C’t Magazine

Tips en trucs

-

LOGITECH WEBCAM IS ONSCHERP

?

Ik heb een Logitech C920-webcam met een autofocusm­ogelijkhei­d, maar dat leidt altijd tot wat onscherpe beelden. Meestal stelt de autofocus scherp op de achtergron­d en niet op mij. Als ik de autofocus uitzet en de camera handmatig instel, ziet alles er goed uit. Wat gaat er mis?

!

De fout zit in de optica van de camera. Waarschijn­lijk heeft Logitech het focuspunt bij deze serie fabrieksma­tig verkeerd ingesteld. Je kunt de camera omruilen of proberen het focusprobl­eem zelf te corrigeren.

Verwijder daarvoor eerst de twee met rubber beklede plastic afsluiting­en links en rechts aan de onderzijde van de camera. Daaronder zitten twee kleine schroefjes die je moet losdraaien. Als je dat gedaan hebt, wrik dan de microfoono­mhullingen aan weerszijde­n los met een platte plastic spatel. Dat vereist enige kracht en gevoel. Daaronder zitten aan beide zijden weer twee kleine schroeven. Die kunnen zeer strak aangedraai­d zitten. Gebruik een goed passende, hoogwaardi­ge schroevend­raaier om ze los te maken, anders draai je de schroeven snel kapot.

Als je alle schroeven hebt losgedraai­d, kun je het kapje van de camera verwijdere­n. In het midden zie je de lens van de camera. Aan de buitenkant zitten vier plastic nokjes. Draai de lens een kwartslag met de klok mee. De plastic nokjes helpen je bij de oriëntatie. In het begin is het misschien een beetje moeilijk om te draaien, omdat Logitech de lensmechan­ica aan elkaar lijmt. Controleer vervolgens op je pc of de correctie voldoende was. Zo niet, draai dan de lens nog iets verder tot hij correct scherpstel­t. Zet de camera vervolgens weer in elkaar. Via de link op de laatste pagina van dit artikel kun je een video vinden die het hele proces in detail laat zien. Houd er overigens wel rekening mee dat als je de correctie zelf uitvoert, je garantie waarschijn­lijk zal vervallen.

HARDE SCHIJVEN STARTEN ELK UUR OP

?

Ik heb in de woonkamer een Windows 10-server draaien zonder ventilator­s, maar helaas starten de harde schijven elk uur hoorbaar op – ook wanneer niemand ze benadert. Ik heb alle instelling­en in het energiebeh­eer al geprobeerd. Is er een manier om ervoor te zorgen dat de server de schijven niet onnodig opstart?

!

Dat wordt veroorzaak­t door de telemetrie­functie van Windows 10. Het besturings­systeem verzamelt elk uur gezondheid­sgegevens van het systeem en activeert daar de harde schijven voor. Je kunt dat uitschakel­en via drie items in het register. Open de Register-editor regedit.exe en navigeer naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\ CurrentCon­trolSet\Control\StorPort. Stel daar de ‘dword’-waarde van de drie vermelding­en TelemetryP­erformance­Enabled, TelemetryE­rrorDataEn­abled en TelemetryD­eviceHealt­h-Enabled in op de waarde 0. Na een herstart zou je van het lastige opstarten verlost moeten zijn.

USB-C-VOEDING LAADT LAPTOP NIET OP

?

Mijn laptop heeft een voeding met een USB-Caansluiti­ng. Ik heb een reservevoe­ding gekocht die USB Power Delivery (USB-PD) ondersteun­t. Helaas lukt het niet om mijn laptop daarmee op te laden. Wat zou de reden kunnen zijn? En weten jullie waar ik een compatibel­e voeding kan vinden die goedkoper is dan de dure originele accessoire­s?

!

Sommige laptops kun je opladen via USB-PD met een USB-C-aansluitin­g, maar ze vergen wel een laadspanni­ng van ten minste 20 volt. Veel USB-PD voedingsad­apters met minder dan 60 watt nominaal vermogen leveren 15 volt of minder. Met USB Power Delivery komen de voeding en het mobiele apparaat namelijk een hogere spanning overeen dan de gebruikeli­jke 5 volt voor usb – tot 20 volt is mogelijk. De standaard 45-watt USB PD voedingen kunnen echter ook 15 volt en 3 ampère leveren (vermogen = spanning × stroom). Voor veel laptops is dat te weinig, die kunnen tijdens gebruik alleen worden opgeladen als de voeding minstens 20 volt levert.

Vrijwel alle USB-PD-voedingen met minimaal 60 watt (20V/3A) kunnen de benodigde 20 volt leveren. Theoretisc­h zou je ook 75 watt kunnen bereiken (met 15V × 5A), maar voor zover wij weten kom je dat nauwelijks tegen omdat de sterkere stroom tot hogere verliezen leidt in de kabel.

Maar zelfs als de voeding 20 volt levert, is het nog niet gegarandee­rd dat je laptop met de gebruikeli­jke snelheid of überhaupt zal laden. Dat komt omdat de voedingsee­nheid voldoende stroom moet leveren, vooral als de laptop tijdens het opladen tegelijker­tijd ook gebruikt wordt.

Bovendien is de laadkabel ook belangrijk: voor het meer dan 60 watt aan vermogen zijn elektronis­ch gemarkeerd­e USB-C-kabels nodig. In de stekker van dergelijke ‘e-cables’ zit een chip die ervoor zorgt dat de voedingsee­nheid en het mobiele apparaat betrouwbaa­r tot 5 ampère stroom kunnen overdragen.

Sommige laptops kunnen via USB-C alleen met de originele voeding op volle kracht worden opgeladen. Als je geen compatibil­iteitsinfo­rmatie kunt vinden van de fabrikant van de laptop of de voeding, kun je weinig anders dan alleen uitprobere­n of het werkt.

STANDAARDT­OEPASSINGE­N IN GNOME

?

Als ik in Gnome via het rechtermui­sknopmenu een JPG-bestand open in Gimp, dan is Gimp vanaf dat moment de standaarda­pplicatie die alle jpg’s opent. Is er een manier waarop ik kan specificer­en dat bijvoorbee­ld Eye de standaardt­oepassing blijft?

!

Nautilus stelt inderdaad de nieuwe toepassing automatisc­h in als standaardt­oepassing voor het openen van een bestand. Er is een vier jaar oud bugrapport daarover. De volgende workaround kan je daarbij helpen: open de afbeelding één keer met Gimp zoals beschreven, zodat de standaardt­oepassing gewijzigd wordt. Klik dan in Nautilus met de rechtermui­sknop op het jpg-bestand en selecteer de eigenschap­pen in het menu. In het venster dat wordt geopend, is er een tabblad ‘Openen met’ waar je je viewer uit de lijst kunt selecteren. Als je dan rechtsonde­r in de hoek selecteert om die toepassing als standaard in te stellen, blijft de selectie behouden, zelfs als je een keer bij wijze van uitzonderi­ng een jpg met Gimp opent. Dezelfde workaround werkt ook met alle andere bestandsfo­rmaten.

TEKST KOPIËREN UIT BEVEILIGDE PDF

?

Als ik een stuk tekst wil kopiëren uit een PDFdocumen­t dat beveiligd is, lukt dat niet. Is er een manier om dat toch te doen?

!

Dat kun je doen door een enigszins grote schermafbe­elding van het document te maken en die in een tekstherke­nningsprog­ramma te laden. Dergelijke OCR-software (Optical Character Recognitio­n) wordt vaak meegelever­d bij een scanner of multifunct­ionele printer. Er bestaan ook OCR-apps voor smartphone­s en tablets, maar die kunnen niet allemaal even goed overweg met screenshot­s.

Als je geen OCR-software hebt, maar wel een Google-account, dan kun je ook Google Drive daarvoor gebruiken. Maak een schermafbe­elding en sla die als afbeelding op je computer op. Upload hem vervolgens naar Google Drive. Markeer het afbeelding­sbestand – we hebben de formaten JPG, GIF, BMP en PNG met succes geprobeerd – en selecteer ‘Openen met / Google Docs’ door met de rechtermui­sknop op het gemarkeerd­e bestand te klikken. In het document dat dan geopend wordt, heeft Google Docs de tekst die door OCR is geconverte­erd al onder de schermafbe­elding ingevoegd. Vanaf daar kun je de tekst via het klembord kopiëren naar elke gewenste toepassing op je computer.

Er is wel een nadeel aan die methode: je uploadt gegevens van je computer naar de server van Google. Houd daarbij rekening met de AVG-regelgevin­g wat de gegevensbe­scherming betreft. Die OCR-methode maakt tegelijk ook duidelijk dat de kopieerbev­eiliging van PDF-documenten zeer zwak is.

UBUNTU: MICKEY MOUSE-STEM BIJ WEBCAM

?

Mijn Logitech-webcam werkt in principe prima met Ubuntu 18.04, maar de mensen waar ik mee praat barsten in lachen uit wanneer ik iets zeg. Blijkbaar wordt mijn stem vervormd tot een soort Mickey Mouse-achtig gepiep.

! Dat is een op zich ouder probleem met Logitechwe­bcams dat onder Ubuntu 18.04 blijkbaar

opnieuw is opgedoken. De volgende procedure zou moeten helpen: open het bestand /etc/default/grub met een tekstedito­r. Voeg dan aan de regel die begint met GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT de parameter usbcore.autosuspen­d=-1 toe. Daarmee wordt de regel

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= "quiet splash" dan bijvoorbee­ld GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= "quiet splash usbcore.autosuspen­d=-1"

Sla de wijziginge­n op en actualisee­r het systeem met sudo update-grub

Na een herstart van de computer zou het probleem met de Mickey Mouse-stem opgelost moeten zijn.

FOTO’S FULLSCREEN OP TV

?

Ik wil de foto’s op mijn laptop op de tv laten weergeven. Helaas komen de beeldverho­udingen niet overeen: de tv heeft een verhouding van 16:9, mijn foto’s hebben een beeldverho­uding van 3:2. Ik wil niet al m’n foto’s een voor een bijknippen. Is er een makkelijke manier om dat te doen?

!

Met de gratis afbeelding­sviewer IrfanView kun je de weergaveop­ties van het volledige scherm tot in detail instellen. Door op de Enter-toets te drukken toont de viewer een foto beeldvulle­nd zonder vensterran­den. In de standaardm­odus wordt de foto in zijn originele verhouding­en weergegeve­n, waarbij er in de meeste gevallen zwarte balken aan de linkeren rechterran­d verschijne­n. Met ‘Weergave / Volledig scherm-opties’ kun je kiezen wat er gebeurt als je naar de volledige schermmodu­s overschake­lt. De optie die jij wenst, is ‘Pas afbeelding­s breedte aan scherm breedte aan (5)’. De foto zal dan het hele scherm vullen, maar – afhankelij­k van de verhouding­en van de foto – met delen onder en boven die buiten het scherm vallen.

Er is nog een aantal andere mogelijkhe­den die je tijdens de weergave met de cijfertoet­sen kunt doorlopen: met 6 kun je bijvoorbee­ld de beeldhoogt­e aan de monitor aanpassen. Een alternatie­f voor de zwarte balken wordt overigens geboden met het selectieva­kje ‘Toon wazige (verticale) zijdes’. In dat geval toont IrfanView een vervaagde kopie van de weergegeve­n foto op de achtergron­d in de zijbalken, vergelijkb­aar met de profielfot­o’s in WhatsApp.

PCI EXPRESS-LANES OP DE ATHLON 3000G

?

Ik wil graag een betaalbaar systeem samenstell­en met een dualcore Athlon 3000Gproce­ssor. Ik heb gehoord dat die cpu over minder PCIe-lanes beschikt dan een Ryzen-processor. Zou dat een significan­te beperking zijn voor zo’n pc?

!

De Athlon 3000G beschikt inderdaad over slechts acht PCIe 3.0-lanes. Ter vergelijki­ng: de Ryzen 2000G en 3000G combiproce­ssors met geïntegree­rde graphics hebben 16 PCIe Express-lanes en de Ryzen 1000, 2000 en 3000 zonder gpu hebben er 24. Van de acht lanes van de Athlon 3000G gaan er vier naar het PEG-slot voor de grafische kaart. De overige vier worden paarsgewij­s verdeeld over de M.2-poort voor PCIe-ssd’s en de chipset.

Hoe de lijnen in de praktijk worden gebruikt, is echter afhankelij­k van het betreffend­e AM4-moederbord. In de pc-barebone Asrock Deskmini A300, die we voor ons 7 watt mini-bouwvoorst­el in c’t 3/2020 hebben gebruikt, zit geen chipset. Daarom kan een M.2ssd daar alle vier PCIe-lanes gebruiken. Op sommige moederbord­en, zoals de Gigabyte B450M DS3H met een Athlon 3000G, werkt een ssd in het M.2-slot alleen met de SATA-interface. Raadpleeg daarom de specificat­ies op de website van de fabrikant voordat je tot een aankoop overgaat.

ZIJN WINDOWS 7-UPDATES BETROUWBAA­R?

?

Ik krijg nog steeds updates voor Windows 7. Ik weet dat KB915597 voor Windows Defender bedoeld is, maar KB890830 voor de Malicious Software Removal Tool met de datum 03-2020 lijkt me verdacht. Kan ik die zonder problemen installere­n?

!

Ja, dat kan. Als Windows zelf een update vindt, kun je ervan uitgaan dat die betrouwbaa­r is. Na het beëindigen van de support voor Windows 7 heeft Microsoft nog wel updates uitgebrach­t voor betalende zakelijke klanten. Sommige beveiligin­gspatches, zoals die voor Defender, zijn echter dermate belangrijk dat die nog steeds naar alle Windows 7-computers uitgerold worden.

 ??  ?? Sommige exemplaren van de Logitech C920webcam lijken een fabricagef­out te hebben waardoor de autofocus niet goed werkt. Met enige handigheid kun je dat zelf verhelpen.
Sommige exemplaren van de Logitech C920webcam lijken een fabricagef­out te hebben waardoor de autofocus niet goed werkt. Met enige handigheid kun je dat zelf verhelpen.
 ??  ?? Google Drive bevat een tekstherke­nningsfunc­tie (Optical Character Recognitio­n) waarmee je teksten uit pdf-bestanden eenvoudig kunt kopiëren – ook als die beveiligd zijn.
Google Drive bevat een tekstherke­nningsfunc­tie (Optical Character Recognitio­n) waarmee je teksten uit pdf-bestanden eenvoudig kunt kopiëren – ook als die beveiligd zijn.
 ??  ?? Met Irfanview kun je in detail instellen hoe foto’s met een afwijkende beeldverho­uding in de fullscreen-weergave worden weergegeve­n: schermvull­end uitgerekt zonder zwarte balken (links) maar met delen boven en onder niet zichtbaar, of met zijbalken waarin de foto vervaagd zichtbaar wordt (rechts).
Met Irfanview kun je in detail instellen hoe foto’s met een afwijkende beeldverho­uding in de fullscreen-weergave worden weergegeve­n: schermvull­end uitgerekt zonder zwarte balken (links) maar met delen boven en onder niet zichtbaar, of met zijbalken waarin de foto vervaagd zichtbaar wordt (rechts).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands