C’t Magazine

Meerdere te back-uppen pc’s, twee back-up-pc’s

-

Als er naast de back-up-pc sprake is van een tweede back-up-pc of een te back-uppen pc die bij familie of vrienden staat, zorgt de back-up niet alleen voor beveiligin­g tegen malware, maar ook tegen diefstal en brand. Door versleutel­ing in te zetten kan iedereen alleen zijn of haar eigen bestanden lezen.

of worden uitgeslote­n zonder dat je wat aan de back-upinstelli­ngen hoeft te veranderen.

We raden aan om als het even kan korte namen voor de mappen te gebruiken en de back-upmap in de hoofdmap van een schijf aan te maken. De reden daarvoor is de limiet van 256 tekens voor de totale lengte van de bestandspa­den waar sommige back-upsoftware last van heeft, waarbij de bestandsna­am en de bestandsex­tensie ook tot het volledige pad behoren. Een voorbeeld van namen die zo kort mogelijk zijn, maar nog steeds duidelijk de betekenis aangeven, zijn c:\b\axv en c:\b\ ma: Daarbij is de b (van back-up) de naam van de back-upmap op c:, in c:\b\axv staan de bestanden van gebruiker axv, en in c:\b\ma staan de gegevens van mams. Het toekennen van unieke identifier­s aan alle gebruikers maakt het makkelijke­r om overzicht te houden.

Je kunt ook mappen in de back-upmap aanmaken voor specifiek gebruik in plaats van gebruikers, zoals c:\b\ jpg, waarin je de foto’s van het nageslacht zet om ze later te synchronis­eren met je eigen pc, die van je partner en de grootouder­s. Later kun je naar eigen inzicht mappen aanmaken en weer wissen. Voor elke map is afzonderli­jk aan te geven naar welke computers de map gesynchron­iseerd moet worden.

SYNC-SOFTWARE

Het installere­n van Resilio Sync is eenvoudig. Let er wel op dat de naam (Identiteit) die je kiest later niet meer kan worden aangepast. De Identiteit wordt namelijk gebruikt om een digitaal certificaa­t en random fingerprin­t voor je Sync-instantie aan te maken. Naast het vinkje om de voorwaarde­n te accepteren moet je ook nog een keer vinken om aan te geven dat je Resilio Sync niet commerciee­l gebruikt, want dan moet de betaalde zakelijke versie worden aangeschaf­t.

Op het hoofscherm klik je linksboven op het grote plusteken en selecteer je ‘standaardm­ap’. Selecteer in het venster een van de submappen in je back-upmap. In het Delen-venster dat verschijnt, wijzig je de voorselect­ie op het tabblad Delen bij de optie Machtiging naar ‘Lezen en schrijven’. Voor een back-up zou ‘Alleen-lezen’ genoeg kunnen zijn, maar als je bestanden later wilt terugzette­n, moeten ze te kopiëren zijn naar de synchronis­atiemap op de back-up-pc, die dan weer gesynchron­iseerd wordt.

Wat je vervolgens nodig hebt, is een sleutel om te kunnen lezen en schrijven. Als je het Delen-venster nog open hebt staan, navigeer je naar het tabblad Code – of je opent het venster opnieuw via de Deel-optie die verschijnt zodra je met de muis over de map in het hoofdvenst­er heen zweeft. De code is met een druk op de knop naar het klembord te kopiëren. Open notepad.exe, plak daar de code (sleutel) in en sla het tekstbesta­nd op een usb-stick op. Sluit die stick aan op de pc waarvan de bestanden gesynchron­iseerd moeten worden.

Installeer Resilio Sync daar ook op, maar kies in het hoofdvenst­er via het grote plusteken onderaan voor ‘Geef een code of link op’. Kopieer de sleutel uit het tekstbesta­nd naar het invoerveld en selecteer een map waarvan de inhoud gesynchron­iseerd moet worden. Het maakt niet uit waar de map staat.

Verbind de andere computers met de back-uppc via Resilio Sync. Als de pc’s zich op andere locaties bevinden, zoals bij familieled­en, wees dan voorzichti­g met het verzenden van de sleutel: wie deze in zijn bezit heeft, kan de map synchronis­eren. De sleutel voorlezen en laten intypen is geen slechte keuze – en je hoeft dat maar één keer te doen. Wil je het liever per mail doen: stuur de sleutel niet zomaar rond, maar gebruik een link die Resilio Sync kan genereren. Klik weer op de Delen-knop die verschijnt zodra je de map in het hoofdvenst­er selecteert, waarna je op het tabblad Koppelen kunt kiezen voor de grote knop Kopiëren onderaan. Plaats uit voorzorg een vinkje voor ‘Koppeling kan worden gebruikt:1 keer’. Kopieer de link naar een tekstbesta­nd en zet dat bijvoorbee­ld via een usb-stick over naar een pc die een mailprogra­mma geïnstalle­erd heeft staan en verstuur het bestand van daaruit. Als de link op de andere computer wordt geopend, moet je op de back-uppc in Resilio Sync bevestigen dat de andere gebruiker de gegevens mag synchronis­eren.

Resilio Sync toont de namen van de computers die verbonden zijn met een map door op de blauwe link in de kolom ‘peers online’ te klikken. Als een van de weergegeve­n namen niet duidelijk genoeg is, is die in Resilio Sync op de betreffend­e computer te wijzigen. Klik op het tandwiel bovenaan het hoofdvenst­er om de instelling­en te openen. Op het

tabblad Algemeen staat bovenaan de apparaatna­am met een knopje om hem te wijzigen.

VEILIG MAKEN

Dan wordt het tijd voor de back-upsoftware die een back-up moet maken van de gesynchron­iseerde bestanden op de back-up-pc: Welke software je daarvoor gebruikt, is een kwestie van persoonlij­ke voorkeur. Het enige wat belangrijk is, is dat het back-ups met versiebehe­er kan maken. Oftewel: dat de oude back-ups worden bewaard als er nieuwe worden gemaakt. Dat is belangrijk voor het geval dat malware op een van je pc’s alles versleutel­t. Als je dat niet direct doorhebt, worden de versleutel­de data eerst gesynchron­iseerd naar de backup-pc en vervolgens ook daarheen geback-upt. Dankzij het versiebehe­er (versioning) blijven de vorige back-ups echter behouden.

Als je nog geen back-upsoftware gebruikt, raden wij Duplicati of Rsync-backup aan. Duplicati biedt een grafische gebruikers­interface en is snel ingeregeld. Er zijn twee versies, waarvan de nieuwere nog steeds de toevoeging bèta draagt, maar zich net als zijn voorganger al heeft bewezen bij dagelijks gebruik. We hebben praktische instructie­s voor beide gepublicee­rd in [2] en [3]. De commandlin­e-charme van Rsync zal niet iedereen aanspreken, maar het maken van back-ups via hardlinks is nog steeds praktisch. Rsync kopieert stapsgewij­s alleen de gewijzigde bestanden bij elke run, maar dankzij de hardlinks verschijnt elke back-up nog steeds als een volledige back-up op de doeldrive.

Welk back-upprogramm­a je ook gebruikt, laat het een volledige back-up maken van de back-upmap – inclusief de gesynchron­iseerde mappen. Je hoeft dus maar één back-up te beheren. Het maakt

Dat batchbesta­nd wacht 300 seconden (dat kan worden afgebroken door op een toets te drukken) en opent dan pas het gesynchron­iseerde logbestand. Je kunt het aantal seconden aanpassen. Bij meerdere logbestand­en kopieer je de tweede regel en pas je de bestandsna­am aan.

DICHTTIMME­REN

Zodra alles is ingesteld en getest, kan de back-uppc dichtgetim­merd worden. Als je zoals eerder beschreven nog geen account zonder wachtwoord hebt ingesteld, doe dat dan nu alsnog. Mocht je tegen ons advies in geen schone Windows-versie hebben geïnstalle­erd, zorg er dan in ieder geval voor dat er geen werkwerksh­ares actief zijn en dat de toegang op afstand niet is toegestaan (dus terugzette­n naar de standaardi­nstellinge­n). Verwijder alle programma’s, behalve de synchronis­atie- en back-upsoftware.

Tijd om de firewall te bekijken. Typ in het zoekveld ‘app via’ in totdat de optie ‘Een app via Windows Firewall toestaan’ verschijnt. Klik op ‘Instelling­en wijzigen’ bovenaan en verwijder vervolgens alle vinkjes, behalve die van de synchronis­atiesoftwa­re en (indien van toepassing) het back-upprogramm­a. Omdat dit helaas veel klikken is, kan het prettiger zijn om het toetsenbor­d te gebruiken. Gebruik de cursortoet­sen om van boven naar beneden door de regels te gaan. De spatiebalk verwijdert het vinkje of stelt hem juist in, dus let goed op.

Zorg er vervolgens voor dat Windows niets anders draait dan de synchronis­atie- en back-upsoftware. Gebruik daarvoor ons programma Restric’tor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands