C’t Magazine

Praktische tips

-

Gebruik in volledige duisternis gewoon geen enkel display. Omdat de pupillen in het donker verwijden, laten ze meer blauw licht door naar het netvlies. Een gedimde lamp is al genoeg.

Net zo belangrijk: pas de helderheid van het scherm aan naar een comfortabe­l niveau, zodat het niet fel oplicht. De automatisc­he helderheid­sregeling van apparaten werkt helaas niet altijd goed en vaak te trapsgewij­s, dus moet je die vaak handmatig bijdimmen.

De schermen van smartphone­s en tablets hebben standaard vaak een iets hoger aandeel blauw licht, omdat de koelere kleurweerg­ave levendiger lijkt. Als het apparaat geen speciale nachtlicht­functie heeft, kun je mogelijk een warmer kleurprofi­el kiezen met een lager aandeel aan blauw licht.

Blauwlicht­filters worden steeds algemener. Ze kunnen handmatig worden geactiveer­d of op de tijd van zonsop- en -ondergang uit- en ingeschake­ld worden. Bij Samsung heet het filter Filter Blauw Licht, bij Huawei Oogcomfort en bij Googles pixelmodel­len romantisch Nachtlampj­e. Net als bij e-readers zijn sommige beeldscher­men geler, andere meer roodachtig.

Als je nog een oudere Android hebt zonder blauwlicht­functie, kun je een app gebruiken, bijvoorbee­ld Blauwlicht­filter.

Apple integreerd­e al vóór Google een blauwlicht­filter in zijn besturings­systeem in het modeljaar 2013, met iOS 9.3. Hoewel Night Shift ook via een update op oudere modellen kan komen, hebben slechts een paar nieuwere iPhones, iPads en Macs een True-Tone-display. Dergelijke schermen passen op basis van sensoren de intensitei­t en kleur aan het omgevingsl­icht aan.

Bij Windows 10 kun je ook een Nachtlamp instellen bij de Beeldscher­m-instelling­en van het systeemmen­u, hetzij voor een specifieke tijd, hetzij afhankelij­k van zonsop- en -ondergang. De Nachtlamp kan echter ook ontbreken als bepaalde stuurprogr­amma’s gebruikt worden, zoals DisplayLin­k. De app f.lux doet hetzelfde als de Nachtlamp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands