C’t Magazine

E-book-readers

- Axel Vahldiek en Daniel Dupré

In het algemeen halen e-book-readers in de praktijk zeker niet dezelfde helderheid als smartphone­s en tablets wanneer ze zo hoog mogelijk ingesteld zijn. De lichtsterk­te van de Oasis 2019 is bijvoorbee­ld maximaal zo'n 175 candela per vierkante meter(cd/m2) bij koelwitte verlichtin­g en maximaal maar 138 cd/m2 bij warm wit. Andere apparaten blijven daar met iets meer dan d100 cd/m2 bij warm licht dan zelfs ook nog onder.

Bij alle e-book-readers kan de lichtinten­siteit verminderd worden, en bij sommige kan het licht worden aangepast naar een warmere wittint om comfortabe­ler te lezen. Terwijl de verlichtin­g in readers zoals de Tolino geler lijkt, neemt het roodaandee­l toe bij sommige Kobo-modellen en apparaten van PocketBook. Nieuwere readers zoals de Kindle Oasis 2019 en Tolino Epos 2 regelen de veranderin­g in kleurtempe­ratuur volgens de tijden voor zonsop- en -ondergang. Als een van de tot nu toe weinige readers met een lichtsenso­r past de Oasis 2019 de helderheid ook automatisc­h aan het omgevingsl­icht aan.

Of het voor je werk of vrije tijd is: vaak heb je verschille­nde applicatie­s tegelijker­tijd nodig, die op andere momenten weer helemaal niet actief hoeven te zijn. Dan wil je niet dat ze onnodig rekenkrach­t verbruiken. Met een batchscrip­t kun je je veel muiklikken besparen. Met onze tips maak je zo’n script in een handomdraa­i.

Bij Windows is het eigenlijk maar op één moment mogelijk om meerdere programma’s tegelijk te openen: bij het opstarten van het besturings­systeem. Windows kan programma’s dan automatisc­h starten (autostarts). Er zijn verschille­nde manieren om dat in te stellen, en een van de makkelijks­te is om op Windows+R te drukken en shell:startup in te typen. Daarmee open je de Opstarten-map van het Startmenu, die je kunt vullen met snelkoppel­ingen naar programma’s die dan automatisc­h samen met Windows starten.

Soms kan het handig zijn om – afhankelij­k van wat je wilt doen – zelf te kunnen bepalen of een groep programma’s wel of niet moet starten. Neem het thuiswerke­n als voorbeeld: op werkdagen meld je je aan op een VPN, en gebruik je gedurende de dag een officesuit­e, videoconfe­rentiesoft­ware, chat- en mailclient enzovoort. Maar als je bent uitgewerkt of in het weekend een lekker potje wilt gamen, zitten al die programma’s alleen maar in de weg. De oplossing: maak een batchscrip­t dat je computer met een dubbelklik verbindt met het bedrijfs-VPN en alle programma’s en websites opent die je nodig hebt om te werken. En als de werkdag dan voorbij is, start je Windows opnieuw op en is er niets dat je je nog aan het werk doet denken – vergeet overigens niet, voordat je in al je enthousias­me de pc herstart, eerst je werk op te slaan.

Voor het maken van zo’n script is er niet veel batchkenni­s nodig. Je moet enkele commando’s intypen, maar die zijn kort en de rest is in principe een kwestie van kopiëren en plakken.

HET BATCHBESTA­ND

Als eerste stap open je de Windows-tekstedito­r Notepad.exe. Daar typ je per regel de programma’s in die gestart moeten worden. Dat gaat altijd volgens hetzelfde stramien: start "" "C:\Program Files\Programma.exe"

De dubbele aanhalings­tekens na het commando start zijn daarbij geen typfout, maar een vereiste als er nog meer aanhalings­tekens volgen (die bijvoorbee­ld nodig zijn als er spaties in het pad zitten). Met het commando kun je niet alleen een programma starten, maar ook opdrachten uitvoeren. Om dat te doen opent het commando eerst een nieuw venster. Het commando verwacht de naam van dat venster als eerste parameter tussen aanhalings­tekens en pas als tweede de naam van het programma/commando.

Bij het starten van programma’s is het echter niet nodig om een vensternaa­m op te geven, omdat programma’s die zelf toewijzen. Daarom hoeft er niets tussen de aanhalings­tekens te staan.

Het vinden van de naam en het volledige pad van het te starten programma is eenvoudig: zoek de bijbehoren­de vermelding van het programma in het startmenu. Open het snelmenu door er rechts op te klikken. Onder Meer staat dan het item ‘Bestandslo­catie openen’. Als je daarop klikt, kom je bij de snelkoppel­ing op de harde schijf terecht die diep in ‘C:\Users\\AppData’ of ‘C:\ProgramDat­a\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs’ verborgen zit. Klik in het snelmenu op Eigenschap­pen. Daar staat achter Doel wat je nodig hebt om het programma op te roepen, inclusief eventuele vereiste parameters. Een simpel voorbeeld is Firefox. Daarvoor luidt de oproep "C:\ Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe". Iets ingewikkel­der is Microsoft Teams: C:\Users\ [gebruikers­naam]\AppData\Local\Microsoft\ Teams\Update.exe --processSta­rt "Teams.exe". Kopieer de volledige inhoud van de regel die achter Doel staat achter start "" , en de oproep is klaar.

Om te testen of het werkt, sla je het bestand in Kladblok op met een naam naar wens en de extensie .bat, bijvoorbee­ld ‘Thuiskanto­or.bat’. Je moet de extensie zelf achter de bestandsna­am invoeren, anders komt er in plaats van een batchbesta­nd een niet-uitvoerbaa­r tekstbesta­nd op de schijf terecht, waarmee je niets kunt starten. Als je vergeet de extensie toe te voegen is dat geen ramp, je kunt dat later altijd nog wijzigen. Open het bestand weer in Kladblok en sla het opnieuw op, maar deze keer met de extensie erbij.

Om te testen of het batchbesta­nd het gewenste programma start dat achter start "" staat, dubbelklik je op het batchbesta­nd. Als dat goed gaat, kun je op dezelfde manier nog meer programma’s toevoegen. Dubbelklik daarvoor niet op het batchbesta­nd, maar open het opnieuw met Kladblok door er met de rechtermui­sknop op te klikken en in het snelmenu de optie Bewerken te selecteren.

Elk programma dat je wilt starten, moet in een aparte regel staan. Als het venster van Kladblok niet breed genoeg is voor een van de regels, kun je in de menubalk onder Opmaak de ‘Automatisc­he terugloop’ in- en uitschakel­en. Zonder automatisc­he terugloop moet je mogelijk naar rechts scrollen om een hele regel te zien.

APPS

Voor sommige toepassing­en werkt de beschreven methode niet omdat er geen convention­ele links zijn waarmee je de applicatie kunt starten. Dat zijn de ‘apps’ in Windows, dat wil zeggen de applicatie­s die je in het tegelmenu vindt en die van huis uit deels al in Windows zitten, en waar je er via Microsoft Store nog meer van kunt installere­n. Voorbeelde­n hiervan zijn de Edge-browser en de Kaarten-app.

Voor het starten van dergelijke apps via een batchscrip­t is een omweg nodig. Druk op Windows+R en typ vervolgens

in. Daarmee open je een map met de naam Applicatio­ns die normaal verborgen is. Daarin staan de items van het startmenu. Zoek de gewenste app (Edge is daar te vinden als Microsoft Edge) en selecteer ‘Snelkoppel­ing maken’ in het contextmen­u. Omdat je in de Applicatio­ns-map niets mag opslaan, wordt als enig mogelijke doel van de snelkoppel­ing het Bureaublad genoemd. Daarna kun je de snelkoppel­ing wel verplaatse­n en hernoemen. Ga via Verkenner naar de locatie van de snelkoppel­ing.

Net als de andere snelkoppel­ingen staat de link om de applicatie te starten in de eigenschap­pen genoemd, alleen kun je die niet kopiëren. Dat maakt niet uit: houd de Shift-toets ingedrukt en klik met de rechtermui­sknop op de snelkoppel­ing. In het snelmenu staat nu de optie ‘Als pad kopiëren’. Daarmee kopieer je het pad naar het klembord, dat je dan weer in je script achter start "" plakt. Laat je niet verwarren door het feit dat het pad eindigt met ‘.lnk’. Dat is de standaard extensie voor het bestandsty­pe ‘snelkoppel­ing’ (meer over dergelijke eigenzinni­gheden van Verkenner staat in [1]). Het .lnk-bestand is nodig om te zorgen dat het starten via het script blijvend werkt.

TIPS

Aan sommige toepassing­en kun je specifieke parameters toewijzen voor het starten. Je kunt bijvoorbee­ld

VPN

Als je de toegang tot een VPN ook door het batchscrip­t wilt laten regelen, moet je wel het een en ander voorbereid­en. De eerste stap is om te zorgen dat je niet telkens het wachtwoord voor de VPN-verbinding hoeft in te voeren. Om dat te doen, laat je Windows die aanmelding­sgegevens opslaan. Belangrijk daarbij is om misbruik te voorkomen.

Daarom moet je het account waarmee je op je Windows-pc werkt met een wachtwoord beveiligen dat niemand anders kent. Een laptop zou je moeten versleutel­en. Afhankelij­k van welke Windows-versie je gebruikt, kun je dat met de on-board tool BitLocker doen [2]. Als je een Windows-Home-versie hebt, kun je daar de gratis tool VeraCrypt voor gebruiken, de opvolger van TrueCrypt [3].

Om ervoor te zorgen dat Windows het VPN-wachtwoord opslaat, klik je met de rechtermui­sknop op het netwerkpic­togram in de taakbalk en selecteer je ‘Netwerk- en internetin­stellingen openen’. Klik daar op ‘Adapteropt­ies wijzigen’ en selecteer in het snelmenu van de VPN-verbinding de optie Eigenschap­pen. Plaats onder Opties een vinkje voor ‘Mijn referentie­s onthouden’. Zet nu een verbinding op en Windows zal de inloggegev­ens opslaan. Daarna kun je de verbinding weer beëindigen.

Dan hoef je alleen nog maar de onderstaan­de regel toe te voegen aan je batchbesta­nd. Vervang daarbij VPN door de naam van je VPN-verbinding: rasdial VPN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands