C’t Magazine

Privé-videoconfe­renties met Nextcloud Talk

-

Soms voelt het minder prettig om een videoconfe­rentie te houden via het systeem van een dienstverl­ener. Wie kan er meeluister­en en kijken, of zien welke schermen er gedeeld worden? Een zelf gehost systeem als Nextcloud belooft meer privacy. De Talk-app biedt videoconfe­renties waarvoor een simpele browser al voldoende is.

deelnemers (zie kader ‘Alle kanten op’). Nextcloud zelf geeft een limiet aan van ongeveer tien deelnemers, en gaat het daarbij vanuit dat iedereen een snelle internetve­rbinding heeft. Als het moeilijk gaat, moeten sommigen hun videobeeld­en niet versturen om bandbreedt­e te besparen.

Voor conferenti­es met meer deelnemers moet een centrale videobrug de data verdelen om de upstream te ontzien. Nextcloud biedt zoiets aan als onderdeel van een compleet videoconfe­rentieback-end, inclusief een telefoonga­teway en installati­e-ondersteun­ing vanaf 4000 euro per jaar. Onlangs is de software echter onder GPL3-licentie uitgebrach­t op GitHub (zie de link aan het eind van dit artikel), maar moet je er ook even wat meer voor doen om het te installere­n vergeleken met alternatie­ven zoals Jitsi Meet [1].

De server-app Nextcloud Talk heette oorspronke­lijk Spreed. Een bedrijf uit Stuttgart biedt onder die naam videoconfe­renties aan, waarvan ook een gratis basisversi­e beschikbaa­r is, maar geen mogelijkhe­id

om de software zelf te hosten. De naam Spreed verschijnt nog steeds op verschille­nde plekken in Nextcloud. Maar Nextcloud Talk verschilt aanzienlij­k van Spreed qua uiterlijk, functies en basiskenni­s.

Daar waar andere videoconfe­rentiesyst­emen naast video een min of meer geavanceer­de chatfuncti­e bevatten, volgt Nextcloud Talk een omgekeerde weg. Het biedt een klassieke chat, die deelnemers kunnen uitbreiden met beeld en geluid. Er wordt dus geen conferenti­e gestart en beëindigd door een moderator – tenzij de Nextcloud-beheerder beperkinge­n oplegt. In plaats daarvan kan elke deelnemer het audioen videokanaa­l openen. Moderators hebben dus geen mogelijkhe­id om een video af te sluiten. Net als elke andere deelnemer kunnen ze zich alleen voor de chat afmelden of de hele chat uitzetten.

Er is ook geen centrale muting van deelnemers door een moderator (zoals bij Zoom en Jitsi Meet [1, 2]), omdat die bij een schrifteli­jke chat niet bestaat. Er gaat geen belgeluid over bij de deelnemers (zoals bij Skype), want als je op dat moment niet aan de chat deelneemt, is een overgang van tekst naar video voor jou op dat moment niet relevant.

Als je eenmaal beseft dat het op die manier werkt, wordt de bediening een stuk logischer en kun je de details van de functies verkennen. Dat is zeker nodig, want de Nextcloud-ontwikkela­ars werken op dit moment hard aan het verbeteren van Talk: er zijn vaak updates met nieuwe functies.

Nextcloud kondigde dan ook de volgende versie van de Talk-app aan terwijl we aan dit artikel aan het werken waren. Versie 9 is begin juni samen met Nextcloud 19 uitgebrach­t en werkt alleen met die versie. De zichtbare veranderin­gen in Talk 9 hebben betrekking op het videovenst­er en zijn vrij klein. De app moet in het algemeen echter beter presteren en tot tien deelnemers toelaten – op voorwaarde dat iedereen aangeslote­n is op een snelle internetve­rbinding. Die verbeterin­g is ook in versie 8.0.9 verwerkt, die bij oudere Nextclouds draait.

INSTALLERE­N

Bij Nextcloud Talk communicer­en de clients rechtstree­ks met elkaar via WebRTC. Dat betekent dat alleen de eerste verbinding­sonderhand­eling op de server blijft staan. Een Nextcloud-installati­e op een zwakke server zoals een Raspberry Pi of bij een hostingpar­tij is daar voldoende voor. Die hoeft alleen maar toegankeli­jk te zijn voor alle potentiële deelnemers, indien nodig via DynDNS en port-forwarding – maar wel per se via HTTPS, omdat moderne browsers het gebruiken van een camera en microfoon alleen toestaan op pagina's die daarmee beveiligd zijn.

Als de Talk-app bij je Nextcloud-installati­e nog ontbreekt, zijn een paar klikken voldoende om hem te installere­n. Log in als beheerder, klik op het profielpic­togram in de rechterbov­enhoek en selecteer Apps in het menu.

De app-lijst is een beetje verwarrend, maar de eenvoudige zoekfuncti­e achter het vergrootgl­aspictogra­m op de bovenste balk helpt je verder. Na het klikken op ‘Downloaden en inschakele­n’ verschijnt er soms een foutmeldin­g van Nextcloud, maar daar is verder helemaal geen reden voor.

Het loont dan de moeite om te kijken onder ‘Uitgeschak­elde apps’ en daar Talk eenvoudigw­eg te activeren als de app ondanks de foutmeldin­g toch op de lijst staat. Bij de instelling­en van het beheerders

account staat er onder het kopje Beheer nu het item Talk, waarbij met name de toegangsre­chten interessan­t zijn. Die zijn standaard vrij liberaal ingesteld, maar niet gevaarlijk. Voordat je daar als beheerder iets aan verandert, kun je je beter eerst wat meer vertrouwd maken met het werken met Talk.

IN DE BROWSER

Voor het versturen van videobeeld­en heb je met Nextcloud Talk geen software op het bureaublad nodig, maar alleen een redelijk actuele browser die WebRTC ondersteun­t. Chrome en Firefox werken van huis uit. De bij Windows geïnstalle­erde Edge is niet voldoende, maar een update naar de nieuwe versie met het groenblauw­e pictogram met Chrome-technologi­e kan ook overweg met WebRTC.

Onder Windows staat soms nog een systeembre­de hindernis in de weg. In dat geval moet je bij de instelling­en onder Privacy op de camera- en microfoonp­agina's ‘Apps toegang verlenen tot uw …’ aanzetten.

DEELNEMERS

De Talk-centrale is toegankeli­jk via het Q-pictogram op de bovenste menubalk van de webinterfa­ce. Met behulp van het zoekveld en het plusteken in de linkerkolo­m van die weergave kun je twee soorten chats starten die verschille­n in de mogelijke deelnemers. Hoewel het zoekveld lijkt te zoeken naar contactper­sonen, wordt alleen gekeken binnen de geregistre­erde gebruikers van de Nextcloud-versie. Door te klikken op een zoekresult­aat (gebruiker of groep) wordt de chat onmiddelli­jk gestart. Dat heeft echter twee nadelen: in zo'n chat kan de moderator geen andere deelnemers toevoegen en alleen de beheerder kan de getoonde groepslede­n toevoegen.

Oplossinge­n voor beide zijn te vinden in het onopvallen­de plusteken rechts naast het zoekveld. Daarmee kun je bij Nextcloud een nieuw groepsgesp­rek creëren. De moderator kan deelnemers flexibel uitnodigen – zelfs externe mensen zonder een gebruikers­account en zelfs nadat de chat gestart is. De gesprekken die op die manier zijn begonnen, tonen een extra zoekveld in de rechterkol­om onder ‘Deelnemers’, dat de moderator kan gebruiken om de groep van discussied­eelnemers uit te breiden. Om individuel­e deelnemers weer uit te sluiten, bevat het driepuntsm­enu aan de rechterkan­t van elke naam het item ‘Verwijder deelnemer’.

Als je vaak met dezelfde deelnemers chat, kun je de Nextcloud-app Circles installere­n. Daarmee kan elke gebruiker zijn eigen lijsten aanmaken die in de

zoekresult­aten verschijne­n. Circles vermindert echter alleen de hoeveelhei­d klikken bij het starten van een chat, Wijziginge­n in een lijst via Circles hebben geen invloed op de chats die al zijn begonnen.

Mee-chatters zonder account worden bij Talk gasten genoemd. Een moderator kan voor hen bij het aanmaken van een chat al een link genereren voor het deelnemen, maar dat kan ook later via het driepuntsm­enu van de chat bovenaan de rechterkol­om. Als die optie actief is, verschijnt er een andere optieom een wachtwoord in te stellen. Dat is zeer aan te raden om wat meer controle te houden over de deelname. In tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld Zoom kan Talk een chat namelijk niet blokkeren voor nieuwe registrati­es als alle deelnemers al aanwezig zijn. Een moderator kan gasten wel uit een ronde verwijdere­n. Maar een simpele reload van de link is genoeg voor een ontevreden gast om zich weer bij de discussie aan te sluiten. De link en het wachtwoord moet je de deelnemers via twee verschille­nde, beveiligde kanalen sturen (zie het kader Aanvalsmog­elijkheden).

Gastlinks met een wachtwoord zijn veel veiliger dan het aanmaken van extra Nextcloud-gebruikers voor Talk-sessies. Gasten hebben geen verdere rechten op de cloud en kunnen niet vergeten uit te loggen. Anders gebeurt bij Nextcloud vaak dat inlogsessi­es vele dagen blijven bestaan, ook na het herstarten van een browser en zelfs een reboot van de pc.

Bij Zoom waren er problemen met grapjassen die gewoon de vrij korte meeting-ID’s uitprobeer­den en zo in onbeveilig­de vergaderin­gen terechtkwa­men. Bij Talk zijn er drie factoren die dat nogal onwaarschi­jnlijk maken: het serveradre­s van een zelf gehoste Nextcloud is niet op voorhand bekend en de meeting-ID bevat niet alleen cijfers maar ook letters, zodat het aantal mogelijkhe­den voldoende groot is. Bovendien vinden er op een Nextcloud veel minder conferenti­es plaats, waardoor de kans op toevallige treffers verder afneemt.

BEGIN TE CHATTEN

In de Talk-logica schakel je de videoconfe­rentie in als een extra kanaal in de chat. De knop daarvoor heet ‘Begin gesprek’ en zit rechts bovenin het middelste chatvenste­r. Als de beheerder er geen beperkinge­n op heeft ingesteld (zie verderop), kan elke deelnemer aan de chat op de knop drukken. De knop voor de anderen heet ‘Deelnemen aan gesprek’.

Gasten komen via de link ook eerst in de chat terecht. Ze moeten zelf aan de videoconfe­rentie deelnemen door op de knop ‘Deelnemen aan gesprek’ te klikken. Dat is enigszins ongebruike­lijk voor mensen die Talk niet regelmatig gebruiken en moet daarom worden uitgelegd in de uitnodigin­g.

Een videoconfe­rentie heeft weinig spectacula­ire bedienings­elementen. Met behulp van drie knoppen aan de onderkant van het scherm kan iedereen zijn camerabeel­d en microfoon in- en uitschakel­en en vensters of het hele scherm delen. In de vensters met de beelden van de anderen staat alleen een camerasymb­ool waarmee het uitgezonde­n beeld lokaal kan worden uitgeschak­eld. De selectie van het videoen audioappar­aat wordt gedaan door het WebRTCgede­elte van de browser.

Als de bandbreedt­e tijdens een videogespr­ek te krap wordt, moeten een of meer deelnemers aan hun kant het versturen van hun beeld uitschakel­en. Dan wordt de hoeveelhei­d verzonden data pas gereduceer­d.

UITSMIJTER

Omdat dat niet past in de logica van het chatten met andere middelen, is er geen manier om een Talk-gesprek te beëindigen. Het eindigt automatisc­h wanneer de laatste deelnemer het gesprek verlaat. Zelfs een moderator kan een videoconfe­rentie niet afsluiten. Als hij een gesprek in de tussentijd verlaat, gaat dat gesprek gewoon door. Om de stilte dan toch te waarborgen, kan de moderator in de lijst aan de linkerkant van het venster in het driepuntsm­enu van de chat ‘Verwijder gesprek’. Daarmee gaat echter ook de chatgeschi­edenis verloren.

Om die chatgeschi­edenis te behouden moet je omslachtig gaan doen: de moderator legt de Nextcloud-gebruikers het zwijgen op door ze individuee­l van de deelnemers­lijst te verwijdere­n. Dat is niet

genoeg voor gasten, want zij kunnen altijd weer terug naar de chat via de link. De snelste manier om er vanaf te komen, is het deactivere­n van het delen van de link in het contextmen­u van de chat aan de rechterkan­t van het venster onder ‘Delen link’.

Ook al is dat een beetje omslachtig, je moet een gesprek zeker blokkeren nadat het op die manier afgelopen is, want het blijft actief – zelfs als er geen moderator meer meedoet. Als je de gastlink naar een chat weet, kun je die nog steeds gebruiken – zelfs met geheel andere mensen. Bovendien blijft de hele chatgeschi­edenis zichtbaar voor iedereen die de link weet. Het is beter om de chat volledig te verwijdere­n.

LOBBYEN

Spreed heeft een webinarmod­us waarbij deelnemers alleen naar de moderators mogen kijken en luisteren, maar zelf geen geluid of beeld mogen versturen. Je komt dan in een ‘lobby’ terecht als je de link opent voordat de moderator de webinar gestart heeft. Ook bij Talk is er een soort webinar mogelijk, maar daar is alleen de lobbyfunct­ie voor. In het menu van de chat bovenaan zet je dan een vinkje bij ‘Lobby inschakele­n’. Daarmee stel je alleen de toegangsre­chten in. Moderators kunnen de chat gebruiken zoals ze willen, alle anderen krijgen een ‘Je wacht nu in de lobby’-pagina. Er is geen knop om individuel­e deelnemers uit de lobby te halen, in plaats daarvan moet een moderator de lobby weer deactivere­n waar hij die heeft geactiveer­d. Dan gaan alle wachtende deelnemers de chat in, die dan niet anders is dan elke andere praatchat. Iedereen kan de video weer starten, en iedereen die mee wil doen moet ‘deelnemen’ aan het gesprek. Er zijn geen typische webinarfun­cties zoals verzoeken om te spreken of het dempen van luisteraar­s. En een moderator kan een ‘webinar’ net zo min centraal beëindigen dan dat hij een andere Talk-chat kan beëindigen.

Als je bij het activeren van de lobby een beginpunt in de tijd instelt, dan wordt de lobby automatisc­h geactiveer­d en komen alle chatdeelne­mers die geen moderator zijn op dat moment in de wachtkamer terecht. Laatkomers komen daar dus meteen in terecht.

ANDERE CHATPLEKKE­N

Talk komt op verschille­nde plekken in de Nextcloudw­ebinterfac­e voor, bijvoorbee­ld ook bij het zoeken naar andere gebruikers via het pictogramm­etje op de hoofdbalk. Enigszins onverwacht is de integratie bij het delen van bestanden. Talk verschijnt daar als een extra Chat-tabblad bij de detailweer­gave van elk bestand.

Zodra je het bestand deelt, wordt er een chat aangemaakt waar iedereen die toegang heeft tot het bestand aan kan deelnemen. En omdat het een Talk-chat is, kan elke deelnemer een (video)telefoontj­e initiëren. Dat is pas echt nuttig als je een tekstbesta­nd opent in de online editor en de wijziginge­n live bespreekt. In principe zou dat ook met andere online editors moeten werken, maar Onlyoffice verplaatst het infogebied bijvoorbee­ld volledig, zodat het chatten daar niet toegankeli­jk is.

BEHEERINST­ELLINGEN

Die bestandsch­ats zijn een van de weinige dingen die je als beheerder kunt configurer­en bij Talk. Op de instelling­enpagina kun je de integratie voor openbaar gedeelde bestanden configurer­en of meteen uitschakel­en. Daar kun je ook bepalen dat alleen gebruikers met een Nextcloud-account of moderators in een chat het gesprek mogen starten. Dat moet heel letterlijk worden opgevat: een beheerder beperkt alleen het recht om een gesprek te beginnen, maar als dat eenmaal is gebeurd, kan die moderator het niet meer beëindigen, alleen het zelf nog verlaten. Anderen kunnen dan gewoon verder praten en zich zelfs nog bij het gesprek voegen. Pas als de laatste deelnemer het gesprek verlaat, wordt het beëindigd. Als een moderator een gesprek wil beëindigen, kan hij alleen de chat verwijdere­n zoals een stukje eerder beschreven of alle deelnemers eruit schoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands