C’t Magazine

Voorwoord

- Noud van Kruysberge­n

Voor veel ICT-ers was thuiswerke­n in veel gevallen eigenlijk al geen thema, met de coronacris­is is dat alleen maar in een stroomvers­nelling gekomen. Maar daar waar eerst een of meerdere dagen thuiswerke­n en de overige dagen op kantoor de gangbare consensus was, is dat nu omgedraaid: in principe werken we thuis (want dat is het overheidsb­eleid), tenzij het niet anders kan.

Veel werkgevers zijn er inmiddels ook aan gewend en zien de meerwaarde van het e iciënte thuiswerke­n in. Maar de vraag is wat de langetermi­jne ecten van dat thuiswerke­n gaan zijn. Zeker als je verder maar beperkt het huis uit mag of kunt. Ook al heb je ondertusse­n meer dan drie monitoren, een extra tv en een surroundsy­steem op je werkkamer, het blij toch je werkkamer.

De omzet van het bioscoopbe­zoek is inmiddels ingehaald door die van streamingd­iensten als Netflix en Videoland, en ook het terugkijke­n van tv-uitzending­en floreert. Voor de visuele ontspannin­g hoef je de voordeur dus niet meer uit.

Veel bands zijn creatief aan de slag gegaan met het geven van concerten. Niet alleen in zalen met een beperkt aantal bezoekers, maar online. Een band als The Kik speelde iedere zaterdag een akoestisch­e sessie vanuit de eigen garage en is later ook andere concerten via Facebook gaan delen. Het aantal abonnement­en op diensten als Spotify is er niet per se veel groter door geworden, maar het aantal streams wel. Voor goede muziek hoef je dus ook je schoenen niet meer aan te trekken.

Het was de afgelopen zomer druk in Nederland met al die vakantiega­ngers die normaal hun heil in verre warme oorden zoeken, maar nu massaal de Nederlands­e wateren en pittoreske plaatsen in bezit namen. Overvolle campings, veel goedkope last-minute hotelaanbi­edingen en schermutse­lingen bij de stranden. Maar in je eigen achtertuin was het met een Green Egg en lekker biertje ook prima toeven – al werd je horizon daar niet meteen breder van.

Op die manier kalfde het uitgaans- en het sociale leven beetje bij beetje af – en kwamen er alleen wat coronokilo’s bij. Het gevoel het huis niet meer uit te komen kan er uiteindeli­jk toe leiden dat dit al met al toch een minder e iciënte werkomgevi­ng gaat worden.

Maar net op het moment dat je denkt dat je wereld toch wel heel erg klein wordt, is er opeens een oplossing: Microso komt na jaren met een nieuwe versie van Flight Simulator. De 2020-versie is echt fantastisc­h om te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

De vliegtuige­n, de wereld waar je over heen vliegt en de beleving zijn zodanig immersief dat je je even helemaal weg waant. En je hoe daarbij niet met zes man op 2,5 meter naast elkaar te zitten met een mondkapje op, maar je hebt lekker de hele cockpit tot je beschikkin­g.

Stuurknupp­eltje erbij en weg uit die benauwende omgeving, even van Lelystad naar Schiphol of van Londen naar Parijs. Om daarna weer met hernieuwde energie te landen in de werkkamer.

Veel plezier

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands