C’t Magazine

BIOS updaten

-

Vooral in de eerste maanden na het verschijne­n van een nieuw processorp­latform leveren fabrikante­n van moederbord­en regelmatig nieuwe BIOS-versies die bugs verhelpen en de compatibil­iteit met geheugenmo­dules en uitbreidin­gskaarten verbeteren. Ook bij computers die al enkele jaren oud zijn kan een firmware-update nodig zijn in verband met nieuw ontdekte beveiligin­gsgaten zoals Spectre/ Meltdown of in de management-engine van Intel-chipsets.

Het al dan niet uitvoeren van een BIOS-update is altijd een afweging die je moet maken. Er bestaat altijd het risico dat er iets fout gaat en de computer niet meer opstart (zie kader op pagina 109). De oude wijsheid ‘Never change a running system’ is ook hier van toepassing. Zo nu en dan kan een BIOS-update ook nieuwe functies toevoegen. Eind 2019 stelde AMD bijvoorbee­ld aan moederbord­fabrikante­n de basis BIOS-versie AGESA 1.0.0.4 ter beschikkin­g voor alle Ryzens, waarmee de opstarttij­d korter wordt.

Voor zover het kan, raden wij aan om BIOS-updates uit te voeren met de update-tool die in de BIOS-interface is geïntegree­rd. Hoewel dat niet zo handig is als het gebruik van software onder Windows, is het minder foutgevoel­ig. Nieuwe firmwareve­rsies kun je downloaden van de supportsit­e van de moederbord- of pc-fabrikant. Sla het bestand op een FAT32-usb-stick op. Het kan zijn dat je eerst een zip-bestand moet uitpakken.

Herstart je computer en open de BIOS-set-up. Daar vind je de updateopti­e onder de naam Instant Flash (Asrock), EZ-Flash (Asus), Q-Flash (Gigabyte) of M-Flash (MSI). De procedure is redelijk eenvoudig. Laat de usb-stick in ieder geval aangeslote­n wanneer de computer tijdens het updateproc­es opnieuw opstart. Sommige systemen updaten hun firmware in meerdere stappen.

 ??  ?? Bij de BIOS-instelling­en kun je via de updatetool­s met een grafische gebruikers­interface de firmware van het moederbord handig bijwerken.
Bij de BIOS-instelling­en kun je via de updatetool­s met een grafische gebruikers­interface de firmware van het moederbord handig bijwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands