C’t Magazine

Monitorarm­en tot vier monitoren

- Benjamin Kraft en Daniel Dupré

Als je monitor op een voet veel ruimte inneemt, je er niets aan kunt instellen of als je meerdere beeldscher­men tot één grote desktop wilt combineren, dan wordt het tijd om alles aan een monitorarm te hangen. Er zijn al prima modellen verkrijgba­ar vanaf 30 euro.

Een monitorarm is niet alleen een ergonomisc­he verbeterin­g van je werkplek – hij creëert ook meer ruimte en flexibilit­eit. De enige vereiste: de monitor moet voorzien zijn van een VESA-bevestigin­gsmogelijk­heid. Helaas is dat nog steeds niet vanzelfspr­ekend: bij de helft van de goedkopere monitoren die we onlangs getest hebben, ontbrak die optie – des te vervelende­r omdat juist die budgetmoni­toren vaak het slechtst aan te passen zijn [1].

Voor deze test hebben we negen monitorarm­en geselectee­rd, die tot de meest populaire modellen behoren. Al vanaf zo’n 30 euro heb je de keuze uit twee eenvoudige eenarmige monitorarm­en, namelijk de

Digitus DA-90361 en Arctic Z1 Gen 3, of de LogiLink BP0042 die je kunt aanschaffe­n voor zo’n 55 euro. De Ergotron LX Desk Monitor Arm, waarvoor je minstens 150 euro moet neertellen, heeft ook maar één arm.

Als je twee schermen wilt ophangen, dan zijn de RaidSonic Icy Box IB-MS304-T (circa 70 euro), de Manhattan 461597 (80 euro) en de Arctic Z2-3D Gen 3 (120 euro) mogelijkhe­den. Van de Poolse fabrikant Maclean Brackets hebben we de MC-811 van zo’n 130 euro in huis gehaald. Daar bevestig je één scherm aan de paal in het midden, en aan twee zijarmen nog twee extra schermen. En als je vier schermen hebt, kun je opteren voor de Hagor M Table Mount KB Quad (circa 85 euro). Die kan het beeld dan van meerdere computers tonen of je kunt ze combineren tot één groot scherm.

We hebben enkele oude, zware lcd-schermen uit onze voorraadka­st gepakt en als testmonito­ren gebruikt: een Dell 2709W (8,5 kg) en de kleinere en lichtere Dell Ultrasharp 2410F (6,5 kg), afhankelij­k van de toegestane belasting. Van dat laatste model hebben we meerdere exemplaren, zodat we ook konden bekijken hoe goed de mounts werken met meerdere displays.

GOED AANPASSEN

Het voordeel van een monitorarm zit hem met name in de uitgebreid­e mogelijkhe­den om het scherm precies naar wens in te stellen. Alle modellen in de test kunnen het display om alle drie de ruimtelijk­e assen draaien: je kunt ze naar voren en naar achteren kantelen, zijwaarts zwenken of naar staand formaat roteren. Helaas heeft geen van de armen een mogelijkhe­id om de schermen centraal te rasteren, wat vooral vervelend is als je meerdere beeldscher­men hebt en die naadloos naast elkaar wilt plaatsen. Bij de LX van Ergotron kun je met een kleine schroef de rotatie beperken tot 90° of de uitlijning vastzetten.

In de meeste gevallen kun je een scherm zijwaarts draaien, bijvoorbee­ld om de collega naast je iets te laten zien. De standaarde­n van de armen kunnen dan 180° of verder draaien, deels op kogel- of draaikoppe­lingen, deels in combinatie met het draaimecha­nisme in de arm of op de monitorste­un. De enige uitzonderi­ng is de Hagor M Table Mount KB Quad, waarbij de displays alleen naar voren kunnen wijzen.

Bij monitorarm­en met twee scharniere­n kun je het scherm dichter naar je toe halen of naar achteren duwen, zodat de monitor net als bij een klassieke standaard direct boven de voet zit. Eenvoudige eenarmige bevestigin­gen zoals de Arctic Z1 en de Digitus DA90361 hebben ook twee scharniere­n, maar de hoogte van het scherm kun je alleen aanpassen door op de steunstang een schroef los en weer vast te draaien. Als je het scherm bevestigd hebt, kun je het niet even snel aanpassen. Ze zijn dan ook vooral geschikt voor werkplekke­n waar je ze verder zelden meer iets zult willen aanpassen als ze eenmaal ingesteld zijn, bijvoorbee­ld om je laptop thuis even aan te sluiten.

De meeste andere monitorarm­en hebben in het bovenste deel van de arm een geïntegree­rde gasdrukvee­r of draadveer waarmee je de hoogte op elk gewenst moment dynamisch kunt veranderen. Mooi detail: het display behoudt dan zijn kanteling ongeacht de hoogte-instelling en de positie van de arm. De MacLean MC-811 en Arctic Z2-3D mengen de twee ontwerpen: hun beide armen kun je via de gemeenscha­ppelijke bevestigin­g op de centrale balk op en neer bewegen en ze bieden ook de extra voordelen van een dynamische hoogtevers­telling door middel van een gasveer.

Om de armen voor zware monitoren in te stellen, verhoog je de weerstand van de veer via een schroef in de arm. De armen zijn standaard vaak ingesteld voor lichte monitoren. Je moet daar bij de montage rekening mee houden – daar komen we hieronder nog op terug. Al tijdens het uitpakken moet je een beetje opletten, want als je het bevestigin­gsbandje loshaalt dat de arm ingeklapt houdt, kan deze opeens openklappe­n en je een mep verkopen.

GOED INSTELLEN

Bij steunen met minimaal twee armen kun je meerdere monitoren naast elkaar gebruiken. Manhattan maakt zelfs expliciet reclame voor zijn tweearmige steun met het feit dat de schermen ook boven elkaar kunnen worden gerangschi­kt. Bij de Hagor zit je sowieso met twee verdieping­en te werken. Met de Arctic en de RaidSonic kun je schermen tot een bepaalde beeldscher­mdiagonaal ook boven elkaar plaatsen. Om een zo naadloos mogelijk weergaveop­pervlak te krijgen, moet je identieke monitoren met een smal frame gebruiken. Bij de Macleans MC-811 kun je de schermen naast elkaar of in een ‘piramide’ zetten, waarbij één display boven de andere twee hangt. Dan kun je in het bovenste scherm bijvoorbee­ld een stream hebben draaien, terwijl je de onderste twee voor werk of gamen gebruikt.

Hoe kleiner de gebruikte monitoren zijn, hoe verder de ‘ellebogen’ (de scharniere­n in de armen) van de armen naar achteren steken. Als je bureau vrijstaand is, is dat geen probleem, maar dat kan het wel zijn als je bureau tegen een muur staat of als er een ander bureau achter staat. Je kunt dat probleem verhelpen door het onderste armsegment te verwijdere­n. Dat werkt met de Arctic Z2-3D, Ergotron LX en de Maclean MC-811, maar zo’n gedeelteli­jke amputatie gaat wel ten koste van het bewegingsb­ereik.

Alle monitorarm­en zijn voorzien van een kabelmanag­ement om kabels weg te werken. In sommige gevallen zijn er plastic lussen die je op de armen klemt waarlangs je de kabels kunt geleiden, in andere gevallen zit er ook een kabelgoot in de arm. De Arctics Z2-3D Ergotron LX, Maclean MC-811 en de Manhattan 461597 combineren beide.

Bijna alle apparaten hebben een extra klem voor de stang, waar je niet alleen de kabels aan bevestigt, maar waar je ook de inbussleut­els kunt vastklemme­n die je voor de montage nodig hebt. De fabrikante­n leveren die gelukkig allemaal mee. Dat is vooral handig voor de modellen waarvan je de hoogte niet zonder gereedscha­p kunt aanpassen. Voor het bevestigen van de schermen aan de arm heb je wel nog een kruiskopsc­hroevendra­aier nodig.

GOED VERBINDEN

De fabrikante­n hebben verschille­nde manieren om het scherm aan de arm te bevestigen. Bij Arctic, Digitus, Hagor en RaidSonic draai je eerst twee schroeven een klein stukje in de twee bovenste VESA-schroefgat­en. Vervolgens hang je de monitor aan de uitsparing­en in de montagepla­at. Daarna schroef je de onderste twee schroeven door de plaat en draai je de bovenste twee helemaal aan. Voordat je dat doet, moet je het kantelscha­rnier nog controlere­n en ook de weerstand van de arm verhogen, anders kan het display uit de montagepla­at glijden of zodra je het loslaat op het bureaublad klappen.

LogiLink, Maclean en Manhattan worden daarentege­n geleverd met aparte montagepla­ten. Die bevestig je eerst aan de monitor die op de tafel ligt en laat je vervolgens in de rails aan de arm zakken. Bij LogiLink en Maclean voorkomen clips dat de monitor er weer uit zou kunnen glijden; bij Manhattan moet je met een schroef de montagepla­at nog aan de hals vastschroe­ven.

Ergotron heeft nog een apart systeem, waarbij je de montagepla­at met het bovenste armsegment eraan met duimschroe­ven aan de achterkant van het beeldscher­m bevestigt. Vervolgens bevestig je de nog goed hanteerbar­e constructi­e op de draaikoppe­ling die je al op het bureau hebt bevestigd.

Niet alle fabrikante­n houden zich exact aan de VESA-norm, waarin niet alleen de afstand tussen de schroefgat­en (75×75 mm en 100×100 mm) is vastgelegd, maar ook de afmetingen van de montagepla­at (115×115 mm) en het oppervlak dat op het beeldscher­m vrij moet worden gehouden (117×117 mm) [2]. De montagepla­ten van Digitus, Hagor en RaidSonic en die van de Arctic Z2-3D zijn twee tot vier millimeter

te breed. Dat werkt alleen goed met monitoren waarbij de fabrikant het bevestigin­gsoppervla­k royaal vrij heeft gehouden, zoals bij onze Dell-testmonito­ren, of waarbij de bevestigin­gsplaat direct op achterzijd­e zit. De MSI Optix MAG272CQR [3] gamemonito­r voldoet exact aan de VESA-specificat­ie, waardoor je de genoemde armen er dus niet aan kunt bevestigen.

Alle armen bevestig je aan het tafelblad met een klemvoet, waarbij je de klemplaat aan de onderzijde met een draaischro­ef vastdraait totdat de voet stevig op het tafelblad klemt. Alleen Maclean wijkt van dat principe af en plaatst het schroefmec­hanisme aan de bovenkant van de voet, waardoor de klemplaat aan de onderzijde omhoog komt. In tegenstell­ing tot de rest neemt de MC-811 dus zeer weinig ruimte in onder de tafel, waardoor hij bijvoorbee­ld geen problemen veroorzaak­t met de kabelgoot onder je bureau.

Bovendien zit er zowel op onderste klemplaat als op de bovenste een rubberlaag. Dat beschermt de onderkant van de tafel, mocht tijdens de installati­e de arm per ongeluk wegglijden. Bovendien beschermt het ook het tafelblad tijdens het gebruik, omdat de constante kleine schokken van een belaste arm op de lange termijn kleine krasjes kunnen veroorzake­n. Alleen het model van RaidSonic heeft dat ook. Met uitzonderi­ng van de Arctic Z1 Gen 3 en de Ergotron LX kun je alle monitorarm­en behalve met de klemvoet ook door een opening in de tafel bevestigen. De fabrikante­n leveren de benodigde onderdelen daarvoor in de doos mee.

CONCLUSIE

Als je meerdere beeldscher­men zwevend aan je bureau wilt bevestigen, dan zijn de monitorarm­en van Arctic, Maclean en Hagor aanraders. Manhattan en RaidSonic doen een heleboel dingen goed, maar dat gaat wel gepaard met zwakke punten wat het materiaal of de verwerking betreft.

Ook als je maar één monitor gebruikt, kan een bevestigin­g aan de tafel erg prettig zijn. De twee goedkope, eenvoudige armen van Arctic en Digitus werken betrouwbaa­r. Welke je kiest is een kwestie van smaak. De keuze tussen Logilink en Ergotron is meer een kwestie van prijs, hoewel de laatste flexibeler is en een zeer lange garantie heeft.

 ??  ??
 ??  ?? De meeste monitorarm­en gebruiken een klemvoet met een draaigreep die aan de onderzijde uitsteekt. Maclean plaatst het schroefmec­hanisme in de voet, waarin usb-poorten zijn verwerkt die je via blauwe kabels aansluit.
De meeste monitorarm­en gebruiken een klemvoet met een draaigreep die aan de onderzijde uitsteekt. Maclean plaatst het schroefmec­hanisme in de voet, waarin usb-poorten zijn verwerkt die je via blauwe kabels aansluit.
 ??  ?? Omdat niet alle fabrikante­n aan de VESA-specificat­ie voldoen, passen sommige bevestigin­gen niet op alle monitoren.
Omdat niet alle fabrikante­n aan de VESA-specificat­ie voldoen, passen sommige bevestigin­gen niet op alle monitoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands