C’t Magazine

Linux

-

Bij de meeste Linux-distributi­es is het geen probleem om Windows-schijven te mounten, maar vanuit Windows is het standaard niet mogelijk om Linux-schijven te benaderen. In een nieuwe previewver­sie van Windows 10, die beschikbaa­r is via het Insider

programma, is daar veranderin­g in gekomen. Windows bevat sinds upgradever­sie 1903 (build 18362 of hoger) al Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2). In de nieuwe previewver­sie van Windows is het mogelijk om met WSL2 Linux-schijven te mounten (voor lezen en schrijven) met het commando wsl --mount .

De parameter is daarbij te achterhale­n met het commando wmic diskdrive list brief. Het is alleen mogelijk om fysieke schijven te mounten (met PHYSICALDR­IVE in de DeviceID).

Je moet wel administra­torrechten hebben om een schijf te kunnen mounten. Na het mounten is de schijf in Verkenner te vinden onder de vermelding Linux in het Navigatiev­enster (mount-punt \wsl$). Standaard probeert WSL2 de schijf daarbij te mounten als Ext4. Het is echter ook mogelijk een van de andere bestandssy­stemen te mounten die door de in WSL2 geinstalle­erde kernel standaard ondersteun­d worden. De nieuwe functie werkt vooralsnog alleen met interne en usb-schijven, want usb-sticks worden nog niet ondersteun­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands