C’t Magazine

Fairphone 3

-

Als je je wilt onderschei­den van de massa met je keuze voor een mobiele telefoon, dan kan dat prima met een Fairphone 3. Die heeft verschille­nde unieke aspecten, waaronder het modulaire ontwerp. De batterij kan zonder gereedscha­p worden verwisseld, het display en de andere onderdelen met de bijgelever­de schroevend­raaier. Bovendien is Fairphone de enige fabrikant die gebruik maakt van fair-trade goud. Het bedrijf besteedt ook aandacht aan zo goed mogelijke omstandigh­eden tijdens de productie in China. Dat alles heeft zijn prijs: met een normale Android-versie kost het toestel 450 euro, met voorgeïnst­alleerd /e/ zelfs 480 euro. Bij de dagelijkse tests liep het Google-loze systeem soepel op de Fairphone, afgezien van problemen met chatmeldin­gen en de Skype-app.

Op het gebied van hardware maakt de eerlijke telefoon niet echt indruk. De combinatie van LC-display, Snapdragon 632 en 64 GB intern geheugen is gelijk aan toestellen van 180 euro als de Motorola G7 Power. De eigenwijze vingerafdr­uksensor en de camera, die levendige scènes vaak onscherp belicht, stoorden ons ook in het dagelijks leven.

We vonden de processor minder problemati­sch. Die ligt nog steeds achter bij benchmarks op de scores van de drie jaar oude Galaxy S8, maar hij voldoet om soepel te kunnen scrollen. Het toestel ziet er relatief lomp uit, maar dat is ook een gevolg van het modulaire ontwerp. We hebben niets te klagen over de levensduur van de accu. In onze standaard wifitest ging het toestel 16 uur mee, net zo lang als met het normale Google Android. Meer details over de hardware en de prestaties staan in een eerdere test [1].

makkelijk te repareren slechte camera kleine bugs onder /e/

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands