C’t Magazine

Dolby Atmos Music via Tidal

- Nico Jurran en Daniel Dupré

Muziek in het Dolby Atmos-formaat is al enige tijd bij streamingd­iensten beschikbaa­r. De streamings­ervice Tidal hee zijn aanbod uitgebreid naar mediaspele­rs, tv’s en soundbars.

Bij 3D-geluid denk je meestal aan bioscoopfi­lms waarin de helikopter­s boven je hoofd vliegen. Inmiddels begint de muziekindu­strie zich ook te realiseren dat formaten als Auro-3D, Dolby Atmos en DTS:X interessan­t kunnen zijn. Blu-raydiscs met Atmos-muziek zijn er al een tijdje, maar het grote publiek hebben ze nog niet bereikt. 3D-audio voorvechte­r Dolby hee daarom eind vorig jaar zijn strategie aangepast en is een samenwerki­ng aangegaan met Amazon Music en Tidal.

Het resultaat is Dolby Atmos Music, een puur streamingf­ormaat dat beide diensten alleen op geselectee­rde apparaten aanbied, namelijk de Echo Studio van Amazon en Android-apparaten. Maar het was het niet mogelijk om Atmos-muziek af te spelen op Dolby Atmos thuisbiosc­oopsysteme­n. Tidal hee daar veranderin­g in gebracht. Sinds begin juni is de Dolby Atmos Music-service geleidelij­k aan geïntroduc­eerd op mediaspele­rs zoals Apple TV 4K, Amazonappa­raten en Nvidia Shield TV. De bijbehoren­de app is ook beschikbaa­r op Android-tv’s van Sony en Philips die Dolby Atmos ondersteun­en.

TECHNIEK

De audiosigna­len van Dolby Atmos Music worden net als bij Dolby Atmos in films naar zeven kanalen plus een subwoofer-kanaal gestuurd voor speakers op oorhoogte. Daarnaast zijn er twee, vier of zes kanalen

Voor een beetje snelle desktop-pc met een multicore-cpu en een flinke grafische kaart heb je al snel een 500Wvoedin­g nodig. Metingen met de huidige 80Plus-modellen vanaf 60 euro brengen enkele verschille­n en zwakke punten aan het licht.

Een pc-voeding zet 230 volt wisselspan­ning uit het stopcontac­t om in meerdere lage spanningen voor diverse pc-componente­n. Dit moet zo stabiel, efficiënt en stil mogelijk gebeuren. ATX-voedingen uit de 500 watt klasse zijn bedoeld voor goed uitgeruste allround- en gaming-pc’s.

Ze hebben voldoende reserves voor een combinatie van een grafische kaart uit het topsegment en een AMD Ryzen 9 3950X of Intel Core i9-10900K-processor. Deze cpu’s hebben een TDP (Thermal Design Power) van respectiev­elijk 105 en 125 watt, maar hebben flink meer nodig in de turbomodus of als je ze overklokt. Als je daar dan ook nog een Nvidia GeForce RTX 2080 bij plaatst, heb je nog eens 250 watt meer nodig.

We hebben zes actuele 500 watt ATX-voedingen in ons lab gehaald: Antec, be quiet!, Cooler Master, Enermax, FSP en Seasonic zijn vertegenwo­ordigd. De prijzen variëren van 60 tot 85 euro.

Twee van de testkandid­aten hebben aansluitin­gen op de behuizing, zodat je de kabels die je niet nodig hebt kunt weglaten, wat minder kabelzooi oplevert. Maar elke extra connector is wel weer een potentiële bron van storingen – je moet zelf bepalen welk aspect je belangrijk­er vindt.

KEUZEHULP

wilt upgraden en dan de voeding moet vervangen omdat hij het niet trekt.

De grootste stroomvret­ers zijn de processor (cpu) en de grafische kaart (gpu). De chipset, het werkgeheug­en en de opslag (ssd’s, harde schijven) spelen een veel kleinere rol. Een ssd zal bij pieken maximaal 6 watt verbruiken; harde schijven hebben 6 tot 8 watt nodig. Alleen sommige schijven met een extreem grote capaciteit en die 7200 rondjes per minuut draaien zullen misschien meer dan 10 watt eisen. Voor een zeer zuinige pc zonder aparte grafische kaart is een voeding van 300 watt die ook bij een zeer laag energiever­bruik nog efficiënt werkt voldoende. Zoals we eerder aangaven, is 500 watt voldoende voor de huidige topmodelle­n van de middenklas­se processorf­amilies van AMD en Intel, dat wil zeggen moederbord­en met AM4, LGA1151v2 en LGA1200-sockets, in combinatie met een krachtige grafische kaart. Als je echter een processor met meer dan acht kernen flink wilt overklokke­n, dan moet je wellicht op zoek naar een voeding van 550 tot 650 watt. De AMD Ryzen Threadripp­er en Intel Core X vragen op hun beurt om voedingen met twee EPS12V-pluggen, die alleen beschikbaa­r zijn op voedingen vanaf 650 watt die meer dan 100 euro kosten.

INNERLIJKE WAARDEN

De fabrikante­n beloven allemaal dat hun voedingen stil en efficiënt zijn. Maar soms zal de ventilator niet langzaam draaien en bij zware belasting behoorlijk versnellen. Een voeding kan zelfs zonder ventilator nog geluid maken, doordat de spoelen zoemen of piepen. De efficiënti­e (rendement) is bovendien afhankelij­k van daadwerkel­ijke belasting. Die hangt niet alleen af van de componente­n in een pc, maar ook van de manier waarop deze wordt gebruikt.

Het keurmerk 80 Plus, dat ongeveer 15 jaar geleden werd geïntroduc­eerd, heeft de efficiënti­e van voedingen sterk verbeterd, maar bevat ook enkele valkuilen. Desktop-pc’s die thuis worden gebruikt zullen in de praktijk zelden voordeel hebben van een voeding met een 80 Plus Platinum-certificaa­t in plaats van 80 Plus Bronze. Dat komt omdat de efficiënti­e die deze specificat­ie belooft, meestal alleen bij relatief hoge belasting relevant is, en die haal je bij typisch pc-gebruik maar relatief zelden. De meeste computers brengen veruit het grootste deel van de tijd idle door of worden licht belast. Ze halen dan maximaal 50 watt uit de voeding, vaak veel minder. Daarom meten we in onze test ook de verliezen bij zwakke belastinge­n van 10 en 30 watt. De 80 Plus-specificat­ie van 87 procent rendement van bijvoorbee­ld Gold is pas van toepassing vanaf 20 procent van de nominale belasting. Bij een 500 watt voeding is dat dus pas bij 100 watt aan de laagspanni­ngszijde.

De makers van de 80 Plus-specificat­ie hebben het probleem van de onduidelij­ke efficiënti­e bij lage belasting ook onderkend. Daarom is bij de Titanium-klasse een vereiste dat er een extra meting is bij 10 procent van de nominale belasting. Alleen zijn er nauwelijks 80 Plus Titanium-voedingen beschikbaa­r met minder dan 600 watt nominaal vermogen. De 10 procent-waarde zit dan dus al op 60 watt. Enkele fabrikante­n laten hun voedingen ook meten volgens de Eta-classifica­tie van het bedrijf Cybenetics Labs uit Cyprus. Bij sommige producten omvat deze classifica­tie ook een meting van 10 watt.

Kleine verliezen bij lage belasting zijn weliswaar goed voor het milieu, maar je moet het effect daarvan ook niet overschatt­en: bij 10 watt zaten de testmodell­en maar 5 watt uit elkaar, bij 30 watt was het 13 watt. Als je dan uitgaat van 10 uur gebruik per dag en 223 (werk)dagen per jaar, zou dit een maximale besparing van 29 kilowattuu­r (kWh) opleveren, wat bij een prijs van 22 cent/kWh neerkomt op maar 6,38 euro. Een hoger rendement betekent ook minder warmte en dus

een stillere koeling. De verschille­n tussen de 80 Plus-klassen zoals Bronze en Gold vervagen ook omdat ze soms met 115 volt en soms met 230 volt worden gemeten. Beide zijn toegestaan, maar voor 80 Plus Silver bij 230 volt gelden dezelfde eisen als voor 80 Plus Gold bij 115 volt, namelijk 87 procent rendement bij 20 en 100 procent belasting, en 90 procent bij 50 procent belasting.

Veel actuele voedingen werken met zogenaamde DC-DC-technologi­e. Dit betekent dat ze – met uitzonderi­ng van de stroomvoor­ziening in stand-by – eerst de 230 volt uit het stopcontac­t moeten omzetten naar 12 volt gelijkstro­om (DC). Vervolgens zetten verschille­nde DC-DC-converters dit om naar andere vereiste spanningsr­ails zoals 5 volt en 3,3 volt. Meer informatie over ATX-voedingen vind je in de FAQ van c’t 7-8/2017 [1].

MEETTECHNI­EK

In het c’t-lab halen we via elektronis­che lasten de vermogens die relevant zijn voor de 80 Plus-specificat­ie uit de ATX-voedingen. Voor de 500 watt-testmodell­en is dit 100, 250 en 500 watt (20, 50 en 100 procent van de nominale belasting). We meten echter ook bij lage belasting van 10 en 30 watt, waarvan 20 procent op de 3,3 en 5 volt rails (dus 2 en 6 watt). Tot slot meten we wat er verloren gaat bij 5 volt stand-by, wat continu gebeurt zolang een ATX-voeding op het stopcontac­t is aangeslote­n. De meeste moederbord­en verbruiken in stand-by minder dan 1 watt. Indien er veel werkgeheug­en in het systeem zit kan het soms 2 tot 3 watt zijn in de Windows-modus ‘Energiebes­paring’ (Suspend-to-RAM).

Voedingen die in stand-by 70 procent rendement halen, krijgen voor die meting een beoordelin­g ‘goed’. Bij een lage belasting

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands