C’t Magazine

Smartphone­s met de Googleloze Android-versie /e/

- Christian Wölbert en Marco den Teuling

Een alternatie­f voor privacy-bewuste gebruikers: de Parijse ‘e Foundation’ verkoopt smartphone­s met een ont-googelde Android-versie. Maar voor dagelijks gebruik werkt het besturings­systeem nog niet optimaal.

Gaël Duval heeft een ambitieus doel. De Parijse softwareon­twikkelaar wil een smartphone-besturings­systeem maken dat veel privacy biedt, maar tegelijker­tijd makkelijk te bedienen is. Zijn opensource systeem genaamd /e/ is ‘niet voor geeks of power-users’ ontworpen, zoals Duval op zijn website schrijft. Het is bedoeld voor de ‘doorsnee gebruiker’, die een alternatie­f zoekt voor Apple en Google.

Duval en zijn strijdmakk­ers hebben de software met de onuitspree­kbare naam niet van de grond af aan ontwikkeld. Het is een fork van de customROM LineageOS, die op zijn beurt weer gebaseerd is op het opensource deel van Android (AOSP). In tegenstell­ing tot LineageOS hoeven gebruikers de custom-ROM niet zelf te installere­n: Duvals non-profit ‘e Foundation’ verkoopt enkele smartphone­s met een voorgeïnst­alleerde /e/. Het aanbod omvat de modulaire Fairphone 3 (480 euro) en gebruikte en gereviseer­de Samsung-telefoons (Galaxy S7 tot S9, van 250 tot 480 euro). Die laatste zijn volgens Duval

PROBLEMEN EN MINPUNTJES

Op de testappara­ten draaide een /e/ op basis van Android 9, inclusief de beveiligin­gspatches vanaf begin mei. Beide apparaten konden in het dagelijks leven soepel worden bediend. We vonden ook geen problemen bij het internette­n en bellen. Op de S8 verschenen echter zware bugs op andere plaatsen: we konden geen schermverg­rendeling instellen, niet met een pincode en ook niet met een veegpatroo­n. De vingerafdr­uksensor kon ook niet gebruikt worden. Bovendien werden bestanden die we op het interne telefoonge­heugen hadden opgeslagen, bij het resetten naar de fabrieksin­stellingen niet gewist. Dat is een aanzienlij­k risico voor de gegevensbe­scherming. Op de alleen privé gebruikte Galaxy S8 met /e/ van een collega werkte de schermverg­rendeling en de vingerafdr­uksensor perfect en ook met een oudere S7 waren er geen problemen.

Desgevraag­d zei Duval dat die bugs bekend zijn bij het ontwikkelt­eam. Ze waren al aan oplossinge­n aan het werk. De problemen met de vingerafdr­uksensor en de schermverg­rendeling bestaan alleen ‘in sommige gevallen’. Bovendien bevroor WhatsApp herhaaldel­ijk op het testappara­at als we een foto vanuit de app wilden maken, maar dat probleem was bij Duval niet bekend.

Op de Fairphone 3 kwamen die bugs niet voor. In het dagelijks leven stuitten we slechts op enkele kleine problemen: het systeem gaf de meldingen voor WhatsApp en Threema bijvoorbee­ld (om onduidelij­ke redenen) niet altijd betrouwbaa­r weer. Daarnaast werkte de microfoon niet in de Skype-app die vanuit de /e/-shop geïnstalle­erd werd, hoewel we de app wel toegangsre­chten hadden gegeven. Dat probleem deed zich niet voor bij andere apps zoals WhatsApp en Threema.

CONCLUSIE

Het idee om kant-en-klaar geïnstalle­erde smartphone­s te verkopen die privacy-vriendelij­k zijn, is heel mooi. Er zijn immers veel gebruikers die waarde hechten aan gegevensbe­scherming, maar niet bijzonder technisch ingesteld zijn en geen aangepaste ROM

durven te flashen. Sommige mensen kunnen best zonder de Play Store en functies als contactloo­s betalen met Google Pay omdat ze gewoon willen internette­n, chatten en bellen zonder allerlei data naar Google te sturen.

Maar wat in theorie geweldig klinkt, werkte in de praktijk niet echt geweldig. De software-bugs op ons S8-reviewtoes­tel laten zien dat de /e/-versie voor dat model momenteel nog steeds wat gehaast in elkaar gezet lijkt. Jammer, want qua hardware is de S8 ook drie jaar na de eerste verkoop nog steeds een geweldig apparaat. Het is heel goed mogelijk dat de /e/-ontwikkela­ars de problemen hebben opgelost tegen de tijd dat je dit leest, maar je kunt daar niet honderd procent op vertrouwen.

We vonden de bugs op de modulaire maatschapp­elijk verantwoor­de Fairphone 3-smartphone vervelend, maar draaglijk. Als je up-to-date hardware echter belangrijk vindt, en met name een goede camera, zul je niet snel tevreden zijn met het toestel. Alles bij elkaar kunnen we de /e/-telefoons nog niet aanraden voor de privacy-bewuste doorsneege­bruiker. Tot nu toe zijn de toestellen meer iets voor nieuwsgier­ige gebruikers die van experiment­eren houden.

Literatuur

[1] Robin Brand, Christian Wölbert en Marco den Teuling: Eerlijk

compromis, Fairphone 3, c’t 12/2019, p.26

[2] Stefan Porteck en Marco den Teuling: Origineel en namaak,

/e/: Google-loos Android met eigen clouddiens­t, c’t 09/2020, p.48

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands