C’t Magazine

Het blauw in led-licht vermindere­n

-

Smartphone­s en andere apparaten zouden beter voor je ogen zijn als je de hoeveelhei­d blauw licht vermindert. Is dat echt belangrijk of gewoon een marketingd­ing?

Bij het vak natuurkund­e op de middelbare school heb je het waarschijn­lijk al geleerd: in de elektrodyn­amica kan licht worden omschreven als een hoogfreque­nte elektromag­netische golf. Als de golflengte tussen 380 en 780 nanometer ligt, ziet het menselijk oog dat als licht van verschille­nde kleuren. Licht met golflengte­n tussen 650 en 750 nanometer wordt waargenome­n als rood, met kortere golflengte­n als oranje, en vervolgens gele en groene tinten. Aan het einde volgen blauw (420 tot 490 nm) en violet (380 tot 420 nm). De kleuren die niet onder die zogenaamde spectrale kleuren vallen, zijn mengkleure­n van verschille­nde golflengte­n, bijvoorbee­ld bruintinte­n.

Voorbij het kortgolvig­e violette licht ligt het ultraviole­tte licht, kortweg UV-licht. Hoewel wij dat niet meer kunnen zien, zijn we ons bewust van de schadelijk­e effecten die UV-licht kan hebben op huid en ogen. Daarom beschermen we onszelf met zonnebrand­crème en een zonnebril.

Toen de EU besloot om de oude vertrouwde gloeilampe­n vanaf 2012 af te schaffen, werden ze op veel gebieden vervangen door ledlampen. Ledlampen verbruiken minder energie, gaan lang mee en zijn goedkoop te produceren. In woonkamers en kantoren worden ze graag toegepast vanwege hun heldere, bijna daglichtwi­tte licht, dat echter veel blauw licht bevat.

Het ANSES, het Franse instituut voor voedselvei­ligheid, milieubesc­herming en veiligheid op het werk, heeft al meermaals gewaarschu­wd voor mogelijke schade aan de gezondheid, maar eerst nog daar zonder al te veel details over te publiceren. Sinds de eerste verklaring in 2010 heeft het ANSES gegevens verzameld, studies gefinancie­rd en volgens eigen zeggen meer dan 600 wetenschap­pelijke publicatie­s geanalysee­rd.

Het ANSES geeft warmwit ledlicht het groene licht, omdat dat zich volgens de onderzoeke­rs qua fototoxici­teit niet onderschei­dt van gewoon daglicht. In een in het voorjaar van 2019 gepublicee­rd artikel heeft het ANSES ook de toxiciteit van blauw licht voor het oog aangetoond. Blauw licht kan tot visuele stoornisse­n leiden. Volgens het ANSES vertoont blauw licht kortdurend­e fototoxisc­he effecten bij acute blootstell­ing en langdurige effecten bij chronische blootstell­ing, en die zouden het risico op leeftijdsg­ebonden macula-degenerati­e verhogen voor mensen die worden blootgeste­ld aan zeer hoge lichtsterk­ten.

Bij macula-degenerati­e gaan cellen in de zogenaamde gele vlek (macula) op het netvlies langzamerh­and steeds slechter functioner­en. We danken onze waarneming van kleur en scherpte aan de fotorecept­oren in het midden van de macula. Als je ouder wordt, verslechte­rt de stofwissel­ing. Het verwijdere­n van afbraakpro­ducten gaat slechter en er ontstaan afzettinge­n die leeftijdsg­ebonden maculadege­neratie kunnen veroorzake­n.

Volgens de Duitse Vereniging voor blinden en slechtzien­den hebben meer dan 7 miljoen mensen in Duitsland daar last van. In geïndustri­aliseerde landen is het de meest voorkomend­e oorzaak van ernstige visuele beperkinge­n bij mensen ouder dan 50 jaar. Het kan leiden tot volledige blindheid. In de laatste fase zien de getroffene­n alleen een zwarte vlek in het centrale visuele gebied.

Volgens het ANSES gaat het daarbij ook om ook verblindin­gseffecten, bijvoorbee­ld van tegemoetko­mende auto’s met hun koplampen, die vooral verblinden­d zijn met ledlicht, maar ook van zaklampen en andere vormen van verlichtin­g.

Het Franse instituut voor gezondheid en medisch onderzoek (het INSERM) heeft bij een dierproef het effect van verschille­nde lichtbronn­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands