C’t Magazine

Zeven compacte en lichte premiumlap­tops

In de prijsklass­e vanaf 1000 euro combineren laptopmode­llen zoals de Apple MacBook Pro 13, Lenovo ThinkPad X1 Carbon en Microsoft Surface Book design, prestaties en mobiliteit – en het lijkt erop dat ook Samsung zijn ogen weer op Europa wil richten.

- Florian Müssig en Daniel Dupré

Enkele nummers geleden presenteer­den we al zes premium-laptops die de aandacht trekken door hun zeer lage gewicht, een lange accuduur en uitzonderl­ijke schermen [1]. Sindsdien zijn er nog zeven van dergelijke laptops bij ons terechtgek­omen, die we aan dezelfde tests hebben onderworpe­n.

Al tijdens het eerste artikel deden er geruchten de ronde dat er in 2020 nieuwe edities van de Apple MacBook Pro 13” en Microsoft Surface Book 3 zouden verschijne­n, en kort daarna kwamen ze ook daadwerkel­ijk op de markt. De inmiddels achtste generatie van de ThinkPad X1 Carbon werd, zoals gebruikeli­jk, aangekondi­gd op de technologi­ebeurs CES begin januari, waarvan de verkoop echter net zo traditiege­trouw pas zes maanden later begon. We hebben de Huawei MateBook 13 getest, die, in tegenstell­ing tot de smartphone­s van de fabrikant, niet is getroffen door de onlangs aangescher­pte sancties van de VS.

AF- EN AANWEZIG

In de test hebben we ook twee laptops van Samsung opgenomen, de Galaxy Book Flex 13” en Ga

laxy Book Ion 13”. Om onduidelij­ke redenen heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant een tijdje geen laptops uitgebrach­t in Europa. Waarom dat zo is weten we niet, het bedrijf lijkt zich de afgelopen jaren met name te hebben gestort op de Amerikaans­e markt. Nu heeft Samsung blijkbaar toch besloten weer enkele modellen uit te brengen in Europa, alleen lijken de twee laptops voorlopig nog niet officieel in de Benelux te verschijne­n. Ze zijn echter wel verkrijgba­ar via webshops in onder andere Duitsland en het VK. Desondanks hebben de apparaten wel interessan­te eigenschap­pen, wat de reden is dat we ze in deze test toch meenemen.

Anders dan voorheen richt Samsung zich nu op het topsegment met weinig apparaten en prijzen boven de 1000 euro. Er kunnen daar grotere marges worden gemaakt dan bij laaggeprij­sde laptops, hoewel de concurrent­ie op die markt ook stevig is. De voormalige Sony-dochter Vaio heeft ongeveer een jaar geleden ook een rentree gemaakt in Europa (maar niet in de Benelux) en dat had maar matig succes. Sindsdien is het stil gebleven en zijn er geen nieuwe modellen verschenen. Volgens eigen zeggen is verkooppar­tner TrekStor in gesprek met Vaio Japan, maar het is onduidelij­k of de modellen met de tiende Core i-generatie die elders verkrijgba­ar zijn, in Europa zullen verschijne­n – laat staan in de Benelux.

SPECIALE PROCESSOR

In alle hier geteste laptops zitten een Intel-processor uit de tiende Core-i-generatie. Technisch gezien bestaat die uit twee series met respectiev­elijk 14en 10-nanometer wafers. Beide zijn bij deze laptops vertegenwo­ordigd. Apple gebruikt in twee opzichten echter een speciale versie: de Core i5-1038NG7 is compacter dan de gewone modellen, wat een kleiner moederbord mogelijk maakt – hij wordt momenteel alleen door Apple gebruikt.

De processor heeft bovendien een specifieke TDP van 28 in plaats van de 15 watt bij de andere laptops. Dat zorgt voor hogere prestaties, maar de grenzen zijn vloeiend: ook de 15W-versies kunnen tot 25 watt gebruiken als de fabrikant dat toestaat. Bij bijzonder lichte laptops met een zwakke koeler kan het dan weer gebeuren dat de processor tot 10 watt wordt afgeremd. De hoge prestaties zijn dus niet zozeer afhankelij­k van het processorm­odel, maar eerder van het koelsystee­m van de betreffend­e laptop. De Core i5-10210U haalt bij Cinebench R20 in de Lenovo ThinkPad X1 Carbon (G8) meer dan 1600 punten, ongeveer 1400 punten in de Huawei MateBook 13 (2020), maar nog geen 1200 punten in de Samsung Galaxy Book Ion 13”.

AMD-DILEMMA

De huidige mobiele processors van Intel vertegenwo­ordigen niet meer langer het beste wat er in laptop-cpu’s verkrijgba­ar is. AMD produceert zijn Ryzen 4000U-chips in een 7-nanometerp­roces, ze hebben meer kernen en zijn sneller. De MacBook Pro met een 28W-quadcore van Intel voert de geteste modellen weliswaar aan met ongeveer 1800 punten bij Cinebench R20, maar moet zich gewonnen geven

aan de 15 watt Ryzen 5 4500U met zes cores die in

de nog niet eens half zo dure Acer Swift 3 zit en meer dan 1900 punten scoort. De Ryzen 7 4700U met acht kernen levert meer dan 2400 punten in dezelfde laptop – en is niet eens het topmodel in de Ryzen 4000U line-up.

Alleen vind je binnen de categorie van premiummod­ellen die we hier testen nog nauwelijks laptops waar processors van AMD inzitten. De Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05), waar AMD meerdere malen met trots naar heeft verwezen, zou een prominente uitzonderi­ng zijn, maar is maanden na de lancering van de Ryzen 4000 nog steeds niet beschikbaa­r. De hybride laptop HP Envy x360 13 (ay0), waar ook een Ryzen 4000 in zit, werd ook te laat voor deze test beschikbaa­r. We zullen in toekomst daarom ongetwijfe­ld nog terugkomen op laptopmode­llen met AMD-cpu’s.

Desondanks hebben alle laptops in deze test genoeg rekenkrach­t in huis voor bijna alle toepassing­sgebieden. Bij laptops met lagere Cinebenchp­restaties zal de beeldbewer­king of videobewer­king net iets langer duren, wat je echter alleen zult merken als je ze naast elkaar vergelijkt. De gevoelssne­lheid is in alle gevallen hoog – zoals bij alle moderne systemen met een ssd. Video’s in alle gangbare compressie­formaten worden afgespeeld zonder de cpu te belasten – en dus ook zonder luid gezoem van de ventilator.

COMFORT

Veel van wat een premium-laptop aantrekkel­ijk maakt, heeft daarom ook niets te maken met de prestaties, maar met andere design- en ontwikkeli­ngsbesliss­ingen. Alle genoemde snelle Ryzen 4000-laptops hebben bijvoorbee­ld een 16:9-scherm, terwijl enkele van de hier geteste exemplaren de hogere en daarmee voor veel toepassing­en geschikter­e 16:10en 3:2-schermform­aten hebben. En natuurlijk met de bredere kijkhoeken die gebruikeli­jk zijn bij IPSpanelen.

De twee Samsung-laptops zijn de eerste modellen met een QLED-scherm. Qua naam lijkt dat een beetje op OLED, maar het betreft ‘slechts’ een nieuwere lcd-technologi­e. Als bijzonderh­eid hebben die schermen– naast de verplichte goede kleuren in het geteste marktsegme­nt – een hoge helderheid van maximaal 600 cd/m2. Daarmee kun je zelfs bij direct zonlicht nog iets op het scherm zien, mits je een hoog contrast instelt of heldere scherminho­ud voor je hebt. In donkere delen van het beeld zie je de omgeving onvermijde­lijk, want de schermen reflectere­n jammer genoeg. Vinger- en penbedieni­ng is alleen mogelijk op de Microsoft Surface Book 3 en de Samsung Galaxy Book Flex.

Alle geteste laptops hebben fatsoenlij­ke toetsenbor­den met een verlicht toetsenbor­d. Ook is het in alle gevallen mogelijk om makkelijk via een biometrisc­he methode in te loggen – bij sommige via een vingerafdr­uklezer, bij andere via een IR-camera. De laptops van Lenovo en Samsung laten zien dat een laag gewicht en een zeer lange accuduur geen tegenstrij­digheid hoeft te zijn – in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld de HP Elite Dragonfly, waarvan het geadvertee­rde model van minder dan 1 kilo een kleine accu heeft. Het is vooral een geval van goed afgestelde drivers en firmware – en het consequent­e gebruik van zeer energiezui­nige componente­n. Dat alles kost geld en kom je daarom alleen tegen bij dure laptops.

CONCLUSIE

Lenovo levert met de achtste generatie van de ThinkPad X1 Carbon wederom een goed gebalancee­rd totaalconc­ept, net als Asus. Diens ZenBook heeft een nog net iets langere accuduur en is even licht. Dell biedt nog steeds slechts een 16:9-beeldscher­m. In de Huawei MateBook 13 en de Microsoft Surface Book 3 13.5” zitten schermen met een 3:2-beeldverho­uding, wat zeer prettig werkt. Maar je moet het wel doen met een relatief korte accuduur. Dat laatste is het paradepaar­dje van de Samsung Galaxy Book Ion 13”, die het bijna 34 uur volhield. De geteste nieuwe MacBook Pro 13” overtreft de Windows-competitie op het gebied van cpu-prestaties. De goedkopere versies van de MacBook Pro uit 2020 hebben echter aanzienlij­k zwakkere configurat­ies.

Literatuur

[1] Florian Müssig en Daniel Dupré, Zes compacte en lichtgewic­ht premium laptops vergeleken, c't 9/2020, p.92

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Op de Lenovo ThinkPad X1 Carbon (G8) zit naast de USB-C-aansluitin­gen een propriëtai­re LAN-poort.
Op de Lenovo ThinkPad X1 Carbon (G8) zit naast de USB-C-aansluitin­gen een propriëtai­re LAN-poort.
 ??  ?? Bij de Samsung Galaxy Book Ion 13” zit aan de achterzijd­e een opvallende decoratiev­e streep.
Bij de Samsung Galaxy Book Ion 13” zit aan de achterzijd­e een opvallende decoratiev­e streep.
 ??  ?? De S-Pen van de hybride laptop Samsung Galaxy Book Flex 13” kun je netjes opbergen in een uitsparing in de behuizing.
De S-Pen van de hybride laptop Samsung Galaxy Book Flex 13” kun je netjes opbergen in een uitsparing in de behuizing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands