C’t Magazine

Microsoft Surface Go 2

-

De Surface Go 2 is de instapper in de tabletreek­s van Microsoft, maar begint vanaf 460 euro. Het 10,5 inch grote scherm heeft een 3:2-beeldforma­at. In tegenstell­ing tot de Surface Pro-tablets heeft de Go 2 geen USB-A-poort, maar alleen een USB-C-aansluitin­g. Die is ook geschikt voor het opladen en aansluiten van USB-C monitoren inclusief een USB-C hub. Als opslagruim­te kun je kiezen uit 64 of 128 GB. De duurdere modellen hebben ook een LTE-modem.

Met Windows Home als besturings­systeem is de Surface Go 2 ontworpen als een werktool voor onderweg. Hij wordt pas echt nuttig met het juiste toetsenbor­d en de juiste stylus. Die moeten wel allebei apart worden aangeschaf­t. Het toetsenbor­d heeft geen bijzonder grote toetsen, maar heeft een aangenaam instelbare hoek en een groot, nauwkeurig touchpad.

Er kan veel met de stylus gedaan worden. Bij de instelling­en kun je per app aangeven welke er geopend moeten worden als je op de achterste knop klikt, dubbelklik­t of de knop lang ingedrukt houdt. Veel Windows-programma’s, waaronder Adobe Photoshop, zijn geoptimali­seerd voor de bediening met de pen.

Als je wilt kan de pen in sommige apps de muis vervangen. De handschrif­therkennin­g werkte zeer goed. De pen is verbonden via Bluetooth en dockt aan de zijkant van de Surface Go 2 voor transport. Maar bij het vervoer in een tas houdt de magneet hem niet stevig genoeg vast en valt de Surface Pen er makkelijk af.

De Surface Go 2-standaard is geïntegree­rd in de magnesium behuizing aan de achterzijd­e en is traploos instelbaar. Hij houdt de tablet altijd stevig in de gewenste positie. De Windows Hello-camera is praktisch voor het snel ontgrendel­en van de tablet via gezichtshe­rkenning, een vingerafdr­uksensor is niet beschikbaa­r.

Het grootste probleem van de Surface Go 2 bij dagelijks gebruik is de performanc­e. De Intel Pentium 4425Y met 1,7 GHz in het testappara­at is ondanks de 8 GB RAM nogal traag. De Windows-tablet moet steeds hard werken en heeft last van veel laadpauzes. Het wisselen van staand naar liggend formaat en terug duurt veel langer dan bij de andere twee tablets. Windows lijkt een beetje te zwaar te zijn voor de lichtgewic­ht processor. Het is dan ook geen mobiel besturings­systeem zoals Android of iPadOS

volwaardig­e Windows 10 goed toetsenbor­d met groot trackpad ondermaats­e performanc­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands