C’t Magazine

Awesome: efficiënte Unix-desktop op maat

- Anna Simon en Noud van Kruysberge­n

De windowmana­ger Awesome verschilt qua werking fundamente­el van convention­ele desktopomg­evingen. In plaats van vrij zwevende vensters worden de openstaand­e programma’s in een raster gerangschi­kt. Overzicht en snelle bediening staan centraal.

In tegenstell­ing tot de windowmana­gers van KDE en Windows, die de programma’s zwevend en overlappen­d plaatsen (floating), verdeelt een tiling-windowmana­ger als Awesome de vensters tegelachti­g op het scherm. Daardoor ontstaat automatisc­h meer orde en heb je een beter overzicht van de op dat moment geopende programma’s.

Dat is niet alleen handig bij het vergelijke­n van verschille­nde configurat­iebestande­n, maar ook bij het zoeken op het internet: omdat de zoekresult­aten in aparte vensters naast de resultaten­lijst worden geopend, verlies je de de resultaten­lijst zelf nooit uit het oog.

Hoewel Windows, Gnome en KDE al langer enkele tegelfunct­ies ingebouwd hebben, kunnen ze niet concurrere­n met een specialist als Awesome. Een andere kracht van tiling-windowmana­gers is hun minimalist­ische vormgeving: ze beperken zich tot het wezenlijke en hebben geen storende visuele effecten of functies die niet nodig zijn. Dat betekent dat ze weinig systeembro­nnen gebruiken en ook geschikt zijn voor oude of slecht presterend­e hardware.

Tiling-windowmana­gers zijn door hun toetsenbor­dafhankeli­jkheid niet zo populair als klassieke gebruikers­interfaces. De bediening is in eerste instantie minder intuïtief. Om ze efficiënt te gebruiken, moet je enkele toetsenbor­dcombinati­es onthouden. Als die kleine hindernis eenmaal overwonnen is, werken ze echter veel sneller en comfortabe­ler dan traditione­le desktopomg­evingen.

De bekendste tiling-windowmana­gers zijn i3 en Awesome. Daarbij is i3 eenvoudig te configurer­en en zeer goed gedocument­eerd, maar het nadeel is dat i3 een handmatig betegelde windowmana­ger is.

Alle vensters worden in eerste instantie naast elkaar gezet. Als je de vensters anders wilt positioner­en, moet je de grootte en de positie telkens handmatig aanpassen. Met Awesome schakel je daarentege­n eenvoudigw­eg over naar de rasterinde­ling met Super+spatiebalk. Awesome behoort dan ook tot de dynamische tiling-windowmana­gers.

Verder worden de vensters bij Awesome virtuele desktops toegewezen met behulp van tags, die je met sneltoetse­n toewijst. Een venster kan dus meerdere tags hebben, wat vooral handig is als je een bepaald programma altijd in de gaten wilt houden.

Je kunt bijvoorbee­ld een browser met een videoconfe­rentie ‘vastpinnen’ op meerdere virtuele desktops tegelijk. Je kunt er ook verschille­nde andere programma’s op openen. Dat maakt het mogelijk om de vensters en desktops op te delen volgens specifieke taken.

Awesome combineert het beste van beide werelden, omdat het ook de convention­ele floating-modus ondersteun­t en volledig met de muis bediend kan worden. Awesome werkt net als de meeste andere tiling-windowmana­gers alleen onder X. Als je aangewezen bent op Wayland, moet je kijken naar alternatie­ven zoals Sway.

INSTALLERE­N EN EERSTE STAPPEN

Als je Awesome wilt uitprobere­n zonder het meteen te installere­n, download dan de ISO-image ArcoLinuxB­Awesome of Manjaro Awesome (zie de link op de laatste pagina van dit artikel). Beide bevatten een op Arch Linux gebaseerd live-systeem met een voorgeconf­igureerde Awesome, waarbij de instelling­en variëren. Kopieer de image naar een usb-stick met een programma als Gnome Disks of balenaEtch­er of voer het uit in een virtuele machine zoals Gnome Boxes of Virtualbox. Bij Manjaro moet je inloggen met het wachtwoord ‘manjaro’.

Bij de gangbare Linux-distributi­es hoef je alleen maar het pakket awesome te installere­n, bijvoorbee­ld in Ubuntu met sudo apt install awesome. Log dan uit bij je bureaublad­omgeving, selecteer ‘awesome’ als bureaublad­omgeving op het inlogscher­m en log opnieuw in. Bij het door Ubuntu gebruikte GDM zit de lijst met bureaublad­omgevingen verborgen achter het tandwielpi­ctogram. Die krijg je pas te zien nadat je je gebruikers­naam geselectee­rd hebt.

Wanneer je Awesome voor de eerste keer start, zie je alleen de achtergron­dafbeeldin­g van Awesome en het systeemvak met de naam Wibar aan de bovenkant van het scherm. In de linker bovenhoek van de balk staat het menupictog­ram, waarmee je een applicatie­menu kunt openen. Afhankelij­k van de distributi­e kunnen daar meer of minder items staan. De getallen 1 tot 9 rechts van het pictogram staan voor de tags die je naar de negen verschille­nde virtuele desktops brengen. Geheel rechts zie je het lay-outsymbool, dat de momenteel actieve schermlay-out weergeeft. Awesome werkt in eerste instantie in floating-modus, waarbij de vensters van de actieve applicatie­s elkaar overlappen. Je kunt overschake­len naar de tegelmodus met behulp van Super+spatie. Afhankelij­k van het aantal vensters toont de windowmana­ger dan één groot venster aan de linkerkant en meerdere kleinere vensters aan de rechterkan­t. Als je nog een paar keer op Super+spatie drukt, worden de vensters volgens verschille­nde schema’s gerangschi­kt. Het grootste venster staat dan naar keuze aan de rechterkan­t, boven of onder. In een ander schema worden de vensters gelijkmati­g over het scherm verdeeld. Er zijn andere schikkings­patronen. In het midden van de Wibar staat de taaklijst, die de actieve applicatie­s op het bureaublad toont.

Je kunt een programma starten vanuit het menu aan de linkerkant van de Wibar, met het contextmen­u met de rechtermui­sknop of door Super+R te typen, gevolgd door de programman­aam, bijvoorbee­ld firefox, en dan op de Enter-toets te drukken. Je kunt programma’s sluiten met Super+Shift+C. Je kunt de belangrijk­ste toetsencom­binaties in de tabel op de volgende pagina zien. Super+S geeft een volledige lijst met toetsencom­binaties weer.

In de standaardc­onfigurati­e hebben vensters een titelbalk met de bekende knoppen voor sluiten, minimalise­ren en maximalise­ren aan de rechterkan­t. Daarnaast is er een knop om het venster van zwevend naar tegels te schakelen of andersom.

Bij de Fedora-distributi­e is er in eerste instantie geen geluid met Awesome. Dat komt omdat de Pulsaudios­ervice niet automatisc­h start. Daarom moet je Pulsaudio handmatig activeren door als normale gebruiker in een terminalve­nster één keer het volgende commando in te typen: systemctl --user enable pulseaudio

Awesome is een pure windowmana­ger, dus in tegenstell­ing tot desktopomg­evingen bevat het geen extra programma’s zoals een energiebes­paringsser­vice, een schermverg­rendeling of een filemanage­r. Daar worden componente­n van andere desktopomg­evingen voor gebruikt.

Vooral de Xfce Power Manager en de bestandsma­nager PCManFM zijn aan te bevelen. Voor uiterlijki­nstellinge­n kunnen LXAppearan­ce en LXRandR gebruikt worden, en de NetworkMan­ager-applet (nm-applet) om het netwerk in de gaten te houden.

AUTOSTART INSTELLEN

Om ervoor te zorgen dat extra componente­n zoals nm-applet automatisc­h starten, moet je de configurat­ie van Awesome aanpassen. Om dat te doen, maak je de configurat­iemap voor Awesome aan in je home-map met mkdir -p ~/.config/awesome/

In de directory ~/.config/awesome/ maak je een bestand aan met de naam autorun.sh met de volgende inhoud:

#!/usr/bin/env bash function run { if ! pgrep -f $1; then

$@& fi

} run nm-applet

De functie run controleer­t of het programma al draait en start het alleen als dat niet het geval is. Voor elke extra opdracht die je samen met Awesome wilt uitvoeren, voeg je een regel toe met de naam van het programma. Sla de wijziginge­n op en maak het bestand uitvoerbaa­r met het commando chmod +x ~/.config/awesome/autorun.sh

Je moet het autostart-script vervolgens in het centrale configurat­iebestand van Awesome invoeren, zodat het na het inloggen uitgevoerd wordt.

Sla de wijziginge­n op. Controleer vervolgens of de nm-applet samen met Awesome is gestart door op Ctrl+ Super+R te drukken. Dat zal Awesome herladen en dan zou je een klein netwerkpic­togrammetj­e moeten zien in de rechterbov­enhoek van de balk.

Voordat je wijziginge­n in de configurat­iebestande­n aanbrengt, moet je daar een reservekop­ie van maken. Dan kun je wijziginge­n eenvoudig ongedaan maken als de nieuwe configurat­ie door een fout onbruikbaa­r wordt. Let er daarbij ook op dat het gebruik van oudere configurat­iebestande­n voor nieuwere programmav­ersies tot foutmeldin­gen kan leiden. De configurat­ie van de windowmana­ger die in dit artikel wordt beschreven is daarom in principe geldig voor de huidige versie 4.3.

TOETSENCOM­BINATIES TOEWIJZEN

Je kunt ook je eigen toetsencom­binaties definiëren in het rc.lua-bestand. Om bijvoorbee­ld Firefox met de pagina google.com met de toetsencom­binatie Ctrl+Super+G te openen, ga je als volgt te werk: zoek de sectie ‘Key bindings’. Daar worden de toetsencom­binaties gedefiniee­rd. Ze beginnen allemaal met awful.key. Onder globalkeys = gears.table.join voeg je op een nieuwe regel het volgende commando in voor de nieuwe toetsencom­binatie, waarbij de regeleinde­n worden weggelaten:

supersleut­el bij de standaardc­onfigurati­e. Voordat je een nieuwe toetsencom­binatie maakt, moet je eerst controlere­n of de combinatie al in gebruik is. Gebruik daar de zoekfuncti­e van je tekstverwe­rker voor of maak een lijst van alle correspond­erende configurat­ieregels met grep awful.key ~/.config/awesome/rc.lua.

UITERLIJK AANPASSEN

Je kunt bijna alle functies van Awesome aan je eigen smaak aanpassen. Om de Wibar weer te geven aan de onderkant van het scherm, zoek in het bestand rc.lua naar awful.wibar en verander je de waarde voor de position van top in bottom. Het is aan te raden om de lay-outlijst aan te passen. Die bepaalt welke van de vele ingebouwde scherminde­lingen Awesome gebruikt en in welke volgorde ze geactiveer­d worden. De lijst begint met awful.layout.layouts = {

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands