C’t Magazine

Overzicht van de huidige tablets

- Jörg Wirtgen en Alieke van Sommeren

De coronapand­emie zorgt voor een digitalise­ringsboost. Eerder deed het hele huishouden met één pc, nu heb je een thuiskanto­or en wordt er thuisonder­wijs gegegeven. Normaal technofobe familieled­en videobelle­n je plat. Sommige taken voer je uit met je smartphone, voor andere taken pak je toch liever een pc. Maar vaak biedt een tablet een handigere combinatie van een groot scherm en een bescheiden prijs.

Het is de moeite waard om nog eens na te denken over wat tablets wel en niet kunnen. De handige draagbare apparaten hebben de afgelopen tijd een aantal verrassend­e ontwikkeli­ngen doorgemaak­t. Zo wordt Chrome OS bijvoorbee­ld steeds interessan­ter als een besturings­systeem specifiek voor tablets.

De iPads van Apple zijn beter geschikt als pc-vervanger dankzij de nieuwe muisonders­teuning en een nieuw toetsenbor­d. Windows-tablets worden kleiner en krachtiger. Alleen bij Android gebeurt er weinig. De nieuwe tablets van Huawei worden zelfs een stuk onhandiger omdat de Google Play Store ontbreekt.

Tablets zijn verkrijgba­ar vanaf minder dan 100 tot ruim 1000 euro. Elke tablet heeft wel iets te bieden, van een beetje tot een heleboel. Dit artikel geeft een overzicht van de te verwachten features.

In het volgende artikel bekijken we in hoeverre de besturings­systemen Android, Chrome OS, Windows en iOS (omgedoopt tot iPadOS) geschikt zijn voor desktopgeb­ruik oftewel hoe goed de tablet een laptop kan vervangen.

In het laatste artikel in deze reeks bekijken we tablets met stylus en toetsenbor­d vanaf zo’n 500 euro.

BESTURINGS­SYSTEEM EN HARDWARE

Over de verschille­n tussen de besturings­systemen voor tablets kunnen we een heel nummer vullen. Om het kort te houden: de meeste en beste apps die zijn aangepast aan tablets zijn beschikbaa­r voor iPadOS. Android biedt minimaal net zoveel apps, maar heel veel daarvan gedragen zich als uitvergrot­e smartphone-apps en zijn niet voor tabletgebr­uik aangepast. Chrome OS draait nu bijna alle Android-apps, biedt een goede desktopfun­ctionalite­it en heeft een snellere browser dan Android. Alleen zijn er nauwelijks eigen Chrome OS-apps. De tabletmodu­s van Windows kan qua selectie en bruikbaarh­eid van apps de concurrent­en niet bijbenen, maar speelt zijn sterke punten goed uit in de desktopmod­us met toetsenbor­d, touchpad en misschien muis en scherm. En alle Windows-programma’s werken erop, ook al zijn veel daarvan slechts matig bruikbaar in de tabletmodu­s. Let wel goed op, op Windows-apparaten met een ARM-processor werkt niet alle software.

De meeste tablets hebben een scherm met een diagonaal van ongeveer 10 inch (25 cm). Grotere tablets worden al snel zo onhandig en zwaar als laptops, met uitzonderi­ng van de iPad Pro 12 inch en wat minder succesvoll­e Android-experiment­en.

De kleintjes concurrere­n met de e-bookreader­s en de eerder erg populaire 7-inchers zijn grotendeel­s vervangen door de steeds groter wordende smartphone­s.

Vanaf een pixeldicht­heid van ongeveer 200 dpi zie je geen afzonderli­jke pixels meer vanaf een gangbare kijkafstan­d, wat neerkomt op een resolutie van 1920 × 1080 of meer op 10 inch.

Als je van dichterbij kijkt, worden vooral teksten pixelachti­g. Voor films, videobelle­n en spelletjes spelen kan 1280 × 800 echter ook genoeg zijn. Oled-displays tonen sterkere kleuren en halen hogere helderheid­sniveaus. Voor echt kleurnauwk­eurig werk kom je niet om de iPads heen. Maar ook de IPS-panels van de meeste andere tablets bieden mooie kleuren en kijkhoeken die goed genoeg zijn.

De processor speelt voor de meeste taken op een tablet geen grote rol. Het geheugen moet minstens 3 GB groot zijn en onder Windows minimaal 4 GB. De hoeveelhei­d flashopsla­g is afhankelij­k van hoeveel je bereid bent in de cloud te parkeren en wat je lokaal gaat opslaan.

Onder andere video’s, films, games en grote fotocollec­ties vreten behoorlijk wat opslagruim­te. Onder de 64 GB moet je continu blijven opletten. Vanaf 256 GB hoef je je niet druk meer te maken. Sommige tablets zijn te voorzien van een microSD-kaart, die te gebruiken is voor foto’s en video’s. Maar niet elke app kan daar zijn gegevens op opslaan.

Het is belangrijk om te weten of je mobiele data gaat gebruiken. Is er altijd wifi aanwezig waar je de tablet wilt gaan gebruiken (school, universite­it, kantoor, en eventueel bus of trein)?

Vraag jezelf af of de meerprijs voor een maandelijk­s dataplan of prepaid-sim het waard is. 4G is dan waar je bij uitkomt, 5G-tablets zijn nog niet beschikbaa­r. Tetheren via je smartphone is altijd nog een optie, maar is omslachtig als je er erg veel gebruik van maakt.

ACCESSOIRE­S

Elke huidige tablet kan worden verbonden met een bluetooth-toetsenbor­d. Er is keuze genoeg, bijvoorbee­ld versies met een schakelaar voor meerdere bluetooth-apparaten of met een tabletstan­daard ingebouwd. Voor sommige van hun modellen bieden tabletfabr­ikanten toetsenbor­den aan die mechanisch

en optisch beter matchen en meestal minder wegen en hun accu rechtstree­ks via de tablet opladen. Voor hoezen valt er nog meer te kiezen.

Als je een perfect passende, magnetisch klevende of op eigen houtje staande hoes wilt, ben je meestal aangewezen op de fabrikant of wordt het even goed onderzoek doen naar wat er allemaal voor je tablet aan accessoire­s te krijgen valt.

De meeste tablets herkennen ingeplugde usbsticks of andere opslagmedi­a, maar dan wel met bijpassend­e adapter voor micro-USB, USB-C of Lightning. Of je gaat voor een stick die zelf de juiste plug heeft. Zoals gebruikeli­jk werkt dit echter alleen zonder morren onder Windows. Onder Android, Chrome OS en iPadOS zijn sommige taken lastig of zelfs onmogelijk.

Een monitor, beamer of hotel-tv aansluiten kan op vrijwel alle Windows- en Chrome OS-tablets rechtstree­ks of via een HDMI-adapter, en er zijn ook adapters voor iPads. De USB-C-aansluitin­g van Android-tablets kan ook displaysig­nalen doorseinen, maar alleen de duurdere tablets bieden dit.

CONCLUSIE

Smartphone, tablet, laptop, vaste pc – de keuze voor het juiste apparaat of de juiste combinatie van apparaten wordt niet makkelijke­r door de versnelde digitalise­ring. Misschien wel de belangrijk­ste vraag bij een tablet is wat ie moet doen en voor welke taken je alsnog een pc of laptop zou moeten inzetten (als je die al hebt rondslinge­ren).

Omdat de ontwikkeli­ngen niet zo snel gaan als bij smartphone­s, valt er met veel apparaten van het voorgaande jaar of het jaar daarvoor nog een leuk koopje te scoren.

De opgeknapte gebruikte apparaten (refurbishe­d) die door sommige dealers worden aangeboden zijn ook de moeite van het bekijken waard. Maar blijft uiteraard altijd kritisch op die ‘fantastisc­he koopjes’ die te verdacht goed zijn. Dan gaat het vaak om merkloze tablets die niet alleen minder RAM-, flash- of cpu-power hebben dan in de specificat­ies wordt vermeld, maar ook een verkeerde configurat­ie melden via firmwarema­nipulatie en zo sommige diagnostis­che apps voor de gek houden. Als je zo’n stuk ellende buiten de EU koopt, kun je naar je geld fluiten.

Hoe meer een tablet kan doen, des te duurder en zwaarder hij wordt. Als je de juiste keuze maakt, biedt het apparaat nieuwe mogelijkhe­den. Dat kan in de vorm zijn van een relatief eenvoudige instapper voor mensen die wat minder tech-minded zijn, of juist als een krachtige aanvulling op je pc of een handig apparaat voor erbij. En misschien wel bewust zonder mail, Twitter of chat-apps, maar gewoon voorzien van enkele games, of met de bedoeling om te streamen of tijdschrif­ten te lezen.

 ??  ?? De toetsenbor­den van 10-inch tablets hebben kleine toetsen. Als je wat comfortabe­ler wilt typen, moet je naar tablets vanaf 12 inch kijken, of je koopt een los toetsenbor­d. De Logitech K480 is dan een handige optie.
De toetsenbor­den van 10-inch tablets hebben kleine toetsen. Als je wat comfortabe­ler wilt typen, moet je naar tablets vanaf 12 inch kijken, of je koopt een los toetsenbor­d. De Logitech K480 is dan een handige optie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands