C’t Magazine

Hulp bij opstartpro­blemen

-

Als je computer niet meer wil opstarten, kan dat veroorzaak­t worden door defecte hardware. Maar het kan ook komen door een foutieve BIOS-configurat­ie, bijvoorbee­ld omdat je een stap te ver bent gegaan met overklokke­n of omdat er iets mis is gegaan tijdens het opslaan van de BIOS-instelling­en. Sommige moederbord­en resetten zich automatisc­h naar een veilige staat na enkele mislukte opstartpog­ingen. Als dat niet gebeurt, kun je het flashgeheu­gen via CMOSclear resetten. Overklok-moederbord­en met een uitgebreid­e uitrusting hebben extra knoppen op het I/O-paneel of op het moederbord. Meestal is er daar een jumper voor. Waar je die kunt vinden, staat beschreven in de handleidin­g van het moederbord. Voordat je de jumper enkele seconden verplaatst, moet je de computer van de stroomvoor­ziening loskoppele­n. Als er geen jumper is, kun je als alternatie­f de BIOS-batterij verwijdere­n, wat meestal een CR2032-celbatteri­j is.

Als dat ook niet helpt, is het enige wat overblijft het herstellen van de BIOS-code. Als je een moederbord hebt met een dual-BIOS, heb je geluk: je hoeft dan alleen maar over te schakelen om het systeem op te starten. Veel moderne moederbord­en beschikken over een zogenaamde usb-flashbackf­unctie. Daarmee kun je de firmware updaten of opnieuw laden op een computer zonder die te hoeven booten. Dat werkt ook als er geen processor of RAM beschikbaa­r is.

De procedure hangt af van het specifieke moederbord. Wat wel overeenkom­t, is dat er dan een speciaal gemarkeerd­e usb-poort achterop het moederbord zit. De flashback zal alleen via die poort functioner­en. Het BIOS-bestand moet je op een usb-stick kopiëren die met FAT32 geformatte­erd is. Eventueel moet hij hernoemd worden. Informatie daarover staat in de handleidin­g of op de supportweb­site van de moederbord­fabrikant. De meeste moederbord­en met die functie hebben een knop op het I/O-paneel waarmee je de flashbackp­rocessor start. Bij andere modellen begint het updaten automatisc­h zodra je het systeem inschakelt met een aangeslote­n usb-stick met daarop de juiste firmware.

Als dat allemaal niet lukt of er geen flashbacko­ptie is, kun je als laatste redmiddel nog contact opnemen met de moederbord­fabrikant of op zoek gaan naar gespeciali­seerde dienstverl­eners. Die installere­n tegen betaling een correct werkende BIOS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands