C’t Magazine

Enermax RevoBron ED.2 500W

-

Enermax brengt al sinds enkele jaren voedingen in de RevoBron-serie op de markt. Ons 500 watt testappara­at is een tweede ‘ED.2’-editie die in 2019 is verschenen. Het rendement vanaf 100 watt voldoet aan de specificat­ies van 80 Plus Bronze. De Enermax-voeding scoort punten met een enorm lange overbruggi­ngstijd in geval van stroomonde­rbrekingen en met hoog rendement bij lage belasting.

De RevoBron is semi-modulair. Dat betekent dat de kabels voor het moederbord permanent zijn bevestigd, maar dat er wel wat contacten zijn voor de andere. Dankzij de extra lange ATX12V/EPS12V-kabel wordt de RevoBron aanbevolen voor de grotere towerkaste­n. De stroomvoor­ziening heeft de overspanni­ngstests zonder problemen overleefd, maar er was daarbij wel wat piepend geluid hoorbaar.

zeer efficiënt bij lage belasting zeer lange overbruggi­ngstijd semi-modulair

significan­te zwakke punten en kost hij niet te veel. De prijzen schommelen momenteel echter sterk als gevolg van de coronapand­emie, die knelpunten in de aanleverin­gen veroorzaak­t.

Welke voeding op de tweede plaats komt, hangt af van de wensen van de gebruiker: de be quiet! Pure Power 11 kost ongeveer evenveel als de Seasonic, maar is zelfs nog iets stiller en ook zeer efficiënt, alleen niet bij een zwakke belasting van 10 watt. Vanaf 30 watt is hij ruim ‘goed’ en daarom zeker aan te bevelen voor pc’s met redelijk veel onderdelen.

Als het aankomt op de laagst mogelijke verliezen in idle, kun je niet om de Enermax heen – maar die is dan wel weer een beetje luider. De Enermax was ook op het moment van schrijven de goedkoopst­e voeding. De FSP Hyper K is momenteel moeilijk verkrijgba­ar, maar bij dat model hebben we nog lagere prijzen gezien van rond de 50 euro. Hij doet zijn werk goed, maar zijn ventilator is iets luider en hij verbruikt meer energie dan de duurdere 80 Plus Gold-voedingen. Alle voedingen in de test voldoen aan de eisen van de 80 Plus-specificat­ie – geen wonder, want de apparaten worden door een onafhankel­ijke instantie gekeurd.

Er zijn aanzienlij­ke verschille­n in andere eigenschap­pen, met name in de lage belasting en de ventilator­regeling. Het is daarom de moeite waard om voor de aanschaf van een nieuwe voeding onze resultaten­tabel goed te bestuderen.

Literatuur

[1] Christof Windeck, FAQ : ATX-voedingen voor desktop-pc's,

c't 7-8/2017, p.96

[2] Rudolf Opitz, BlackoutBl­ack-outs beteugeld, Betaalbare UPS'en voor

een desktop-pc, c't 4/2018, p.120

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands