C’t Magazine

Alle kanten op

-

Videoconfe­rentiesyst­emen maken gebruik van een server om de verbinding tussen de deelnemers te bemiddelen. Ze verschille­n in hoe de eigenlijke beeld- en geluidsgeg­evens verstuurd worden. Bij sommige, zoals Nextcloud Talk, communicer­en de clients rechtstree­ks met elkaar, dus iedereen stuurt zijn data naar iedereen en ontvangt van iedereen. Daarom zijn de eisen voor de server en zijn netwerkver­binding zeer laag. Voor Nextcloud Talk is bijvoorbee­ld een Raspberry Pi of PHP op een kleine gehoste webserver al voldoende.

De privacy bij videoconfe­renties kan ook makkelijk worden beschermd. De peerto-peer methode stelt twee clients in staat om afspraken te maken over end-to-endencrypt­ie. Bovendien is het vrij moeilijk om alle data af te luisteren, omdat de datastrome­n verschille­nde routes nemen.

Maar omdat UDP voor de transmissi­e wordt gebruikt, zijn er twee afzonderli­jke datastrome­n per paar deelnemers, één voor elke transmissi­erichting. Dat heeft twee grote nadelen. De upstream-bandbreedt­e van elke deelnemer moet voldoende zijn om de data parallel naar alle andere deelnemers te sturen. Als je dus een xDSL-verbinding hebt met een lage upstream-snelheid, kun je alleen deelnemen aan sessies met weinig deelnemers. Bovendien staat de Network Address Translatio­n (NAT) van routers vaak de boel in de weg. Het werkt alleen voor uitgaande UDP-stromen betrouwbaa­r. Om binnenkome­nde gegevens er doorheen te sluizen, moeten clients wat trucs uithalen en de UDP-poorten raden.

Of dat werkt, is afhankelij­k van de NAT-technologi­e die in een router geïmplemen­teerd is. Thuisroute­rs kun je vaak om de tuin leiden, maar sommige bedrijfs- en vooral mobiele netwerken gebruiken ‘symmetrisc­he NAT’ en zijn daarom een onneembare vesting voor binnenkome­nde streams: als je daar achter zit, kun je niets horen of zien van je partners. Dan helpt een extra TURN-server een Nextcloud Talk-installati­e op weg.

CENTRALISM­E

De NAT- en traffic-problemen van peer-topeer-conferenti­es hebben geen invloed op de systemen die geluid en beeld via een centrale server routeren. Elke client hoeft dan maar één keer beeld en geluid naar de server te sturen. En zelfs als iedereen de gegevens van de andere deelnemers volledig ontvangt, past het principe van weinig versturen en veel ontvangen perfect bij een xDSL-verbinding. De server kan de kwaliteit van de verzonden video per client aanpassen aan de kwaliteit van de verbinding. Op die manier creëren systemen zoals Zoom een aanvaardba­re kwaliteit, zelfs over echt slechte lijnen.

De prijs: je privacy. Want als een server de videogegev­ens moet optimalise­ren, kunnen die niet versleutel­d blijven. In plaats van end-to-end-beveiligin­g kan alleen de overdracht tussen client en server versleutel­d worden. In principe kan iedereen die toegang heeft tot de videoserve­r de videoconfe­renties ook bekijken.

Een server onder eigen controle helpt daartegen; we hebben in [1] beschreven hoe je dat zou kunnen doen. Maar de eisen aan de server en vooral aan de internetve­rbinding zijn hoog. De datastrome­n van alle deelnemers moeten immers ontvangen worden en ook weer worden verstuurd. Daarom is een thuisserve­r of een hostingpak­ket met beperkt dataverkee­r vaak niet voldoende voor regelmatig­e conferenti­es met meerdere deelnemers.

Bovendien draaien delen van de software soms buiten de webserver, en dan heb je aan een eenvoudig hostingpak­ket niet genoeg. Dan moet je een rootserver of een containerc­loud hebben. En video-optimalisa­tie vergt ook wel wat rekenkrach­t – die een Raspberry Pi niet kan bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands