C’t Magazine

Wijziginge­n in het register van Windows achterhale­n

- Jan Schüßler en Daniel Dupré

Van tijd tot tijd raden we aan om voor bepaalde instelling­en een REG-bestand te gebruiken. Met een REG-bestand maak je wijziginge­n in het Windows-register zonder dat je moeizaam hoeft te graven in de Register-editor. Het is uiteraard mogelijk om zo’n bestand ook zelf te maken.

REG-bestanden zijn handig om zeer verspreide of lastig benaderbar­e wijziginge­n in een Windows-systeem in één keer toe te passen. Dan is het namelijk een kwestie van één keer dubbelklik­ken en een tweetal dialoogven­sters doorklikke­n. De meeste instelling­en die je bij Windows uitvoert, hebben een equivalent in de vorm van een registersl­eutel. Bovendien zijn er instelling­en die je anders niet in de Home Edition van Windows zou kunnen uitvoeren, bijvoorbee­ld omdat daar de Group Policy Editor voor nodig is. Met een aanpassing van de registerwa­arden kun je de instelling­en in Windows dan alsnog uitvoeren.

In veel gevallen kun je zelf een REG-bestand aanmaken. We laten dat zien aan de hand van een voorbeeld: een REG-bestand dat het gebruik van de reclame-id uitschakel­t. Dat doet daarmee hetzelfde als het uitschakel­en van de optie ‘Laat apps uw reclame-id gebruiken...’ bij de Privacy-instelling­en van Windows 10.

WAT ZIT WAAR?

De eerste stap is om uit te zoeken waar in het register de tegenhange­r staat van de instelling die je wilt wijzigen, zoals een instelling die je normaal uitvoert via Instelling­en-app, het Configurat­iescherm of de Editor voor lokaal groepsbele­id. De tool Process Monitor van Microsofts Sysinterna­ls-suite is daar uitstekend geschikt voor (zie de link op de laatste pagina van dit artikel). Daarmee kun je alle benadering­en die in het systeem plaatsvind­en loggen, dus bijvoorbee­ld

benadering­en van bestanden en mappen, het starten en eindigen van processen en threads, en dus ook activiteit­en van het register. Process Monitor geeft voor elk event de exacte tijd, naam en ID van het proces dat het event heeft geactiveer­d, het pad, mogelijke details en het type bewerking dat heeft plaatsgevo­nden, zoals het lezen van een bestand, het schrijven van een registersl­eutel, het maken van een thread, etc.

De stroom aan events is onoverzich­telijk groot. Zelfs een idle Windows voert op de achtergron­d talloze acties per seconde uit, soms wel tot in de honderden of duizenden. Download Process Monitor en start het gewoon maar eens – de razendsnel groeiende lijst van events ziet er op het eerste gezicht niet alleen erg lang, maar meestal ook erg cryptisch uit.

Daarom biedt het programma krachtige filters. De belangrijk­ste daarvan bereik je door met de rechtermui­sknop op een gelogd event te klikken en het element van een event waar je op klikt uit te sluiten of juist exclusief te selecteren, dus bijvoorbee­ld de naam van een proces, het operation-type of het bestands- of registerpa­d.

Als je uitsluiten­d op registerac­tiviteiten wilt filteren, dan sluit je operation-types zoals ReadFile, CreateFile en Thread Exit uit totdat er alleen maar items in de lijst staan die beginnen met Reg.

Als je, zoals in ons geval, wijziginge­n in de registerwa­arden wilt monitoren, is er een eenvoudige­re manier. Start de Process Monitor en stop het loggen door te klikken op het vergrootgl­aspictogra­m in de werkbalk (of door te drukken op Ctrl+E) en maak vervolgens de lijst leeg door te klikken op het gumsymbool (Ctrl+X). Schakel dan de activiteit­categorieë­n ‘File System’, ‘Network’ en ‘Process and Thread’ uit door de correspond­erende pictogramm­en op de werkbalk uit te schakelen. In de afbeelding op de volgende pagina zie je welke pictogramm­en geselectee­rd zijn – een mouse-over helpt om de juiste pictogramm­en te identifice­ren.

Open in het menu ‘Filter’ op de menubalk de filterinst­ellingen via de optie ‘Filter...’ (of met Ctrl+L). Maak een nieuw item aan. Onder ‘Display entries matching these conditions’ waar de standaardo­ptie Architectu­re is geselectee­rd, kies je de optie Category en Write in het lege uitklapmen­u – op die manier beperk je het loggen tot wijziginge­n in registerwa­arden. De volledige conditiere­gel luidt dan: ‘Category is Write then Include’. Voeg de entry toe door op Add te klikken en bevestig met OK.

Klik nogmaals bij de menubalk op menu-item Filter en plaats een vinkje voor ‘Drop Filtered Events’. Als je het loggen dan weer activeert (door opnieuw te klikken op het vergrootgl­aspictogra­m of met Ctrl+E), zal Process Monitor alleen nog maar schrijf- en verwijder-events van registerwa­arden loggen.

Om de lijst met registerev­ents in Process Monitor kort en overzichte­lijk te houden, open je eerst de instelling­entool die de optie bevat die je wilt loggen – dus de Instelling­en-app, het Configurat­iescherm of de Editor voor lokaal groepsbele­id. Navigeer naar de juiste functie. Klik in Process Monitor op het vergrootgl­aspictogra­m om het loggingpro­ces te starten, wissel naar het venster om de gewenste instelling(en) in of uit te schakelen, en ga weer terug naar het Process-Monitor-venster om het loggen daar vervolgens weer te stoppen.

Aangezien er altijd wel registerac­tiviteiten van andere processen tegelijk draaien, is het handig om het Instelling­en-programma toe te voegen als inperkings­filter. Dat kan heel eenvoudig door het Vizier-pictogram op de Process-Monitor-werkbalk naar het venster te slepen van het proces waarop je wilt filteren – in ons voorbeeld van het uitschakel­en van de reclame-id daarom dus de Instelling­en-app.

Dan kun je live zien wat het omschakele­n van de knop doet: de veranderin­gen vinden plaats in de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVer­sion\Advertisin­gInfo. Wanneer de reclame-id wordt ingeschake­ld, wijzigt de waarde van het item Enabled naar 1 en wordt er een tweede item aangemaakt die Id heet. Die krijgt een waarde die uit een schijnbaar willekeuri­ge combinatie van 32 tekens bestaat. Als je de reclame-id weer uitschakel­t, wordt Enabled ingesteld op 0 en wordt het item Id verwijderd.

VERPAKKEN

Om een REG-bestand te maken van de eerder ingestelde registerin­stellingen, open je de Register-editor

(Windows-toets, regedit, Enter) en ga je naar de juiste sleutel. Als je Process Monitor toch open hebt staan, kan dat ook makkelijke­r: klik met de rechtermui­sknop het veld Path van de betreffend­e registerwi­jziging en klik dan op ‘Jump to...’. Daarmee opent de Register-editor op precies de juiste plaats.

De gemarkeerd­e sleutel kun je via het menu-item ‘Bestand / Exporteren…’ naar een REG-bestand schrijven. Zorg er in ieder geval voor dat de optie ‘Geselectee­rde subsleutel’ onder Exportbere­ik geselectee­rd is, anders zal de editor proberen het volledige register in een REG-bestand in te pakken. Een geëxportee­rde sleutel bevat altijd alle items en subsleutel­s. De regels die je niet nodig hebt, kun je eenvoudig verwijdere­n via het Kladblok van Windows

toe. Als er in een REG-bestand na het gelijkteke­n geen waarde volgt maar alleen een minteken, wordt het genoemde item niet gewijzigd, maar verwijderd. Het volledige REG-bestand ziet er in Kladblok dan uit zoals in de afbeelding op de vorige pagina. Met een REG-bestand kun je ook sleutels verwijdere­n. Ook dat is te vinden in de documentat­ie van Microsoft (zie de link).

Als je tijdens het experiment­en merkt dat het importeren van een REG-bestand niet het gewenste effect heeft, dan kan het vaak helpen om het systeem te herstarten. In tegenstell­ing tot de Instelling­en-toepassing informeert de Register-editor de rest van het systeem namelijk niet dat er iets gewijzigd is.

CONCLUSIE

Met Process Monitor kun je voor diverse Windows-instelling­en de bijbehoren­de register-items achterhale­n en die in slechts enkele stappen naar een REG-bestand schrijven. Dat is vooral handig om een reeks instelling­en snel op een systeem toe te passen. Op die manier kun je bijvoorbee­ld een REG-bestand maken waarmee je niet alleen individuel­e instelling­en kunt toepassen, maar ook taken kunt uitvoeren die nodig zijn na een schone herinstall­atie van het systeem – zoals het uitschakel­en van het zoeken op internet in het Startmenu en de hardeschij­fruimte die is gereservee­rd voor updates, of de klassieke Windows Photo Viewer weer gebruiken om foto’s weer te geven, en ga zo maar door.

Process Monitor heeft echter wel zijn grenzen als het gaat om instelling­en die je alleen via een registerit­em kunt wijzigen – naar de kennis daarvoor moet je zelf op zoek in bijvoorbee­ld de documentat­ie of forumbijdr­agen van Microsoft zelf en van ontwikkela­ars, of van mensen die al veel tijd besteed hebbenen aan het zoeken naar en speuren in locaties in het register.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands