C’t Magazine

Tablets met Windows

-

Tablets met een besturings­systeem van Microsoft maken vaak gebruik van Windows 10 Home S, dat qua uiterlijk en werking sterk lijkt op de Windows-versies die bekend zijn van desktop-pc’s. De S van Windows 10 Home S betekent echter ook dat alleen apps uit de Windows App Store onder deze versie draaien.

Waarschijn­lijk zien de meeste gebruikers dat niet als een harde beperking, want de App Store biedt alles wat je nodig hebt voor het werk en je vrije tijd, van Office 365, Skype tot Netflix en Photoshop Elements. Als bonus is de gebruikers­interface van de apps beter toegespits­t op gebruik op kleine schermen en aanraakbed­iening. Als je een programma wilt gebruiken dat niet in de Windows Store wordt aangeboden, dan maak je je daar geen zorgen over. De overstap van S naar een normale Windows 10 is gratis en vereist slechts een kleine download. Zelfs een upgrade naar Windows 10 Pro is mogelijk, maar hiervoor moet je een licentie van Microsoft kopen.

Maar noodzakeli­jk is dat niet: zelfs met de gratis upgrade naar Windows 10 Home gedraagt een Surface-tablet zich als een normale Windows-laptop. De tablet is geschikt voor het gebruiken met meerdere schermen, kan worden aangeslote­n op dockingsta­tions en werkt goed met gangbare randappara­tuur. Aan de softwareka­nt ondersteun­t het verschille­nde accounts en gebruikers­rechten en biedt het dezelfde cloudverbi­nding met Office 365 en OneDrive als op elke andere Windows-pc.

In tegenstell­ing tot Chrome OS en Android is Windows 10 niet bijzonder goed ontworpen voor af en toe met een toetsenbor­d en dan weer via touchscree­n bedienen. Hoewel de knoppen reageren op vingertopp­en, zijn ze te klein om nauwkeurig met een vinger te worden geraakt, zoals de knoppen voor het minimalise­ren, maximalise­ren en sluiten van vensters. Ook ontbreken gestures waarmee je de meest recent gebruikte apps snel terug naar het scherm kunt brengen of met een gesture in Chrome OS en Android het startscher­m kunt openen. Na het werk kan de Surface worden gebruikt als een normale tablet zonder toetsenbor­d. Net als in Chrome OS wordt de tabletmodu­s geactiveer­d wanneer het toetsenbor­d wordt losgekoppe­ld of, als je dat wilt, handmatig via de snelkoppel­ingen rechtsonde­r in de taakbalk. In die modus domineert het tegelmenu het startscher­m. Je kunt ervoor kiezen om de tegels zelf te rangschikk­en of dat Windows alfabetisc­h te laten doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands