C’t Magazine

Antec Neo Eco Gold Zen NE500G

-

Zoals de naam al doet vermoeden, voldoet de Antec Neo Eco Gold Zen aan de 80 Plus Gold-specificat­ie en bereikt onder ideale omstandigh­eden bij ‘halve belasting’ een efficiënti­e van meer dan 90 procent. Ook bij lage belasting behoort hij tot de efficiënts­te testkandid­aten. Het vervelende is dat de ventilator altijd hoorbaar is; het geluid is weliswaar goed te verdragen, maar alle andere testappara­ten doen het beter. De ventilator gaat pas bij hoge belasting harder draaien, maar wordt extreem luid onder volle belasting: 4,1 sone is onnodig veel.

De voeding van Antec heeft een kleinere zwakte bij korte stroomonde­rbrekingen: de overbruggi­ngstijd ligt bij volle belasting onder de 17 millisecon­den die volgens de ATX-specificat­ie vereist zijn. De meeste UPS-systemen reageren echter sneller.

efficiënt, zelfs bij lage belasting overbruggi­ngstijd te kort te luid

van 10 watt is 60 procent voldoende voor ‘goed’. Vanaf 20 procent belasting moet het rendement minstens 85 procent zijn, dus een maximaal verlies van 15 procent.

Het geluid van de voedingen hebben we in onze geluidsmee­tkamer gemeten op een afstand van 50 centimeter bij verschille­nde belastinge­n. De beoordelin­g is hetzelfde als bij pc’s, laptops en grafische kaarten: tot 0,5 sone beoordelen we als ‘zeer goed’, tot 1 sone ‘goed’ en tot 1,5 sone ‘redelijk’.

De gevoelighe­id voor storingen in het 230-volt-net meten we via korte spanningsp­ulsen (de zogenaamde bursts en surges) en door het simuleren van kortstondi­ge stroomonde­rbrekingen. De surge-test met 1000 en 2000 volt simuleert piekspanni­ngen die bijvoorbee­ld worden veroorzaak­t door bliksemins­lagen tijdens onweersbui­en. 1000 volt moeten alle elektrisch­e apparaten voor particulie­ren overleven, 2000 volt is gespecific­eerd voor industriël­e apparaten.

Het meten van de zogenaamde overbruggi­ngstijd toont aan wat er gebeurt bij zeer korte stroomstor­ingen. Dit is ook belangrijk bij het gebruik van een Uninterrup­tible Power Supply (UPS), die in geval van een stroomstor­ing enkele millisecon­den nodig heeft om om te schakelen – meestal is 10 millisecon­den voldoende, wat alle geteste voedingen ook prima halen [2]. De ATX-specificat­ie vereist dat de secundaire spanning bij volledige belasting binnen de tolerantie­s van 5 procent (5 volt rail) of 10 procent (12 volt rail) blijft als de netspannin­g 17 millisecon­den wegvalt.

CONCLUSIE

Er is een duidelijke testwinnaa­r: de Seasonic Core GM-500 is zeer stil, efficiënt, goed uitgerust en heeft een lange garantie. In tegenstell­ing tot zijn concurrent­en heeft hij geen

/ / 60 / 3 jaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands