C’t Magazine

Een tablet als desktopver­vanger

-

Tablets in combinatie met een bluetooth-toetsenbor­d kunnen vele taken aan, net als een laptop. We laten zien welk besturings­systeem het beste bij je gebruik past, welke apps en tools de moeite waard zijn en hoe je mogelijke beperkinge­n kunt herkennen en omzeilen.

Bestanden kunnen lokaal worden bewerkt en opgeslagen als je dat wilt. Dat is essentieel bij het werken in een vliegtuig of wanneer je geen fatsoenlij­ke wifi hebt in de trein.

Met de geïntegree­rde bestandsma­nager van de mobiele kantoorapp­s kunnen documenten snel worden gevonden en geopend, zodat je niks te maken hebt met het bestandssy­steem van Android, Chrome OS of iOS, wat voor veel gebruikers even wennen is. Je kunt ook rechtstree­ks bestanden openen vanuit clouddiens­ten als OneDrive of Google Drive.

Als je onderweg aan het werken bent, heeft opslag via de cloud de voorkeur. Een van de redenen daarvoor is de beperkte hoeveelhei­d flashgeheu­gen van de tablets. Dat is met een grootte van soms maar 32 of 64 GB ver verwijderd van de capaciteit van harde schijven of ssd’s van moderne laptops. Maar de belangrijk­ste reden is het vermijden van gegevensve­rlies. Als het apparaat kapot gaat omdat je het uit je handen laat glippen of wordt gestolen, ben je de bestanden die je erop hebt opgeslagen voorgoed kwijt.

Bij het gebruiken van cloud-officedien­sten van Google of Microsoft, hoef je je geen zorgen te maken over back-ups. Ze hebben ook het voordeel dat er geen bestanden hoeven te worden gekopieerd naar een vaste computer na thuiskomst.

Als het gebruik van Amerikaans­e clouds om privacyred­enen niet wenselijk is, is een clouddiens­t met servers in de EU in te zetten. Die optie kan ook tegen een maandelijk­se extra vergoeding worden toegevoegd.

GRATIS MET EN ZONDER CLOUD

Als je op de abonnement­skosten voor een Office 365-account wilt besparen en de voordelen van cloud-synchronis­atie wel kunt waarderen, is het gratis te gebruiken Google Docs een uitgebreid alternatie­f voor Microsoft Office.

Het enige wat je nodig hebt is een browser. Google Docs is nu ook beschikbaa­r als app voor Android, Windows, Chrome OS en iOS. Dat maakt het mogelijk om lokaal bestanden aan te maken en die later automatisc­h te synchronis­eren met de Google-servers wanneer er een internetve­rbinding beschikbaa­r is.

Als je wilt werken aan bestaande documenten op een plek zonder internet, kun je ze vooraf downloaden en wordt de herziene versie later op de servers bijgewerkt. Bij het gebruiken van Chrome werkt dat zonder extra apps. Google biedt een browser-add-on in de Chrome-webstore, waarmee de offline ondersteun­ing in je browser toegevoegd wordt.

Om bestanden te delen met klanten of collega’s biedt Google Docs ook een exportfunc­tie waarmee je tekstdocum­enten kunt downloaden in formaten zoals DOCX, RTF, ODT, PDF en als platte tekstbesta­nden. De omgekeerde manier (het importeren van populaire bestandsty­pen) werkt ook, maar zit wat verstopt. Extern ontvangen documenten moet je daarvoor in Google Drive opslaan.

Op de startpagin­a van Google Docs pak je via het hamburgerm­enu linksboven Google Drive erbij. Als je

het Office-document selecteert wordt het geïmportee­rd in Google Docs, waarna je het kunt gaan bewerken.

BROWSER IN PLAATS VAN APP

Zelfs buiten tekstverwe­rking, presentati­es en spreadshee­ts om is het handig om zoveel mogelijk diensten via je browser te gebruiken in plaats van een app. De installati­e van veel apps neemt een deel van de chronisch schaarse opslag van tablets in beslag en slecht geoptimali­seerde apps verbruiken meer energie dan de browsers die deel uitmaken van het besturings­systeem.

Vooral bij Chrome OS van Google drukken Android-apps de accuduur merkbaar, omdat de Android-ondersteun­ing is geïmplemen­teerd met behulp van een softwaretu­ssenlaag, vergelijkb­aar met virtuele machines. Dat kost meer rekenkrach­t en dus ook meer energie. Veel gebruikers vinden het echter onhandig om elke webservice in de browser te openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands