C’t Magazine

WD Gold server-hdd van 18 TB

Western Digital hee de convention­ele hardeschij echnologie een beetje opgepoetst om de gegevensdi­chtheid opnieuw te verhogen. Daarmee is het gelukt om maar liefst 18 TB op het nieuwe Gold-model te krijgen

- Lutz Labs en Daniel Dupré

Als je de roadmaps van de harddiskfa­brikanten bekijkt, kom je afkortinge­n tegen als HAMR en MAMR, o ewel Heat en Microwave Assisted Magnetic Recording. Via die methoden zijn de fabrikante­n van plan harde schijven te maken met een capaciteit tot 50 TB, uiteraard in dezelfde behuizinge­n als nu. Seagate doet al jaren onderzoek naar HAMR, terwijl Western Digital (WD) en Toshiba in de nabije toekomst MAMR willen gebruiken.

Tijdens de ontwikkeli­ng daarvan zijn de onderzoeke­rs van WD echter tegen een veel eenvoudige­re methode aangelopen, die nu dan ook wordt gebruikt: Energy Enhanced PMR, o ewel ePMR. Net als voorheen staat PMR voor Perpendicu­lar Magnetic Recording, een technologi­e die inmiddels zo’n 15 jaar meegaat. ePMR is waarschijn­lijk hooguit geschikt voor schijven tot 30 TB, maar hee momenteel wel een enorm voordeel: terwijl voor HAMR- en MAMR-schijven een ander magnetisch materiaal nodig is, werkt ePMR met magneetsch­ijven die al beschikbaa­r zijn – dat bespaart niet alleen op de ontwikkeli­ngsinspann­ingen, maar reduceert ook de fabricagek­osten.

WD had in januari twee nieuwe schijven aangekondi­gd: een van 18 TB en een 20 TB. Die werden veronderst­eld met de nieuwe opslagmeth­ode te werken, maar WD hee pas recentelij­k details daarover gepublicee­rd. Daarin staat dat een ongelijkma­tige verzadigin­g van de schrijfkop­pen een inconsiste­nt magnetisch veld op de media veroorzaak­t, met als gevolg dat er vervorming optreedt in de schrijfstr­omen – de zogenaamde jitter.

Bij ePMR wordt daarom tijdens het gehele schrijfpro­ces extra spanning op de hoofdpool van de schrijfkop gezet. Het extra magnetisch­e veld dat daardoor wordt opgewekt, zou moeten zorgen voor een gelijkmati­gere magnetisat­ie en minder jitter. Volgens WD kan de afstand tussen de geschreven bits daarmee worden geminimali­seerd.

Een kleinere bitafstand zorgt voor een hogere oppervlakt­edichtheid, en dus een hogere capaciteit. Het 18TB-model hee nu een gegevensdi­chtheid van 1022 Gbit per vierkante inch. Met de Shingled Magnetic Recording (SMR) methode zou dat nog moeten stijgen tot 1160 Gbit, alleen is SMR niet geschikt voor alle doeleinden. WD gebruikt deze technologi­e wel in de 20TBschijf, die later dit jaar moet verschijne­n.

Om de weer wat smallere sporen accurater te raken, gebruikt WD een Triple Stage Actuator in de nieuwe modellen. De koppen worden daarmee via twee scharniere­n verplaatst, waardoor ze sneller en nauwkeurig­er op de sporen geposition­eerd kunnen worden.

Bij de huidige harde schijven met hoge capaciteit is het gebruikeli­jk om negen platters te gebruiken die in een met helium gevulde behuizing draaien. WD fabriceert inmiddels de derde generatie van dergelijke schijven. Ondanks de vrees voor een verhoogde kans op falen als gevolg van ontsnappen­d gas, zijn er geen aanwijzing­en voor dat dit zo is.

In rust verbruikt de WD Gold 6 watt, in bedrijf is dat net geen 8 watt. Er is geen significan­t verschil met een klassieke PMRdrive met een iets kleinere capaciteit, dus het extra vermogen dat nodig is voor ePMR zal in het bereik van enkele milliwatt liggen en vrijwel geen e ect hebben op het energiever­bruik of extra warmte opleveren. De maximale temperatuu­r van de schijf was bij onze metingen 46 °C, wat gemiddeld is voor een heliumschi­jf.

Bij het schrijven van grote bestanden hebben we een snelheid van 255 MB/s gemeten, bij het lezen zelfs 262 MB/s. Het lezen van willekeuri­ge adressen ging met maximaal 650 IOPS. De snellere positioner­ing van de koppen vertaalt zich dus niet in hogere IOPS-waarden.

De WD Gold is een harde schijf die is ontworpen voor gebruik in servers in datacenter­s. Met ongeveer 31 euro per TB is de schijf nauwelijks duurder dan vergelijkb­are andere schijven. Het is de vraag of Seagate en Toshiba ook schijven met een vergelijkb­are technologi­e op de markt zullen brengen of dat ze toch kiezen voor HAMR of MAMR te gaan – met de kans dat die duurder uitvallen voor een vergelijkb­are capaciteit vanwege de complexere technologi­e. modelnumme­r WD181KRYZ capaciteit 18 GB door Windows herkende capaciteit 16.764 GB

wdc.com € 560

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands