C’t Magazine

IFA 2020

- Ulrike Kuhlmann en Daniel Dupré

Begin september vond in Berlijn de jaarlijkse consumente­nelektroni­cabeurs IFA plaats. Bij de ingang van het beursterre­in prijkten zoals altijd het grote IFA-logo en de kleurrijke vlaggen, maar waar normaal mensenmass­a’s zich verdringen om naar binnen te mogen, was het plein nu leeg.

Hoewel de IFA dit jaar wel doorging, was in verband met corona de aanpak radicaal anders. Geen drommen mensen die zich om talloze stands schaarden, maar twee beurshalle­n voor de IFA Global Press Conference, waar bedrijven hun keynotes en perspresen­taties hielden, een hal met het innovatiep­latform Shift Mobility meets IFA Next en een ruimte voor IFA Retail & Business, het gedeelte voor de handel. Per hal mochten er maximaal 1000 mensen aanwezig zijn. Een aantal bedrijven had relatief bescheiden stands, waar de bezoekers van de IFA konden gaan kijken.

In Hal 3.2 was de kick-off van de wereldwijd­e persconfer­entie – hoewel ‘wereldwijd’ dit jaar maar in beperkte mate van toepassing was.

De aanwezigen zaten op veilige afstand van elkaar en luisterden naar de presentati­es in een enorme beurshal die vorig jaar nog vol zat met allerlei exposanten en bezoekers. In hal 1.2 leek het iets meer op de IFA zoals je hem normaal kent met stands van bedrijven die hun producten presentere­n. Er waren geen televisies of luidspreke­rs in de hal, geen wasmachine­s, laat staan een show van chef-koks in elegante hightech keukens. In plaats daarvan waren er mobiele telefoons, seksspeelt­jes, fitnesstra­ckers en luchtzuive­raars.

Dit was duidelijk een trend: veel fabrikante­n richten hun nieuwe producten op het thuiswerke­n: fabrikante­n spelen succesvol op de huidige situatie in en maken maskers, luchtzuive­raars, apparaten voor het thuiskanto­or en sensoren voor het verzamelen van lichaamsge­gevens.

Fabrikante­n zoals LG hadden geen producten om te laten zien, maar waren wel ter plaatse om handelaren te ontmoeten om alvast deals te verzegelen voor de feestdagen. IFA is van oudsher een orderbeurs, waarbij de deals al op voorhand worden voorbereid, maar in Berlijn gaat het met name om de personal touch.

Veel vertegenwo­ordigers van bedrijven zoals Philips, Samsung, Panasonic of Sony, waren er niet. De beslissing om wel of niet op de IFA aanwezig te zijn werd veelal genomen door de respectiev­elijke hoofdkanto­ren in Korea, Taiwan, Japan of China.

In de hal City Cube kon je terecht om toch een beetje een beursgevoe­l te krijgen. Daar vonden de IFA Next en IFA Shift plaats – met verschille­nde kleine stands van starters en micro-ondernemer­s op zoek naar distributi­epartners. Daar was ook weer de gebruikeli­jke mix van interessan­te items en absurde producten te zien. Voor die exposanten was het nieuwe format wellicht juist beter, want ze kregen veel meer aandacht dan bij de normale IFA.

In de City Cube was ook een podium waarop start-ups vier minuten kregen om hun bedrijfsid­eeën aan een jury te presentere­n, waarna er een dagwinnaar werd gekozen. Een interessan­t format dat eigenlijk meer aandacht verdient dan de IFA dit jaar kon geven.

In aanloop naar de IFA waren er veel discussies of het dit jaar überhaupt wel zin had dat de beurs zou plaatsvind­en. Wat dat betreft was de IFA 2020 een interessan­t experiment hoe een groot evenement eruit kan zien ten tijde van corona. Daarnaast was het een signaal van en naar de maatschapp­ij: het gaat door, wij gaan door. Dit sentiment werd beaamd door de aanwezige bedrijven.

Het experiment was in dat opzicht een succes. Ook al lijkt het onwaarschi­jnlijk dat de IFA opnieuw in deze vorm zal plaatsvind­en. De kleine expositier­uimte werkte bijvoorbee­ld helemaal niet. Het veiligheid­sconcept wat corona betreft was daarentege­n voorbeeldi­g: het was er nooit te druk, behulpzame medewerker­s hielpen bij vragen, overal waren handgeldis­pensers beschikbaa­r en er werden royaal mondkapjes uitgedeeld. Exposant Beurer bracht zelfs medische maskers mee voor alle aanwezige journalist­en.

De persconfer­enties werden via videolinks op schermen gestreamd. Dat wordt al snel wat saaier, maar hoeft dat niet te zijn, zoals de opmerkelij­ke persconfer­entie van LG bewees. Daarbij werd CEO Jong-seok Park als hologram live in de hal gebeamd. LG had daar een grote zwarte doos voor op het podium gezet waarin het levensgrot­e 3D-beeld van de CEO werd geprojecte­erd.

Hoe de IFA er volgend jaar uit zal zien, moeten we nog afwachten. Op het slotevenem­ent kondigde IFA-baas Jens Heithecker aan dat er volgend jaar weer een normale IFA zal zijn, 60 procent van de tentoonste­llingsruim­te is al geboekt. Dit jaar kwamen 6100 bezoekers naar het beursterre­in, vorig jaar trok de IFA bijna 250.000 mensen. Maar 78.000 mensen volgden het nu online. Dus ondanks alle tegenslage­n kan IFA 2020 waarschijn­lijk toch worden omschreven als een succesvol experiment.

 ??  ?? Bij de presentati­e van LG was CEO Jong-seok Park als 3d-hologram aanwezig.
Bij de presentati­e van LG was CEO Jong-seok Park als 3d-hologram aanwezig.
 ??  ?? Dit jaar was je snel door de hal met stands heen.
Dit jaar was je snel door de hal met stands heen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands