C’t Magazine

Multigigab­it-hardware

- Andrijan Möcker en Marco den Teuling

Met NBase-T kun je de gigabit-grens van koperkabel­s doorbreken en tijdverlie­s op het netwerk beperken – zelfs voor laptops. We geven je een overzicht van de hardware en informatie voor het overstappe­n naar multigigab­it- ethernet.

Architecte­nbureaus, videoprodu­centen, fotografen, product- en grafisch ontwerpers hebben één ding gemeen: ze werken met enorme bestanden, vaak meerdere gigabytes groot, die worden gedeeld met andere mensen op kantoor of soms zelfs tegelijker­tijd worden bewerkt en zo op de netwerkops­lag terechtkom­en.

Mechanisch­e harde schijven en gigabit-ethernet kunnen een bottleneck worden en daarmee voor tijdverspi­lling zorgen. De prijsdalin­g van ssd’s is een impuls om de massa-opslag te upgraden, maar degenen die daarbij het netwerk negeren, geven het ssd-voordeel weg en blijven vastzitten aan 110 megabyte per seconde. Dat is niet bepaald langzaam, maar vandaag de dag valt er veel meer te behalen.

Nieuwe hardware die werkt volgens de IEEE 802.3bz-netwerknor­m, ook wel bekend als NBase-T, biedt een oplossing. Het maakt snelheden van 2,5, 5 en – op afstanden ver onder het maximum van 100 meter – zelfs 10 Gbit/s mogelijk via categorie 5 twisted-pair bekabeling. Dat versnelt het kopiëren van bestanden aanzienlij­k in vergelijki­ng met de voorheen gebruikeli­jke 1 Gbit/s. Oudere installati­es uit het begin van de jaren 2000 met Cat5-kabels kunnen dus meer snelheid leveren zonder dat er dure vervanging van de bekabeling nodig is, zelfs al bereiken ze vanwege de kabellengt­e geen 10 Gbps. Hiervoor zijn wel nieuwe netwerkada­pters en switches nodig.

Ons marktoverz­icht voor kleinere netwerken helpt je bij het vinden van de juiste adapters en switches voor je werkomgevi­ng.

GOEDKOOPST­E VERMELDING

Verreweg de goedkoopst­e optie is die voor 2,5 GBase-T apparatuur: de Digitus’ DN-3025 met USB-C voor 35 euro was de goedkoopst­e usb-adapter voor ethernet tot 2,5 Gbit/s op het moment van het ter perse gaan. Als je bijvoorbee­ld slechts één computer rechtstree­ks met een server of NAS wilt verbinden, kan dan zonder switch en ben je maar 70 euro kwijt.

Als er geen USB-C op het te upgraden apparaat aanwezig is, kan de CAC-1420 van Club 3D helpen. Die is slechts drie euro duurder en heeft, net als de DN3025, een permanent aangeslote­n korte kabel – maar dan met USB-A. Beide bevatten Realteks RTL8156 controller. Hiervoor zijn geschikte drivers voor Windows (vanaf 10), Linux (vanaf kernel 3.2) en macOS (vanaf 10.7).

Aangezien NAS-fabrikante­n meestal met aangepaste Linux-kernels werken, kan de compatibil­iteit afwijken van de mainline-kernel. Of een adapter compatibel is, kan alleen worden achterhaal­d door de documentat­ie van de fabrikant te raadplegen of daar contact mee op te nemen. We hebben een niet officiële driver voor Synology’s DSM kunnen vinden in een GitHub-repository, maar hebben die nog niet getest (zie de link aan het eind van dit artikel).

PCI-Express-kaarten voor het upgraden van desktop-pc’s of een NAS met een bijbehoren­de sleuf zijn verkrijgba­ar tegen vergelijkb­are lage prijzen. DeDelocks 89531 kost 40 Euro en vereist een PCIe-2.0-x1 sleuf. Als je toch nog een slot in je computer over hebt, is een interne kaart de moeite waard in vergelijki­ng met een usb-adapter. Die extra vrije usb-poort kun je misschien goed gebruiken.

Maar voordat je voor de goedkoopst­e optie gaat, moet je aan de toekomst denken: met 2,5 Gbit/s ga je je pc aanzienlij­k beperken als later gekochte hardware 5 of zelfs 10 Gbit/s aankan. De volgende optie, QNAP’s QXG-5G1T-111C, kost slechts 15 euro meer, maar ondersteun­t ook 5GBase-T. De kaart heeft echter PCIe 3.0 (x1) nodig om de 5 Gbit/s volledig te benutten, omdat PCIe 2.0 slechts 4 Gbit/s per lane levert. Vermijd een slechte aankoop en kijk eens naar de datasheet van het gebruikte moederbord.

Zodra de multi-gigabit point-to-point verbinding een netwerk wordt, heb je een switch nodig. De Zyxel XGS1010-12 is de goedkoopst­e netwerkswi­tch op multi-gigabit gebied. Voor 145 euro krijg je twee 2,5Gbit/spoorten, acht gigabit-poorten en ook nog eens twee SFP+-slots. Die laatste maken het gebruik van modulaire interfaces voor glasvezel- of kopermedia mogelijk, waarmee transmissi­esnelheden tot 10 Gbit/s kunnen worden gehaald.

De switch is passief gekoeld (ventilator­loos), waardoor hij geschikt is om ergens op je werkkamer te zetten. De apparatuur maakt het bijvoorbee­ld mogelijk om twee werkplekke­n met veel netwerkver­keer via 2,5 GBase-T aan te sluiten en de overige systemen via gigabit, zonder dat andere apparatuur of een Gigabit-uplink naar een tweede switch het knelpunt vormt. Als NAS- of serversyst­emen op de switch worden aangeslote­n via SFP+ (10 Gbit/s), profiteren alle clients op de switch van hoge datasnelhe­den en kortere wachttijde­n bij gelijktijd­ige toegang.

VERVIJFVOU­DIGD

5GBase-T maakt de genoemde ssd-upgrade echt de moeite waard, omdat ssd’s met SATA-6G-interface (6 Gbit/s) een vergelijkb­are hoge datasnelhe­id bereiken, afhankelij­k van de lees- en schrijftoe­gang. Officieel voorziet de NBase-T specificat­ie alleen in het snelheidsn­iveau 5 Gbit/s via Cat6-kabel, maar in de praktijk werkt het vaak ook over Cat 5e – mits de installati­e in goede staat is.

Voordat je een bulkbestel­ling plaatst, zou je met een usb-adapter op een laptop moeten controlere­n of die een 5 Gbps-verbinding tot stand brengt over alle aanwezige bekabeling. In het kader hieronder vind je aanwijzing­en waar de belemmerin­gen kunnen zitten en wat je dan kunt doen om het te verhelpen.

Onder de goedkope switches biedt de MS510TX van Netgear de meest interessan­te poortcombi­natie voor 5GBase-T:. De 260 euro kostende switch heeft vier gigabit-poorten, twee 2,5Gbit/s-poorten, twee 5Gbit/s-poorten, een 10Gbit/s-poort en een SFP+-slot. Hierdoor kunnen systemen een meer of minder snelle poort krijgen, afhankelij­k van de prioriteit, en kunnen

servers, een NAS of andere onderdelen van het netwerk worden aangeslote­n via SFP+ of koper met 10 Gbit/s. Wie 70 euro meer betaalt, regelt de MS510TXPP met PoE-ondersteun­ing (IEEE 802.3at, 30W) met een totaal vermogen van 180 watt. Daarmee kun je bijvoorbee­ld moderne WiFi-6-stations [1] van stroom voorzien via de 2,5Gbit/s-poorten.

De goedkoopst­e 5Gbps-geschikte usb-adapter komt van QNAP. De QNAUC5G1T kost 90 euro en bevat een Aquantia AQ111U, die niet alleen wordt ondersteun­d in de x86-varianten van QNAP’s NAS-systeem QTS, maar ook in de huidige Windows-, macOS- en Linux-versies.

Maar als je wilt upgraden, vooral vanwege de mogelijke datasnelhe­id van 600 MB per seconde, moet je de grenzen van USB 3.0 in gedachten houden: die interface biedt een bruto datasnelhe­id van 5 Gbit/s, maar door het protocol en de daarin gedefiniee­rde communicat­iewachttij­den is de praktisch haalbare datasnelhe­id slechts 3,84 Gbit/s.

Afhankelij­k van het gebruikte netwerkpro­tocol wordt er nog meer overhead toegevoegd. Trendnets

TUC-ET5G bijvoorbee­ld, haalde 3,5 Gbit per seconde aan IP-gebruikers­data in de c’t-test. Alleen met het nieuwere USB 3.2 Gen 2 met 10 Gbit/s bruto datasnelhe­id zal het mogelijk zijn om echt gebruik te maken van 5Gbit/s-ethernet. Op het moment van het ter perse gaan waren er geen adapters beschikbaa­r voor dat type interface.

Thunderbol­t-adapters kunnen een alternatie­f zijn voor usb-adapters, zolang er maar een aansluitin­g beschikbaa­r is. QNAP’s QNA-T310G1T biedt een NBase-T-poort tot 10 GBit/s voor een forse 210 euro. Die adapter heeft geen externe stroomvoor­ziening nodig, maar hij heeft wel een niet te verwaarloz­en hoeveelhei­d ruimte nodig met 11 × 5 centimeter. En hij verbruikt ook nogal wat acculading van je laptop, zoals zijn draaiende ventilator laat horen.

PCIe-kaarten halen 5 gigabit per seconde zonder problemen. De al eerder genoemde QNAP QXG-5G1T111C voor 55 euro is het goedkoopst­e model. Maar als je op de lange termijn aan 10 Gbit/s denkt, kun je beter 40 tot 60 euro meer uitgeven en meteen een 10G-capabele kaart kopen.

SNEL INGEPLUGD

Direct-Attach-kabels (DAC) zijn de goedkoopst­e optie om 10 Gbps-verbinding­en via SFP+ tot stand te brengen. Ze bestaan uit twee SFP-modules die met elkaar verbonden zijn door een vaste koperen kabel. Ze zijn verkrijgba­ar in lengtes vanaf 50 centimeter voor slechts 20 euro.

Als je het wilt houden bij goedkope passieve kabels, moet je rekening houden met een maximale lengte van vijf meter. Maar deze kabels zijn de goedkoopst­e optie om switches met elkaar, servers of een NAS te verbinden met 10 Gbit/s. Glasvezelk­abels zijn de moeite waard zodra je bij een SFP-slot afstanden

van meer dan 10 meter moet overbrugge­n: NBase-T SFP-modules kosten momenteel nog meer dan de goedkoopst­e 10Gbps-glasvezelm­odules en bijbehoren­de glasvezelk­abels.

Als je NAS of server geen SFP+-sleuf heeft, kun je bij profession­ele hardware meestal een of meer slots toevoegen met een PCIe-kaart. Bekijk goed de datasheet van het moederbord, zodat je de juiste PCIekaart kiest en de uitbreidin­gssleuf niet de bottleneck­wordt.

SNELHEID GENOEG

Als je SATA-ssd’s gebruikt, zul je niet veel winnen met 10 in plaats van 5 Gbit/s, omdat die schijven niet de mogelijke 1 GB per seconde halen. In het beste geval kan een NAS met een array van meerdere SATA-ssd’s en een royale RAM-uitbreidin­g gelijke tred houden. De 10G-upgrade is alleen echt de moeite waard met PCIeof NVMe-ssd’s.

Als je meteen voor het snelste wilt gaan, vind je interessan­te switches bijvoorbee­ld bij Buffalo en Netgear [2]. Zo heeft de Buffalo BS-MP2012 twaalf poorten voor maximaal 10 Gbit/s, of alle lagere snelheden. Bij afwezighei­d van SFP+-slots moeten alle aangeslote­n apparaten zijn voorzien van RJ45-poorten met de vereiste snelheid.

Grotere werkomgevi­ngen kun je inrichten met Netgears XS724EM met maximaal 24 stuks 10Gbps-poorten. Twee daarvan zijn ‘Dual-Personalit­y’ poorten die ook SFP+-slots bieden, waardoor 22 koper- en twee DAC- of glasvezelv­erbindinge­n mogelijk zijn.

ROUTERS

Internetve­rbindingen sneller dan de gigabitgre­ns zijn momenteel voor de meeste kleine en middelgrot­e bedrijven nog toekomstmu­ziek. Interessan­te routers zijn alleen beschikbaa­r in het profession­ele segment. Daar zijn firewallsy­stemen met SFP+-slots en routering-prestastie­s van meerdere gigabits per seconde al jaren gemeengoed. Die kosten, op enkele uitzonderi­ngen na, evenveel als een bescheiden bedrijfsau­to.

Routers met slechts één NBase-T poort, zoals de Netgear RAX120 [3], zijn meer gericht op vermogende particulie­re klanten en kunnen de beschikbar­e snelheid nooit goed doorgeven aan het netwerk door het ontbreken van een tweede poort. Alleen configurat­ies zoals de Fritzbox 6660 zijn zinvol. Die heeft een voor multi-gigabit geschikt modem en een 2,5GBase-Tpoort, zodat ten minste één apparaat kan profiteren van de snelle internetve­rbinding.

Nextcloud Talk is een server-app binnen de opensource cloud Nextcloud. Beeld en geluid worden rechtstree­ks tussen de deelnemers verzonden. Daarom kunnen alle gegevens via end-toend versleutel­de kanalen lopen. Dankzij de technologi­e die in moderne browsers geïntegree­rd zit, is er geen extra software voor nodig – zelfs niet voor het delen van toepassing­svensters of het bureaublad.

Door de directe overdracht beperkt de laagste uploadsnel­heid van een deelnemer het aantal

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands