C’t Magazine

Mobiel

-

Er komen steeds meer telefoons met een vouwbaar scherm. Samsung is na de Fold en de Z Flip inmiddels al toe aan zijn derde model: de Galaxy Z Fold 2. Vooral het display is verbeterd. Het vouwbare scherm aan de binnenkant van de klaptelefo­on is met 0,3 inch gegroeid naar 7,6 inch. Dat begint aardig in de buurt van een (kleine) tablet te komen. Het oled-scherm hee een resolutie van 2208 × 1768 pixels en ondersteun­t een adaptieve verversing­ssnelheid tot 120 hertz. Samsung zegt de maximale helderheid met ongeveer 12 procent te hebben verhoogd. De grote uitsparing voor de frontcamer­a en sensoren rechtsbove­n bij de Galaxy Fold is vervangen door een klein cameragat.

Het display aan de buitenkant van de eerste Fold was met 4,6 inch aan de kleine kant. Bij de Fold 2 is het 6,2-inch formaat vergelijkb­aar met een doorsnee smartphone. Dat maakt het gebruik van het dichtgekla­pte toestel een stuk prettiger. Net als de Galaxy Z Flip kun je de Fold 2 in drie standen gebruiken: dichtgekla­pt, helemaal open op het volledige vouwscherm en tussen 75 en 115 graden opengevouw­en en in tweeen gesplitst. In die laatste stand toont de Z Fold 2 bijvoorbee­ld de zoeker van de camera op de ene hel en de bedienings­elementen op de andere. Behalve de Samsung-apps zijn vooral YouTube en de O ice-applicatie­s van Microso op deze ‘splitmodus’ aangepast, al beloofde Samsung bij de voorganger al meer apps.

Het toestel zit ruim in de hardware met 12 GB werkgeheug­en en een Qualcomm Snapdragon 865+-processor. Die is sneller dan de Exynos 990 in de Galaxy-Note en Galaxy-S-klasse. De interne opslagruim­te is 256 GB. Dual-sim en eSIM zijn aanwezig, evenals 5G en WiFi 6. We zijn benieuwd naar de accuduur, want 4500 mAh is op papier niet veel voor twee grote displays en een high-end processor.

De drievoudig­e camera bestaat uit drie 12-megapixels­ensoren voor de hoofdcamer­a, 2× tele en ultra-groothoek. De selfiecame­ra maakt foto’s met 10 megapixels. De Note 20 Ultra en S20 Ultra overtre en het toestel op dat punt met vijfvoudig­e zoom en een 108-megapixel hoofdcamer­a. De Galaxy Z Fold 2 moet inmiddels verkrijgba­ar zijn. De adviesprij­s van 1999 euro is 500 euro hoger dan van de kleinere Galaxy Z Flip, maar net een fractie lager dan van de directe voorganger Galaxy Fold (2020 euro). Aan telefoons met vouwbare schermen hangt in elk geval nog steeds een flinke prijskaart.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands