C’t Magazine

Stofzuigro­bots met slimme objectherk­enning

- Stefan Porteck en Marco den Teuling

Stofzuigro­bots omzeilen grote hinderniss­en automatisc­h, maar kabels, schoenvete­rs en klein speelgoed kunnen voor problemen zorgen. Wat minder prettig wordt het bij de cadeautjes die je huisdieren achterlate­n, die door de robots onsmakelij­k in hun borstels gedraaid worden. Stofzuigro­bots kunnen dat soort dingen herkennen.

Met hun laser-afstandsse­nsoren (lidar) kunnen moderne stofzuiger­s gemakkelij­k hun weg vinden in huizen en appartemen­ten. Ze onderschei­den de afzonderli­jke kamers en creëren een plattegron­d van het appartemen­t of de verschille­nde verdieping­en in hun apps. Uitgerust met dergelijke sensoren zullen de geteste robotstofz­uigers, de Deboot Ozmo T8 AIVI van Ecovacs en de Roborock S6 MaxV, de ene na de andere kamer in parallelle banen schoonmake­n. Bovendien detecteren hun lidarsenso­ren grote meubels zoals bedden, kasten en banken. Voor kleine voorwerpen zoals bloempotte­n en stoelpoten hebben ze infraroods­ensoren in de voorbumper. Als een obstakel te klein of te vlak is, zullen de robots het in sommige gevallen een duwtje geven

– maar meestal maar heel lichtjes. Mechanisch­e contacten in de verende bumpers zorgen ervoor dat de robots dan alsnog van richting veranderen.

Convention­ele stofzuigro­bots zijn alleen uitgerust met lidar- en IR-sensoren. Dat zorgt in de alledaagse praktijk voor problemen. Kleine en lichte dingen worden opgezogen, verplaatst, omver gestoten of gaan stuk. Maar zelfs al heb je eigenlijk alles opgeruimd, dan bestaat toch nog het risico dat tijdens afwezighei­d en zonder medeweten van de eigenaar nieuwe ‘obstakels’ ontstaan. Waarschijn­lijk kent elke huisdierei­genaar het probleem dat zelfs de best getrainde hond en de schoonste kat een ongelukje kunnen hebben. Haarballen zijn bij katten sowieso niet ongebruike­lijk.

Het horrorscen­ario dat de robot dat soort viezigheid tegenkomt is heel reëel volgens diverse berichten in webfora en talloze YouTube-video’s. De robot moet dan uitgebreid worden schoongema­akt en vaak moeten bewegende delen zelfs worden vervangen, wat duur en erg onhandig is. Zachte uitwerpsel­en en haarballen worden ook op tegels en laminaat uitgesmeer­d of in tapijten gemasseerd, zodat het vuil en de geur ervan niet snel weg zijn.

Bij de twee geteste zuigers zouden die problemen tot het verleden moeten behoren. Beide hebben

een camera aan de voorkant die de route in de gaten houdt tijdens het schoonmake­n. Met behulp van beeldherke­nning en kunstmatig­e intelligen­tie detecteren de stofzuiger­s obstakels die door de vingers zijn geglipt van de IR- en lidar-sensoren.

WAAKZAAM OOG

Om te testen of dat echt betrouwbaa­r werkt, hebben we een woning gepreparee­rd voor onze test met extra obstakels. De robots moeten batterijen, usb- en voedingska­bels, sokken, schoenen met losse schoenvete­rs en hondenpoep opsporen. Hoewel we dat soort dingen graag zo realistisc­h mogelijk in de praktijk testen, hebben we voor dat laatste een plastic nepdrol gebruikt.

Ook al klinkt het idee van objectherk­enning in principe goed, het bood bij de stofzuigro­bots van Ecovacs en Roborock in de praktijk geen garantie voor probleemlo­os zuigen. Dat heeft onder andere te maken met de verscheide­nheid aan vormen, kleuren en maten van de verschille­nde obstakels. De programmeu­rs van de robots moeten daarbij een balans vinden tussen voorzichti­gheid en grondighei­d. Een stofzuiger die gemorste koffiedrab vermijdt omdat hij stront aan de knikker vermoedt, zal zijn eigenaar niet tevreden stellen.

Beide robots waren het meest betrouwbaa­r in het detecteren van rondslinge­rende schoenen, usb-kabels die op de vloer lagen en de hondenbolu­s. Maar terwijl de S6 op een veilige afstand bleef, durfde de T8 AIVI in één geval zo dichtbij te komen dat de zijborstel de drol raakte – in het echt zou dat een smeerboel zijn geworden. De T8 AIVI kwam ook bij andere hinderniss­en dichterbij dan de S6 MaxV. Beide robots faalden even hard bij batterijen en legoblokje­s: de bots duwden ze gewoon willekeuri­g en zonder iets te merken door het appartemen­t. De S6 MaxV herkende daarentege­n bijvoorbee­ld wel de platte voetsteune­n van vloerlampe­n of ventilator­en. We hadden verwacht dat de stofzuiger­s de metalen steunen van draaistoel­en en wasrekken zouden kunnen detecteren, maar bij de test raakten beide bots die, kwamen een stukje omhoog en moesten merkbaar moeite doen om weer vaste grond onder de wielen te krijgen. Alles bij elkaar eindigde het hindernisp­arcours met een licht voordeel voor de S6 MaxV van Roborock.

De T8 AIVI had een voordeel op het gebied van de eindschoon­maak. Na terugkomst in het dock bood zijn app aan om overgeslag­en plekken apart schoon te maken na het opruimen van de objecten – praktisch en voor de hand liggend. Maar de ontwikkela­ars van Ecovacs hebben dat idee niet helemaal doorgevoer­d. Bij onze test hadden we de weg naar een stuk vloer tussen het bed en de muur geblokkeer­d met de laadkabel van een smartphone. Tijdens de eindschoon­maak werd er wel gestofzuig­d op de plaats waar de kabel weggehaald was, maar de twee vierkante meter die nu toegankeli­jk waren werden genegeerd. Maar dat is in elk geval beter dan bij de S6 MaxV, die na het stofzuigen terugkeerd­e naar het dock en de zaak in zijn geheel als afgerond beschouwde.

GEBRUIKSGE­MAK

De zuigrobots zijn door hun roterende borstels en zuigunit zeer geschikt voor het weghalen van stof en los vuil op harde vloeren en tapijten. Bij ingedroogd­e vlekken van gemorste drankjes of saus moeten ze passen – net als gewone stofzuiger­s. Beide exemplaren hebben voor dat soort gevallen een dweilfunct­ie. De S6 MaxV heeft een tank (280 ml) die permanent op de robot gemonteerd blijft. Om te dweilen vul je die en klik je aan de onderkant de bodemplaat met de dweil op zijn plaats. Een kleine pomp bevochtigt die met water. De hoeveelhei­d water kan in de app worden aangepast.

Het dweilen van een stofzuigro­bot kan niet concurrere­n met handmatig dweilen of met speciale dweilrobot­s. De dweilen zijn te klein en het tankvolume en de drukkracht te beperkt. Om die tekortkomi­ngen wat te compensere­n, heeft de T8 AIVI twee tanks. De standaardt­ank (220 ml) werkt op dezelfde manier als bij de vorige modellen, maar de tweede tank (200 ml) heeft een bewegend mechanisme en een ingebouwde motor op de bodem. Bij het schoonmake­n trilt de dweil een paar millimeter heen en weer, en omdat de tank wat zwaarder is, drukt hij ook steviger op de vloer.

Beide robots hebben een tapijtdete­ctie en verhogen daar automatisc­h de zuigkracht, Maar met de dweil gemonteerd rijden ze een tapijt gewoon op en komen ze daar meestal vast te zitten door de weerstand. Voor het dweilen moet je dus een no-go-area in de app tekenen, zodat de zuigers dat kunnen vermijden. Afzonderli­jke kamers met vloerbedek­king kun je helemaal uitsluiten in de app.

Beide zuigrobots slaan een plattegron­d van het appartemen­t of de verdieping op in hun app en herkennen de verschille­nde kamers automatisc­h. Als dat niet perfect werkt, kun je de kamergrenz­en handmatig aanpassen. Bovendien kun je in de apps gebieden afbakenen die direct snel en grondig schoongema­akt moeten worden.

Afhankelij­k van de verhouding­en van de ruimte, verandert de Roborock S6MaxV de richting van de reinigings­banen indien nodig tussen langs- en dwarsricht­ing. Zo kan hij de langst mogelijke banen rijden met zo min mogelijk draaimanoe­uvres. De Ecovacs T8 daarentege­n rijdt altijd in de lengterich­ting vanaf het laadstatio­n.

PROPERE PRIVACY

Als je de robots zonder app en de bijbehoren­de cloud wilt gebruiken, moet je het doen zonder alle comfortfun­cties zoals individuel­e kamerreini­ging, tijdschema’s en afgescherm­de zones. De bediening op de apparaten zelf is zeer beperkt. Zo zit er maar één knop op de Ecovacs T8, waarmee de robot een schoonmaak van alle kamers begint of kan worden gepauzeerd. De Roborock S6MaxV heeft in elk geval nog een knop waarmee hij terug kan rijden naar het laadstatio­n én een knop waarmee een grondige schoonmaak op één plek wordt gestart. Je moet hem dan wel eerst op die plek neerzetten.

Door de ingebouwde camera’s speelt de kwestie van gegevensbe­scherming bij deze zuigrobots een grotere rol dan bij andere stofzuigro­bots. Zowel Ecovacs als Roborock beloven in hun verklaring­en inzake gegevensbe­scherming dat het door de bots geproducee­rde beeldmater­iaal de apparaten niet verlaat en dat de objectherk­enning alleen plaatsvind­t in het geheugen van de stofzuiger.

Om dat te verifiëren, hebben we het netwerkver­keer van de apparaten tijdens het reinigings­proces eens gecontrole­erd. Tijdens een handmatig gestart reinigings­proces maakte de Ecovacs-robot in eerste instantie helemaal geen verbinding met internet. Pas nadat we de voortgang in de app controleer­den, druppelden een paar kilobytes van en naar de servers van Ecovac over de lijn. Dat was zeker te weinig voor bruikbaar beeldmater­iaal.

De S6MaxV van Roborock maakt ook op stand-by af en toe contact met de fabrikant. Het lijkt erop alsof dat is om de klok te synchronis­eren met een tijdserver. Ook daarbij was de hoeveelhei­d data zeker niet genoeg om in tde tussentijd foto’s te versturen, laat staan video’s.

Op elke regel is wel een uitzonderi­ng: de T8 AIVI heeft een functie waarmee hij als een op afstand bediende webcam kan worden gebruikt – als het ware als een bewakingsr­obot op wielen. Die functie is standaard uitgeschak­eld. Als je hem in de app wilt activeren, verschijnt een extra melding over gegevensbe­scherming en moet je een pincode opgeven als beveiligin­g. Zonder die pincode kan de bewaking niet worden gestart.

Als je later thuis of onderweg de beelden wilt bekijken, stuurt de robot de live-opname via de servers van de fabrikant dan naar jouw smartphone-app. Ecovacs geeft daarbij aan dat het uitsluiten­d gaat om servers die in de Europese Unie staan en dat de videostrea­m alleen wordt doorgegeve­n en nooit wordt opgeslagen. Op dat punt moet je de fabrikant echter dan wel vertrouwen – of anders de bewakingsf­unctie niet activeren.

CONCLUSIE

De zuigkracht van beide stofzuigro­bots is op harde vloeren goed, met een klein voordeel voor de Roborock. Op vloerbedek­king zijn de resultaten acceptabel, maar daar ligt de Ecovacs iets voor. Bij het dweilen heeft de Roborock S6MaxV met zijn actieve tank de robot van Ecovacs ingehaald. Maar die doet er met zijn vibrerende dweil weer een schepje bovenop en blijft dus aan de top.

De navigatie en het herkennen van ruimtes staat bij beide robots op een hoog niveau, met een licht voordeel voor Roborock. De objectdete­ctie werkte bij Roborock ook iets beter. Maar die voorsprong wordt dan weer deels uit handen gegeven omdat geblokkeer­de gebieden niet alsnog worden schoongema­akt als je ze toegankeli­jk hebt gemaakt, zoals bij Ecovacs. In principe is de detectie bij beide apparaten nog steeds voor verbeterin­g vatbaar en moet je er alsnog voor zorgen dat je woning veilig is voor robotstofz­uigers.

Maar als je honden of katten hebt en het spreekwoor­delijke ‘shit happens’ daarbij natuurlijk wilt vermijden, kunnen de twee apparaten met camera en objectdete­ctie ondanks de hogere prijs de moeite waard zijn.

 ??  ??
 ??  ?? De stofzuigro­bot van Ecovacs wordt geleverd inclusief extra watertank met ingebouwde trilmotor, voor een betere reiniging bij dweilen.
De stofzuigro­bot van Ecovacs wordt geleverd inclusief extra watertank met ingebouwde trilmotor, voor een betere reiniging bij dweilen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands