C’t Magazine

Android- en iOSapparat­en als webcam voor je pc gebruiken

-

Op het moment dat je voor het eerst gaat videoverga­deren, realiseer je je misschien pas dat er iets aan je pc ontbreekt: een webcam. Gelukkig heeft bijna iedereen een prima camera op zak, namelijk die van je smartphone. Zelfs zeer goedkope smartphone­s hebben vaak een camera die prima voldoet voor videoconfe­renties. Met de juiste app kun je ze snel instellen als externe camera voor programma’s als Zoom, Skype of Jitsi.

Een alternatie­f zijn programma’s waarmee je een echte fotocamera als webcam kunt koppelen. We kennen daarvoor onder andere tools van Canon, Fujifilm en Panasonic (zie link aan het einde van dit artikel). Een ander alternatie­f is natuurlijk om meteen de hele vergaderin­g via je smartphone of tablet te doen, als het scherm en de bediening dat toelaten.

In vergelijki­ng met een in het scherm geïntegree­rde webcam of een losse webcam die is uitgerust met een bevestigin­gsklem, moet je bij een smartphone een beetje improviser­en. Als je de smartphone gewoon voor je neerzet en tegen de monitor laat steunen, komt de focus wel erg op je neus en (onder)kin te liggen. Het werkt fijner als je de smartphone op ooghoogte plaatst, bijvoorbee­ld met een ministatie­f en een smartphone­houder.

Als je hem dan ook nog neerzet voor de monitor met het chatvenste­r, lijkt het voor je gesprekspa­rtner(s) alsof je ze recht aankijkt. Het effect van langs elkaar heen kijken verdwijnt dan. Daar heb je normaliter wel last van als de chatvenste­r en de camera verder van elkaar af staan, bijvoorbee­ld als de webcam op een erg grote monitor zit of als je een laptop gebruikt met een aparte monitor die ernaast staat. Als je een laptop met een externe monitor gebruikt, heeft de smartphone als webcam nog een voordeel: je kunt de laptop gewoon achter de monitor zetten of dichtdoen.

We hebben vijf apps getest die een gratis basisversi­e hebben: DroidCam, Kinoni EpocCam, IP Webcam, E2esoft iVCam en Iriun Webcam. Alle vijf zijn beschikbaa­r voor Android en met uitzonderi­ng van IP Webcam ook voor iOS. De betaalde versies verwijdere­n de reclame in de app of bieden meer functies, zoals hogere resoluties of het schakelen tussen camera's. We hebben de Android-apps getest met een Pixel

Webcam

Iriun 2.1 /

/ / /

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands