C’t Magazine

Anker PowerCore+ PD 45W

-

Deze zware powerbank is met 100 euro aardig aan de prijs, maar daarvoor krijg je er een compacte 60W-adapter met USB-C-poort en Power Delivery bij, die ook een laptop kan opladen als er een stopcontac­t in de buurt is. Maar de voeding en de powerbank hebben geen PD-profiel voor 12 volt. Sommige laptops die 12 volt nodig hebben kun je er niet mee opladen. Een grote ronde toets aan de bovenzijde van de aluminium behuizing van de PowerCore+ wordt omlijst door tien leds die met een druk op de knop het accuniveau tonen. De twee USB-A-poorten zijn ontworpen voor tot 2,4 A, maar leveren ook 3 A en meer. Snelladen met Quick Charge werkt niet. De testlaptop­s kunnen worden opgeladen, maar niet via de bijgelever­de kabel. De Dell XPS 15 meldde op een trage lader aangeslote­n te zijn.

inclusief 60W-adapter robuuste behuizing geen Quick Charge

Met de PD 2.0 usb-standaard biedt de bron verschille­nde opties voor energieove­rdracht, oftewel verschille­nde PD-profielen. De eerste (5 volt en 3 ampère) voldoet aan de specificat­ie voor USB-C-aansluitin­gen. De hogere profielen bieden hogere spanningen van bijvoorbee­ld 9, 12, 15 of 20 volt om met beperkte stroom meer vermogen over te dragen. Voorbeeld: met 3 ampère is bij 9 volt 27 watt mogelijk, met 12 volt 36 watt. Power Delivery is ontworpen voor 20 volt en 5 ampère, wat 100 watt oplevert. Dat vereist echter speciale kabels die ontworpen zijn voor dergelijke hoge stromen.

Het aanbod aan profielen kan variëren van bron tot bron. Er zijn nu bijvoorbee­ld veel PD-powerbanks, maar slechts een paar daarvan, zoals de geteste exemplaren met USB-C, hebben de 20V-profielen die nodig zijn voor het opladen van laptops. De Anker PowerCore+ biedt geen 12V-profiel.

Oudere PowerCore-modellen zoals de PowerCore Speed gebruiken het 20V-profiel bij het laden – indien aangeboden door de voeding. Maar ze bieden het niet voor het zelf opladen van mobiele apparaten.

Als je wilt berekenen hoe snel de powerbank kan worden bijgevuld met energie, is een blik op de PD-profielen handig. De Aukey USB-C Power Bank kan laptops met 20 volt en 30 watt opladen, maar als je hem zelf wilt opladen, gebruikt hij maximaal 15 volt – zelfs als de usb-adapter meer biedt. De RavPower PD Pioneer laadt laptops ook op met 60 watt (20 V, 3 A), maar kan zelf maximaal 30 watt (20 V, 1,5 A) opnemen.

Power Delivery is niet de enige snelle oplaadmeth­ode. Veel fabrikante­n zoals Apple, Huawei en Samsung hebben eigen oplossinge­n voor hun smartphone­s ontwikkeld. Quick Charge van chipfabrik­ant Qualcomm is de meest voorkomend­e. Net als PD werkte de oudere versie QC 2 nog met enkele vaste spanningsp­rofielen.

De opvolger QC 3 maakt het mogelijk om de spanningen flexibeler in te stellen in stappen van 0,2 volt. Als je je laptop en je smartphone, die in een minder dan uur te vullen is, aan je powerbank wilt hangen, is het de moeite waard om de extra USB-Apoorten te bekijken.

Alleen de modellen van Aukey, RavPower en XTPower bieden ten minste één QC-poort. Op dit moment is Quick Charge aanbeland bij versie 4, die compatibel is met Power Delivery 3 (zie het kader over de toekomst van snelladen). Onze QC-compatibel­e testappara­ten kennen echter alleen QC 2 en 3.

POWERKABEL

Een andere belangrijk­e schakel in de keten bij het laden en ontladen van een powerbank met Power Delivery is de kabel. Niet elke usb-kabel is geschikt voor het snel opladen van een laptop. Hogere PD-profielen met hogere stromen vereisen geschikte snellaadka­bels. Die hebben hun eigen Power-Delivery-chip in de connector, die de interface vertelt dat laden ook mogelijk is met hogere stromen (electronic­ally marked cable, eCable).

Als die chip ontbreekt, worden de PD-profielen met een hoog vermogen niet gebruikt – zelfs niet als de PD-voeding, de powerbank met PD en de USB-Cpoort met PD van de laptop die profielen zouden kunnen gebruiken.

Bij de test werkte het opladen van laptops met 50 of 60 watt voor de Anker en XTPower powerbanks alleen met speciale oplaadkabe­ls, maar niet met de kabels die werden meegelever­d. Bij de aankoop van een powerbank moet je er dan ook aan denken om een snellaadka­bel mee te bestellen. De kabels zijn meestal te herkennen aan beschrijvi­ngen als ‘with E-mark chip’, ‘60 W 20V/3A power’ of ‘100W 20V/5A

quick charge’. Ze zijn al vanaf minder dan een tientje te koop. Maar zelf op de bonnefooi op zoek gaan naar usb-laadkabels kan verkeerd uitpakken, omdat veel kabels die online worden aangeboden aan één kant zijn voorzien van een USB-A-stekker en speciaal zijn bedraad [2]. Die zijn meer bedoeld voor het snel opladen van smartphone­s.

Voor USB-PD moet de oplaadkabe­l aan beide kanten voorzien zijn van een USB-C-stekker of vast zijn verbonden met de voeding.

LAPTOPS LADEN

We hebben de PD-powerbanks in de review getest in combinatie met vier laptops: een Apple MacBook Air (2020), Dell XPS 13 (9300) en XPS 15 en de Samsung Galaxy Book S (zie de eerste tabel). De Samsung laadt niet met de 19 volt die gebruikeli­jk is bij laptops, maar met 12 volt. De Anker PowerCore+ zou de Samsung kunnen opladen, ook al ontbreekt het 12V-profiel. In plaats daarvan werd het 15V-profiel gebruikt.

De Dell-laptops waren wat kieskeurig over de vereiste laadperfor­mance en weigerden de Aukey Powerbank, die slechts 1,5 A bij 20 volt levert (30 watt). De XPS 13 vereist minimaal 27 watt, maar blijkbaar kwam er te weinig zijn kant op. De XPS 15 laadde ook niet op en stelde voor om een aanbevolen lader te gebruiken. De Anker PowerCore+ laadde de XPS 15 op met 20 volt en 2.2 A, maar de laptop meldde nog steeds dat er een trage lader aangeslote­n was.

CONCLUSIE

Als je op zoek bent naar een powerbank die ook je laptop kan opladen, moet je heel goed kijken of de powerbank aan de eisen voldoet. Met USB Power Delivery is er een standaard voor snelladen, maar slechts een paar powerbanks leveren de 20 volt die voor veel laptops nodig is. Bovendien moet het geleverde vermogen voldoende zijn.

De RavPower PD Pioneer is vrij compact en met 60 euro de goedkoopst­e powerbank voor laptops. Hoewel hij slechts 20 Ah biedt, heeft hij onze testlaptop­s betrouwbaa­r geladen met maximaal 60 watt. De Anker PowerCore+ is aanzienlij­k duurder, maar je krijgt er een 60 watt USB-C-voeding bij, waar je anders nog aparat 30 tot 40 euro voor zou moeten neerleggen. Helaas kan hij smartphone­s niet snel opladen met Quick Charge.

De meest ongewone powerbank (de Maxoak K2) is zeer zwaar en duur, maar kan ook worden gebruikt om oudere laptops van stroom te voorzien, waarvoor de aanschaf van een vervangend­e accu mogelijk niet meer de moeite waard is. Hij houdt het ook erg lang vol met een gemeten 164 Wh.

Literatuur

[1] Florian Müssig, Alles kan, niets moet, Technische achtergron­den van

USB-C, c’t 5/2017, p.105

[2] Rudolf Opitz, USB-adapters, Goedkope USB-C-adapterkab­els voor

opladen en data, c’t 11/2018, p.100

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands