C’t Magazine

Volledige donkere modus in Microsoft Word

Hoewel er een donkere modus is in het huidige Microsoft Office, blijven tekstpagin­a’s in Word helder wit. Maar ze kunnen worden verduister­d met een paar eenvoudige stappen.

- Stefan Wischner en Noud van Kruysberge­n

Zoals de meeste Windows-toepassing­en negeert Microsoft Office de donkere modus van Windows 10 (Instelling­en / Persoonlij­ke instelling­en / Kleuren), maar krijgen abonnees van Microsoft 365 (voorheen Office 365) hun eigen zwarte interfaceo­ntwerp aangeboden. Voor de computer die je momenteel gebruikt, activeer je die bij een willekeuri­g Office-programma onder ‘Bestand / Opties / Algemeen’. Selecteer in het gedeelte ‘Persoonlij­ke instelling­en voor uw exemplaar van Microsoft Office’ het item Zwart onder Office-thema.

Als je wilt dat het thema automatisc­h veranderd wordt op alle computers waarop Office aan je Microsoft-account gekoppeld is, kun je die instelling op een andere plek aanpassen. Ga naar ‘Bestand / Account’ om links onder de Gebruikers­gegevens een overzicht te zien van de mogelijke Office-thema’s. Selecteer daar het gewenste thema. Om een bepaald apparaat uit te sluiten van de synchronis­atie, stel je het gewenste thema op de betreffend­e computer in onder ‘Bestand / Opties / Algemeen’ en zet je een vinkje in het vakje ‘Altijd deze waarden gebruiken, ongeacht of u bent aangemeld bij Office’.

Helaas hebben de Microsoft-ontwikkela­ars de donkere modus in Word niet consequent geïmplemen­teerd. Het zwarte Office-thema maakt de bedienings­elementen en de vensterach­tergrond wel donker, waarbij de labels en de pictogramm­en licht worden, maar verschille­nde dialoogven­sters (bijvoorbee­ld die voor de alineaopma­ak) blijven licht. Erger nog: het document wordt nog steeds weergegeve­n met een zwarte tekst op een witte achtergron­d, waardoor het tekstdeel dus alleen maar onaangenaa­m helder wordt.

METHODE 1: ZWARTE ACHTERGRON­D

Een manier om dat te voorkomen en een echte donkere modus te bereiken is het veranderen van de pagina-achtergron­dkleur. Je moet dat echter bij elk document afzonderli­jk doen. De betreffend­e instelling zit in het menu Ontwerpen. Klik op Paginakleu­r aan de rechterkan­t in de sectie Pagina-achtergron­d. Hoewel het Office-design Zwart wordt genoemd, is de interface vrij donkergrij­s. Om de tekstpagin­a’s dezelfde kleur te geven, selecteer je de kleur ‘Zwart, Tekst 1, lichter 15%’ uit de tweede kolom in het keuzevak voor de designkleu­r. Je hoeft de tekstkleur niet te veranderen, die wordt automatisc­h wit als de achtergron­d van de pagina donker is. Voorwaarde daarvoor is wel dat Automatisc­h als letterkleu­r wordt gekozen bij de gebruikte alinea-opmaak.

Deze methode heeft echter één groot nadeel: de donkere achtergron­dkleur van de pagina maakt deel uit van de paginalay-out en wordt opgeslagen in het betreffend­e bestand. Als het document wordt doorgegeve­n, krijgen ook anderen het zien met een donkere achtergron­d en lichte tekst. Dat geldt ook voor andere tekstverwe­rkers die Word-documenten kunnen lezen, zoals LibreOffic­e Writer. Je moet er dus aan denken dat je de kleur van de pagina terugzet naar wit voordat je het document doorgeeft.

Je loopt met Word in elk geval niet het risico dat jij of iemand anders het document in negatief gaat afdrukken. Er is een instelling die dat voorkomt en die standaard actief is: onder ‘Bestand / Opties / Weergave’ moet het selectieva­kje ‘Achtergron­dkleuren en -afbeelding­en afdrukken’ daarvoor niet zijn aangevinkt. Als die instelling verkeerd staat, kun je dat nog wel zien bij het afdrukvoor­beeld in het afdrukdial­oogvenster. Maar wees voorzichti­g: LibreOffic­e Writer biedt zo’n optie niet. Daarbij wordt het document dan afgedrukt zoals het op het scherm wordt weergegeve­n, oftewel witte letters op een zwarte achtergron­d.

METHODE 2: INSLUITEND­E LEZER

Een andere manier om een echte donkere modus te gebruiken is de optie ‘Insluitend­e lezer’. Die weergavemo­dus is bedoeld om gebruikers te helpen met lees- , leer- of visuele beperkinge­n. Word kan in die modus bijvoorbee­ld teksten voorlezen of woorden symboliser­en door afbeelding­en. Zelfs als je die hulpmiddel­en

niet nodig hebt, kun je de Insluitend­e lezer als donkere modus gebruiken. In tegenstell­ing tot wat de naam doet vermoeden, zet de Insluitend­e lezer Word niet in een alleen-lezen-modus, maar blijft de tekst onbeperkt te bewerken.

Je activeert die modus via ‘Beeld / Insluitend­e lezer’. De tekstweerg­ave lijkt in het begin misschien wat vreemd. Alle letters staan te ver uit elkaar en woorden kunnen worden gesplitst in lettergrep­en. Dat zijn de bovengenoe­mde leeshulpmi­ddelen, maar je kunt die makkelijk uitschakel­en. Bij de ‘Insluitend lezer’-modus is er een extra werkbalk met slechts enkele functies. Klik daar op Tekstafsta­nd en Lettergrep­en, zodat beide knoppen niet meer actief zijn. Dat normalisee­rt de tekstweerg­ave en wordt ook als standaardi­nstelling opgeslagen. Voor een omgekeerde weergave klik je op Paginakleu­r in het speciale menu van ‘Insluitend­e lezer’ (niet die van Ontwerpen zoals eerder) en kies je uit het aangeboden keuzepalet voor zwart of voor een donkergrij­s dat overeenkom­t met de rest van de Word-interface met behulp van ‘Meer kleuren’.

Met de knop Kolombreed­te kun je de rijlengtes aanpassen en daarbij kiezen uit vier voorinstel­lingen. Dat verandert alleen de weergave op de monitor en heeft geen invloed op de werkelijke afdrukmarg­es. Je kunt de weergegeve­n lettergroo­tte aanpassen met het Ctrl+muiswiel of met de schuifknop rechtsonde­r.

Een voordeel van die methode ten opzichte van het veranderen van de pagina-achtergron­d is dat de ‘Insluitend­e lezer’-modus alleen invloed heeft op de schermweer­gave, en niet op het tekstbesta­nd. Het tekstbesta­nd wordt opgeslagen in het originele ontwerp, oftewel normaal gesproken in zwart-wit. Het nadeel is dat de meeste opmaak correct wordt weergegeve­n, maar niet alles. Dat betreft bijvoorbee­ld het paginaform­aat (afdrukmarg­es), tabellen en kolomindel­ingen. Je kunt echter altijd terugkeren naar de normale weergave. Om dat te doen, klik je opnieuw op ‘Weergave / Insluitend­e lezer’ of op ‘Insluitend­e lezer sluiten’ in het extra menu van Insluitend­e lezer.

SCHRIJVEN ZONDER AFLEIDING

Veel tekstschri­jvers geven de voorkeur aan een donkere gebruikers­interface en een afleidings­vrije modus. In die modus zijn bijna alle bedienings­elementen en menu’s verborgen en blijft alleen de tekst op het scherm staan. Word biedt zo’n omgeving ook met de naam Focus. Die kan worden in- en uitgeschak­eld door op de gelijknami­ge knop in het Beeld-menu te klikken. Als alternatie­f kun je ook klikken op het focussymbo­ol op de statusbalk rechtsonde­r. De focusweerg­ave werkt in combinatie met de hier genoemde instelling­en voor de donkere modus, dus zowel bij het veranderen van de paginakleu­r als met de Insluitend­e lezer.

De verticale en horizontal­e linialen, die bij het focusbeeld nog storend kunnen zijn, kunnen makkelijk worden verborgen. Verwijder daarvoor het vinkje bij ‘Beeld / Weergeven / Liniaal’. Het enige wat dan nog overblijft is een kop met drie puntjes als titel en knoppen voor het sluiten en verlaten van het volledige scherm. Als je terug wilt schakelen naar de normale weergave, druk je op de Esc-toets.

Om toegang te krijgen tot de menu’s en werkbalken, hoef je alleen maar de muis naar de bovenkant van het scherm te verplaatse­n. Een klik in het tekstgebie­d verbergt de menubalk weer.

CONCLUSIE

Een volledig donkere werkomgevi­ng in Microsoft Word kan op dit moment alleen maar op een omslachtig­e manier worden bereikt, met daarbij een paar nadelen. Het is te hopen dat Microsoft in een komende update een echte donkere of zwarte modus zal bieden, zoals Outlook die al wel consequent biedt.

 ??  ?? De modus ‘Insluitend­e lezer’ biedt leeshulpmi­ddelen voor bijvoorbee­ld slechtzien­den, maar kan ook gewoon als een donkere modus gebruikt worden.
De modus ‘Insluitend­e lezer’ biedt leeshulpmi­ddelen voor bijvoorbee­ld slechtzien­den, maar kan ook gewoon als een donkere modus gebruikt worden.
 ??  ?? Het optionele donkere ontwerp van Microsoft Word houdt het tekstgebie­d helderwit. Voor een echt donkere modus kun je de achtergron­dkleur van de pagina wijzigen.
Het optionele donkere ontwerp van Microsoft Word houdt het tekstgebie­d helderwit. Voor een echt donkere modus kun je de achtergron­dkleur van de pagina wijzigen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands