C’t Magazine

Samsung Galaxy S8 (refurbishe­d)

-

De Galaxy S8 lijkt niet zo oud. Hoewel hij al in 2017 gelanceerd werd, ziet hij er net zo modern uit als de huidige smartphone­s dankzij de platte behuizing en de smalle schermrand­en. Zelfs de binnenkant kan nog mee: de System-on-Chip heeft meer dan genoeg prestatier­eserves voor de huidige apps. Het superscher­pe, heldere en kijkhoekon­gevoelige amoled-display is zelfs in de felle zon nog prima te gebruiken en de camera maakt in bijna alle situaties prachtige foto’s. Ze overtreffe­n ruimschoot­s de snapshots van de Fairphone 3.

In de dagelijkse praktijk met /e/ liep het apparaat stabiel, maar er waren wat bugs. We konden geen schermverg­rendeling instellen en de vingerafdr­uksensor niet gebruiken. Aangezien de schermverg­rendeling een belangrijk­e veiligheid­sfunctie is, raden we een aankoop af totdat dit probleem opgelost is. Bij de accuduurte­st met wifi ingeschake­ld, haalde het testappara­at slechts 10 uur – een derde korter dan een nieuw exemplaar. Bij andere gebruikte exemplaren kunnen de resultaten weer anders zijn. Als je de batterij wilt vervangen, ben je ongeveer 80 euro kwijt bij geautorise­erde Samsung-partners.

De e Foundation rekent 350 euro voor een gebruikte en gereviseer­de S8 met voorgeïnst­alleerde /e/. Dat is relatief duur: refurbishe­d betaal je tussen de 210 en 350 euro, afhankelij­k van de staat van het apparaat. Zo betaal je voor een ‘zeer goed’ zwart exemplaar bij reBuy bijna 270 euro. Je kunt het toestel ook nieuw te koop vinden (we zagen het voor 400 euro nog op de website van Mediamarkt staan). De e Foundation biedt nog andere gereviseer­de Samsung-modellen aan met /e/, bijvoorbee­ld de S7 voor 250 euro en de S9 voor 450 euro.

zeer goede hardware stabiele werking software-fouten: o.a. geen schermverg­rendeling

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands