C’t Magazine

Apple iPad Air 3

-

Van klein tot groot: de iPad-serie heeft voor bijna elk doel wel een geschikte tablet, van de kleine multimedia­vreter (iPad Mini) tot de 12,9-inch krachtpats­er (iPad Pro). De iPad Air 3 combineert de vele voordelen van de verschille­nde modellen. Hij is goedkoper dan de iPad Pro’s, maar krachtiger dan de instapmode­llen. In vergelijki­ng met de iPad 6, die een kleine 180 euro minder kost, biedt de iPad Air 3 twee keer zoveel geheugen, meer RAM, een betere frontcamer­a, eSIM en, last but not least, een aanzienlij­k snellere chip. Terwijl de iPad 6 van rekenpower wordt voorzien door de A10 van Apple, gebruikt de iPad Air de A12 uit 2018.

Optisch gezien lijken iPad Air 3 en iPad 6 erg op elkaar omdat ze de brede displayran­den inclusief vingerafdr­uksensor gemeen hebben. De Pro-modellen zijn daarentege­n voorzien van smalle randen en ontgrendel­en via Face ID. In tegenstell­ing tot de iPad Pro heeft de iPad Air een Lightning-poort en een jackaanslu­iting, maar geen USB-C. En in tegenstell­ing tot wat zijn naam doet vermoeden is de iPad Air iets dikker dan de iPad Pro (6,1 versus 5,9 mm).

Met zijn 10,5-inch display lijkt de iPad Air 3 niet alleen op de huidige instap-iPads, maar ook op de iPad Pro uit 2017. Dezelfde Apple-toetsenbor­den kunnen ook worden gebruikt; ze docken via de Smart Connector. In gevouwen toestand beschermt het Smart Keyboard het display; in uitgeklapt­e toestand houdt de toetsenbor­dcover de iPad op zijn plaats met magneten. De toetsenafs­tand is voldoende groot en is ook niet groter voor het toetsenbor­d van de iPad Pro 11”. Na een korte periode van wennen aan de 18 millimeter brede toetsen kun je lekker doortypen. Als je de iPad wilt combineren met een groter toetsenbor­d, zul je moeten kiezen voor de 12,9-inch Pro-versie.

De iPad Air 3 ondersteun­t peninvoer met de eerste generatie Pencil van Apple (100 euro), die wordt opgeladen via de Lightning-aansluitin­g en ook via die aansluitin­g kan worden gekoppeld. De pen is groter dan de S Pen van Samsung en ligt prettiger in de hand, vooral bij langdurig schrijven. Het gladde oppervlak is echter vervelend. Als alternatie­f kan de Stift Crayon van Logitech worden gebruikt, maar die is niet drukgevoel­ig. De Apple Pencil 2, die oplaadbaar is door middel van inductie, is niet compatibel. Hierdoor zit je zonder de mogelijkhe­id om te schakelen tussen twee kernfuncti­es door middel van dubbeltikk­en.

zeer snel goed scherm ondersteun­t alleen Pencil 1

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands