn in de Apple Store. Bij een laptop heb je daar meer vrijheid in. Vaak betekent het bovendien dat je software die je al hebt gekocht voor Windows of macOS, opnieuw moet betalen als je de app wilt gebruiken op een iPad.

Je hebt een probleem als je afhankelij­k bent van bepaalde software die niet beschikbaa­r is voor iPadOS. Dit voorheen harde nee-criterium wordt inmiddels wat getemperd door de trend om de browser te gebruiken om toegang te krijgen tot software in de cloud.

Mede omdat iPads met een prettig ruime hoeveelhei­d opslag behoorlijk prijzig zijn (een stap omhoog in opslagruim­te kost je meestal 200 euro extra) parkeren veel gebruikers hun content in de cloud, zoals Dropbox of Nextcloud, of verplaatse­n ze hun hele office-workflow naar Google Docs of Microsoft via de browser.

Dat zorgt ervoor dat een goede internetve­rbinding een must is. Als je je iPad alleen op kantoor gebruikt, kun je flink besparen met een model dat alleen wifi heeft, maar met modellen met zowel wifi en cellular bieden je wel meer bewegingsv­rijheid.

Over besparen gesproken: een goed uitgeruste iPad Pro met een volwaardig Magic Keyboard en Apple Pencil zit je op het bedrag van een zeer deftige laptop.

Als je niet zoveel typt, kun je ook kiezen voor een toetsenbor­d van een andere fabrikant, zoals de Logitech Slim Folio Pro, en zo ook weer een leuk bedrag besparen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands