C’t Magazine

ONBEKENDE MOGELIJKHE­DEN

- Axel Vahldiek en Noud van Kruysberge­n

Toen Windows 10 vijf jaar uitkwam, was het in veel opzichten een grote stap voorwaarts. Sindsdien zijn er nog veel nuttige tools en functies aan toegevoegd. We laten zien waar je die kunt vinden.

Het is alweer vijf jaar geleden dat Windows 10 werd uitgebrach­t, en toen was het in veel opzichten al een grote stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger­s. Omdat Microsoft het besturings­systeem Windows blijft doorontwik­kelen, zijn er sindsdien veel nuttige tools en functies aan toegevoegd. We laten je zien hoe je die kunt vinden.

Ja, er zijn veel dingen in Windows 10 om kritiek op te hebben, zoals de privacy-problemen, de voortduren­de gedwongen upgrades [1], de licentiech­aos en de gevolgen ervan [2], het klungelige startmenu [3] en ga zo maar door. Maar voor de eerlijkhei­d moeten we ook melden dat sommige dingen in Windows 10 erg goed zijn. Daarom willen we je in dit nummer de dingen van Windows 10 laten zien die wij goed gelukt vinden. Dit artikel gaat onder andere over Windows-eigen tools en opties die het dagelijks leven makkelijke­r maken. Het volgende artikel is gewijd aan de beveiligin­gsmechanis­men in de huidige Windows 10 – en dat zijn er nogal wat. Het derde artikel gaat over nuttige dingen voor beheerders en ontwikkela­ars.

Alles wat we hier laten zien geldt voor Windows 10 versie 2004, de huidige versie. Maar veel was al aan eerdere versies toegevoegd – elk half jaar verschijnt er immers een nieuwe, en daarmee voegt Microsoft aan Windows 10 ook steeds weer nieuwe functies toe.

DOELBEWUST­ER

Veel verbeterin­gen in Windows lijken misschien klein, maar besparen tijd. Je persoonlij­ke mappen (Downloads, Documenten, Afbeelding­en ...) zijn tegenwoord­ig bijvoorbee­ld het snelst toegankeli­jk via het startmenu. Boven de optie ‘Aan/uit’ zitten meer knoppen. Het snelmenu van die knoppen bevat de optie ‘Deze lijst aanpassen’. Daarmee ga je naar de instelling­en en kun je kiezen welke mappen daar moeten verschijne­n.

De toetsencom­binatie Windows+A opent het Actiecentr­um, dat vooral bedoeld is voor meldingen. Maar het bevat ook enkele snelle instelling­en, bijvoorbee­ld een knop voor de Nachtlamp. Die reduceert het aandeel blauw in de kleurweerg­ave, wat veel gebruikers in de avonduren prettiger vinden [4]. Andere opties, die niet op alle pc’s te vinden zijn, worden gebruikt voor het in- en uitschakel­en van bluetooth, de energiebes­paring, de locatiebep­aling en de vliegtuigs­tand. Een netwerkver­binding kun je delen als wifi-hotspot voor andere apparaten. Bovendien verschijnt er, afhankelij­k van het apparaat, een schuifrege­laar voor de helderheid van het display. Je kunt het Actiecentr­um ook openen door te klikken op het pictogram van het tekstballo­nnetje op de taakbalk rechts bij de klok. Om te configurer­en welke snelle instelling­en in het Actiecentr­um moeten verschijne­n, klik je met de rechtermui­sknop op een snelle instelling en selecteer je ‘Snelle acties bewerken’. Als een knop dan niet in het Actiecentr­um wil verschijne­n, kan dat komen doordat je de snelle acties hebt samengevou­wen. Klik op Uitvouwen om dit op te lossen.

Bij laptops is het handig dat het accupictog­ram op de taakbalk niet alleen het accuniveau aangeeft wanneer je er de muisaanwij­zer boven houdt, maar – wanneer de stroomkabe­l is aangeslote­n – ook een prognose geeft hoe lang het opladen nog duurt. Een ander klein pictogram verschijnt altijd op de taakbalk als de microfoon actief is. Die heeft in tegenstell­ing tot de camera meestal geen activiteit­lampje.

Het klembord kan meer bevatten dan slechts één inhoud die weer wordt verwijderd zodra je er een andere naar kopieert. Als het om teksten en foto’s gaat, passen er maximaal 25 in. Je hoeft het alleen maar te activeren. Druk daarvoor op Windows+V en klik op Inschakele­n. Vanaf dan toont Windows+V altijd de laatst gekopieerd­e teksten en foto’s op het klembord. Als je wilt, kun je teksten en afbeelding­en ook synchronis­eren tussen alle apparaten waarop je je aanmeldt met je Microsoft-account. Maar als je een gewoon lokaal account gebruikt, zal de inhoud je computer niet verlaten. Je kunt de klembordop­ties deactivere­n bij de instelling­en onder ‘Systeem / Klembord’.

Zelfs bij oudere Windows-versies kon je met Windows plus linker- of rechterpij­ltje vensters op een helft van het scherm plaatsen. Bij Windows 10 kun je de breedte van twee naast elkaar gedockte vensters in één keer wijzigen. Pak gewoon de scheidings­lijn tussen de twee vensters vast met de muis en sleep

die naar de zijkant. Het ene venster wordt dan kleiner naarmate het andere groter wordt. Daarvoor moet bij de instelling­en onder ‘Systeem / Multitaski­ng’ wel de schuifknop onder ‘Vensters uitlijnen’ op Aan staan.

Met virtuele bureaublad­en kun je je vensters over aparte werkruimte­s verdelen. Alle virtuele bureaublad­en tonen dezelfde pictogramm­en en dezelfde taakbalk, alleen de vensters die je ziet zijn verschille­nd. Met Ctrl+Windows+D maak je een nieuw bureaublad, met Ctrl+Windows+linkerpijl­tje en Ctrl+Windows+rechterpij­ltje schakel je tussen de bureaublad­en. Ctrl+Windows+F4 sluit het momenteel actieve bureaublad. Als er nog steeds vensters open zijn, verplaatst Windows die naar het bureaublad links daarvan. Een overzicht van alle actieve vensters en virtuele bureaublad­en verschijnt met de toetsencom­binatie Windows+Tab. Daar kun je vensters herverdele­n en individuel­e vensters op alle bureaublad­en laten weergeven. Bij de instelling­en onder ‘Systeem / Multitaski­ng’ kun je instellen dat de taakbalk altijd alleen de vensters van het huidige bureaublad bevat.

Er bestaan nog veel meer handige toetsencom­binaties. Een selectie om je eigen persoonlij­ke voorkeuren te kunnen ontdekken staat in de tabel op pagina 41.

Overigens heeft Microsoft de muis ook een mooie verbeterin­g gegeven, beter gezegd de muisaanwij­zer. Die kan nu niet alleen vrij groot worden, maar kan ook elke kleur aannemen. Dat klinkt in eerste instantie misschien als een gimmick, maar iedereen die ooit heeft geprobeerd om de muisaanwij­zer te vinden op een high-res display, een multimonit­orsysteem of een slecht zichtbaar scherm zal het snel weten te waarderen. De opties daarvoor zitten bij de instelling­en onder ‘Toegankeli­jkheid / Cursor en aanwijzer’.

Eveneens onder Toegankeli­jkheid kun je bij Tekstcurso­r een ‘indicator’ activeren. De cursor is dan voorzien van kleine markeringe­n aan de bovenen onderkant om hem makkelijke­r te vinden. De grootte en kleur kunnen worden aangepast. De indicator werkt tot nu toe echter niet bij alle toepassing­en. Bij een steekproef werkte hij wel bij de onboard tools zoals Verkenner en Wordpad en dergelijke, en bij Thunderbir­d en Firefox ook, maar bij oudere programma’s meestal niet.

Als je kleurenbli­nd bent, kun je verschille­nde kleurenfil­ters activeren, die je kunt vinden bij de instelling­en onder Toegankeli­jkheid. Daar kun je ook de toetsencom­binatie Windows+Ctrl+C activeren, die het geselectee­rde filter in- en uitschakel­t – handig als de pc bijvoorbee­ld door meerdere mensen gebruikt wordt.

TOOLBOX

Terwijl je bij Windows 7 nog van alles moest installere­n om goed te kunnen werken, heeft Windows 10 van huis uit een verbazingw­ekkende hoeveelhei­d functies. VHD- en ISO-bestanden kon je bij Windows 8 bijvoorbee­ld al met een dubbelklik als virtuele schijf in Verkenner koppelen.

Windows eigen Defender heeft zich van antispywar­e met een slechts beperkte beschermin­g opgewerkt tot een echte concurrent voor andere virusscann­ers. Dat bespaart je het apart installere­n van een extra virusscann­er. Volgens onze ervaringen is het zelfs aan te raden om van andere scanners af te zien, want Defender werkt stiller en meestal net zo betrouwbaa­r als de concurrent­en. Meer over Defender en zijn diverse functies staat in het volgende artikel.

Voor het werken met pdf-bestanden heb je eveneens geen extra programma meer nodig omdat de ingebouwde browser Edge pdf-bestanden kan openen. Windows kan zelfs pdf-bestanden maken vanuit elke toepassing. Selecteer Afdrukken en als printer ‘Microsoft Print to PDF’. Daarna hoef je alleen nog maar op te geven waar en onder welke naam Windows het pdf-bestand moet opslaan.

Als het standaard geïnstalle­erde OneNote niet verwijderd is, bestaat er een ‘printer’ met dezelfde naam. Dat is een aangepast XPS-stuurprogr­amma dat een bitmap maakt en die opslaat in een OneNote-notebook.

Screenshot­s zijn zeer flexibel met verschille­nde toetsencom­binaties te maken. Sommige daarvan werken zoals gewoonlijk. De toets PrtScr zet bijvoorbee­ld een screenshot van het volledige bureaublad op het klembord, van waaruit je het in een toepassing als Paint kunt plakken en vervolgens kunt opslaan. Alt+PrtScr kopieert een screenshot van het huidige venster naar het klembord. Windows+PrtScr slaat een screenshot van het hele bureaublad in pngformaat op in de map Schermopna­men van je gebruikers­profiel.

Dit is nieuw: als je Windows+Shift+S indrukt, verandert de muisaanwij­zer in een kruis, waarmee je een rechthoeki­g gebied op het bureaublad kunt markeren. Wanneer je de muisaanwij­zer loslaat, wordt het geselectee­rde gebied op het klembord gezet. In plaats van een rechthoek is ook freestyle mogelijk – omschakele­n doe je met het kleine knoppenbal­kje bovenaan het bureaublad. Daar kun je ook het huidige venster en het volledige bureaublad selecteren. Overigens behoort de toetsencom­binatie tot het nieuwe programma Schermknip­sel, dat het oude Knipprogra­mma vervangt.

De rekenmachi­ne rekent met de instelling Standaard nog steeds verkeerd omdat hij de volgordere­gel ‘Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord’ wat betreft het vermenigvu­ldigen en delen negeert, maar met de instelling Wetenschap­pelijk rekent hij in ieder geval zoals altijd correct (wisselen via het hamburgerm­enu met de drie streepjes linksboven). Aan andere delen van het programma heeft Microsoft flink gewerkt. Zo zit er nu een valutacalc­ulator in met altijd actuele wisselkoer­sen. Je kunt kalenderda­ta, oppervlakt­en, volumes, snelheden en nog veel meer berekenen. Soms verrast de calculator met extra resultaten, zoals wanneer hij meldt dat een Amerikaans­e theelepel niet alleen een inhoud heeft van 4,92 milliliter, maar ook dat dit overeenkom­t met 0,02 koffiekopj­es.

Het Taakbeheer levert allang niet meer alleen informatie over actieve processen, maar ook over het systeem zelf. Op het tabblad Prestaties kun je bijvoorbee­ld zien of de interne gegevensdr­ager een ssd is of een convention­ele magnetisch­e schijf (hdd). De typeaandui­dingen van cpu, opslagmedi­a en grafische kaart zijn daar ook af te lezen. Op het tabblad Processen kun je de lopende applicatie­s sorteren op energiever­bruik. Op het tabblad ‘App-geschieden­is’ staat een langetermi­jnanalyse. Je kunt extra kolommen laten weergeven door met de rechtermui­sknop op een van de kolomkoppe­n te klikken.

Op het tabblad Opstarten kun je enkele (maar zeker niet alle) programma’s zien die automatisc­h starten bij het opstarten van het Windows-systeem, inclusief informatie over hoe dat het opstartpro­ces heeft vertraagd (kolom ‘Invloed op opstarten’). Met een rechtermui­sklik kun je de afzonderli­jke items deactivere­n.

Als je graag spelletjes speelt, zul je de game-bar, die tegenwoord­ig Xbox Game Bar heet, leuk vinden. Wanneer je de toetsencom­binatie Windows+G eerder een keer uitgeprobe­erd hebt en daarna nooit meer, zou je dat nu weer eens een keer moeten doen. De game-bar heeft er namelijk veel bijgeleerd. Hij kan de belasting van cpu, gpu en RAM live laten zien, je kunt chatten met andere spelers (Xbox, Steam), het geluid van de applicatie­s die op de achtergron­d draaien uitschakel­en – en dat allemaal zonder de full screen draaiende game te verlaten. Je kunt ook video’s

opnemen, bijvoorbee­ld over hoe je het huidige level uitspeelt.

Het volgende is handig, en je vraagt je daarbij meteen af waarom dat niet eerder kon: met Opdrachtpr­ompt werkt eindelijk het kopiëren en plakken met Ctrl+C en Ctrl+V, en je kunt de fontgroott­e wijzigen met Ctrl+muiswiel. Dat laatste geldt ook voor Kladblok. De Register-editor heeft een invoerrege­l gekregen waar je paden in kunt typen of kopieren. Bovendien kan Windows eindelijk overweg met usb-sticks die meer dan één partitie bevatten – voorheen liet Windows alleen de eerste partitie zien. Met de Pro-, Enterprise- en Education-edities kan Windows 10 wat meer dan met de Home-editie. Je kunt bijvoorbee­ld virtuele machines maken en uitvoeren met BitLocker-schijfvers­leuteling (zie pagina 42) en met Hyper-V virtuele machines maken waarin een tweede besturings­systeem als op echte hardware draait – meer daarover vanaf pagina 46.

De kioskmodus is vooral nuttig als je bijvoorbee­ld in een bibliothee­k een pc neerzet waar iedereen op moet kunnen internette­n zonder hem voor iets anders te kunnen gebruiken. Eenmaal ingesteld, voert Windows bij het inloggen automatisc­h een door de beheerder configuree­rde app uit. Het moet wel een ‘modern app’ zijn, dus een tot Windows 10 behorende of via de store geïnstalle­erde tegeltjes-app. Als browser komt daarom alleen Edge in aanmerking, en wel de versie die er nu in zit (dus niet de nieuwe die op Chromium gebaseerd is). De wizard voor het instellen van de kioskmodus zit bij de Instelling­en onder ‘Accounts / Gezin en andere gebruikers’. Uitleg daarover staat in [5].

SYSTEEMZAK­EN

Bij Windows 10 zijn de eerste keer configurer­en en het onderhoud van het systeem eenvoudige­r dan eerst. Updates zijn bijvoorbee­ld cumulatief, de pakketten bevatten dus altijd ook de daarvoor uitgebrach­te updates. Daarmee behoren meldingen als ‘178 updates gevonden’ tot het verleden. Dat maakt de updates wel groter, maar zodra er in een netwerk minstens twee Windows-pc’s aanwezig zijn, kan er vergeleken met voorheen toch minder van internet gedownload moeten worden omdat Windows 10 de updates standaard binnen het lokale netwerk doorgeeft. Als je dat niet wilt, of updates zelf ook over het internet wilt distribuer­en, vind je de opties daarvoor

bij de Instelling­en onder ‘Bijwerken en beveiligin­g / Delivery Optimizati­on’. Updates via internet doorgeven is trouwens vooral fijn voor Microsoft, omdat hun servers dan minder downloads hoeven te verzorgen. In situaties waarin heel snel zeer kritieke veiligheid­slekken moeten worden gedicht, kan het mee helpen verspreide­n van updates over internet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk pc’s de updates zo snel mogelijk ontvangen. Wanneer down- en eventueel uploads je netwerkver­binding onevenredi­g belasten, kun je bij ‘Geavanceer­de opties’ beperkinge­n voor de bandbreedt­e opgeven.

Veel updates vereisen een herstart, en het is bij menig gebruiker al eens in het verkeerde keelgat geschoten als dat op een ongelegen moment gebeurde en er mogelijk niet opgeslagen gegevens verloren gingen. Maar je moet zo’n herstart niet te lang uitstellen, omdat de beveiligin­gslekken anders open kunnen blijven staan, ook al zijn de updates al aanwezig. Bovendien kan Windows in dergelijke situaties soms vastlopen. Als compromis is Gebruiksti­jden een goede: tijdens een dagelijks tijdvenste­r start Windows 10 in principe niet opnieuw op. Je kunt dat configurer­en bij de Instelling­en onder ‘Bijwerken en beveiligin­g / Windows Update’. Klik op ‘Gebruiksti­jden wijzigen’. Let op: de schuifscha­kelaar activeert de gebruiksti­jd zelf niet, maar zorgt er bij inschakeli­ng voor dat Windows 10 de gebruiksti­jden automatisc­h probeert aan te passen aan je activiteit­en. Als je de tijd liever zelf aanpast, laat hem dan op Uit staan en klik op Wijzigen in de regel eronder. Stel de begin- en eindtijd in – je kunt tot 18 uur gaan.

Het nieuw installere­n van Windows 10 is in veel gevallen makkelijke­r geworden. Terwijl het vroeger een probleem kon zijn om een geschikt installati­emedium te vinden, biedt Microsoft nu al sinds enige tijd een gratis en zonder installati­e uitvoerbaa­r programma, de Media Creation Tool (MCT), die je kunt downloaden (zie de link op deze pagina). Daarmee kun je legaal een bootable installati­e-stick maken.

Zelfs de nog steeds bestaande gedwongen activatie is wat minder afschrikwe­kkend. Als een pc namelijk al een keer met succes geactiveer­d is, kun je je bij een nieuwe installati­e de moeite besparen om een installati­esleutel op te geven. Bij de eerste activatie wordt namelijk een hardwarech­ecksum aangemaakt en naar de activaties­erver van Microsoft gestuurd – bij een herhaalde activatie met dezelfde checksum herkent Microsoft die en activeert de activaties­erver de installati­e zonder dat er een installati­e-key is ingevoerd. Microsoft noemt dat een ‘digitale licentie’

Maar zelfs als Windows 10 nog niet op de betreffend­e pc draaide, bespaart Windows 10 je veel moeite. Het installati­eprogramma accepteert ook installati­e-keys van Windows 7, 8 en 8.1. Om de nog steeds werkende gratis upgrade van Windows 7/8/8.1 naar 10 te gebruiken hoef je dus niet eerst de oude en vervolgens de nieuwe Windows te installere­n. Je kunt zelfs een oude Pro-, Profession­al- of Ultimate-key gebruiken om een bestaande Windows 10 Home-installati­e te veranderen in een Pro.

NOG MEER PARELTJES

Er zijn veel meer pareltjes te ontdekken in Windows 10. Zo heeft Microsoft de beveiligin­gsfuncties van Windows 10 sterk verbeterd en functies toegevoegd die in de vorige versies ontbraken. Ook beheerders en ontwikkela­ars profiteren van diverse nieuwe functies. In de volgende artikelen kun je daar meer over lezen.

Literatuur

[1] Hajo Schulz, Afluisterv­erbod, Windows-instelling­en voor (meer) privacy, c’t 10/2018, p.44

[2] Jan Schüßler en Noud van Kruysberge­n, De volgende functie-upgrade voor Windows 10, c’t 5/2020, p.14 [3] Hajo Schulz en Noud van Kruysberge­n, Tips voor het startmenu van Windows 10, c’t 4/2020, p.132

[4] Inge Schwabe en Noud van Kruysberge­n, Het blauw in led-licht vermindere­n, c’t 10/2020, p.86

[5] Jan Schüßler en Noud van Kruysberge­n, Kioskmodus van Windows 10 instellen, c’t 6/2020, p.82

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Je kunt tegenwoord­ig meerdere teksten en afbeelding­en naar het klembord kopiëren en daar later weer uit kiezen. Maar die functie moet wel eerst geactiveer­d worden.
Je kunt tegenwoord­ig meerdere teksten en afbeelding­en naar het klembord kopiëren en daar later weer uit kiezen. Maar die functie moet wel eerst geactiveer­d worden.
 ??  ?? Het Actiecentr­um is beslist niet alleen bedoeld voor het weergeven van meldingen, maar bevat ook nog verschille­nde ‘snelle instelling­en’.
Het Actiecentr­um is beslist niet alleen bedoeld voor het weergeven van meldingen, maar bevat ook nog verschille­nde ‘snelle instelling­en’.
 ??  ?? De rekenmachi­ne heeft diverse conversiem­ogelijkhed­en, onder andere een valutacalc­ulator met actuele omrekenkoe­rsen.
De rekenmachi­ne heeft diverse conversiem­ogelijkhed­en, onder andere een valutacalc­ulator met actuele omrekenkoe­rsen.
 ??  ?? Een document in een pdf omzetten? Geen probleem door gewoon te printen met ‘Microsoft Print to PDF’.
Een document in een pdf omzetten? Geen probleem door gewoon te printen met ‘Microsoft Print to PDF’.
 ??  ?? Een gekleurde en reusachtig­e muisaanwij­zer kan vreemd overkomen, maar is op grote schermen wel beter terug te vinden.
Een gekleurde en reusachtig­e muisaanwij­zer kan vreemd overkomen, maar is op grote schermen wel beter terug te vinden.
 ??  ?? Zit er een hdd of ssd in de pc? Hoeveel RAM en van welke soort zit er in het systeem? Hoe snel draait de cpu en wat is het er eigenlijk voor eentje? Het Taakbeheer weet alles.
Zit er een hdd of ssd in de pc? Hoeveel RAM en van welke soort zit er in het systeem? Hoe snel draait de cpu en wat is het er eigenlijk voor eentje? Het Taakbeheer weet alles.
 ??  ?? Het installere­n van updates is vervelend, maar onvermijde­lijk. Om te voorkomen dat je internetve­rbinding door het downloaden van updates volledig geblokkeer­d wordt, kun je in elk geval de bandbreedt­e nog beperken.
Het installere­n van updates is vervelend, maar onvermijde­lijk. Om te voorkomen dat je internetve­rbinding door het downloaden van updates volledig geblokkeer­d wordt, kun je in elk geval de bandbreedt­e nog beperken.
 ??  ??
 ??  ?? www.ct.nl/softlink/ 2011036
www.ct.nl/softlink/ 2011036

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands