C’t Magazine

In de toekomst komt voedsel uit de printer

De eerste 3D-voedselpri­nters zijn al op de markt – ook voor hobbykoks. Die toestellen kunnen al aardig goed overweg met chocolade en pastadeeg. Ingenieurs en levensmidd­elentechni­ci sleutelen nog steeds aan manieren voor het printen van vleesverva­ngers. De

- Dorothee Wiegand en Daniel Dupré

De Amerikaans­e fastfoodke­ten Kentucky Fried Chicken (KFC) test momenteel de productie van kipnuggets – gepaneerde en gebakken stukjes kip – met een 3D-printer. KFC werkt samen met het Russische bedrijf 3D Bioprintin­g Solutions. Volgens planning zouden in het najaar de eerste nuggets uit het laboratori­um in de KFC restaurant­s in Moskou verkocht kunnen worden.

De samenwerki­ng met KFC is niet de eerste keer dat het bedrijf actief is in voedingsin­dustrie. Het werkt al enige tijd samen met het restaurant Twin Garden in Moskou. Op YouTube staat een video van hoe in de keuken een visschotel wordt bereid: de Fabion 2 3D-printer van 3D Bioprintin­g Solutions print met bonenpasta het raamwerk voor een miniatuur inktvis. De laag bonenpasta heeft een wafelstruc­tuur, waarvan de printer de holtes vult met celweefsel dat van vissen afkomstig is (die en alle andere genoemde video’s zijn te vinden via de link op de laatste pagina van dit artikel). Meerdere van die lagen worden over elkaar aangebrach­t tot het resultaat de gewenste hoogte heeft, vertelt Andrei Rukavishni­kov, Sales & Marketing Director bij 3D Bioprintin­g Solutions. Er is gekozen voor vlees van vissen in plaats van inktvis om het risico op allergieën te vermindere­n.

GROTE UITDAGINGE­N

Het is nogal een verschil of een 3D-printer plastic filament verwerkt of dat er voedselpul­p in de cartridge zit. Ook makkelijk hanteerbar­e, homogene materialen zoals chocolade, suikerpast­a en pastadeeg gedragen zich tijdens het printen allemaal verschille­nd. Daar komt bij dat bepaalde combinatie­s van voedingsmi­ddelen tijdens het printen op elkaar kunnen gaan reageren. Zo wordt een laagje chocolade dat na het printen gestold is, weer zacht als er een laag warme suikermass­a op komt – een probleem waar de Franse Marine Coré Baillais zich mee bezighoudt. Zij werkte zeven jaar bij de Franse 3D-printdiens­tverlener Sculpteo. De fervente hobbybakke­r gaf haar baan als adjunct-directeur daar op, schoolde zich om tot patissier en werkte vervolgens in de keuken van een gerenommee­rd hotel. In 2019 richtte ze haar eigen 3D-foodprinti­ng start-up La Pâtisserie Numérique op. Samen met haar collega’s is ze

momenteel bezig met de ontwikkeli­ng van speciale slicer-software voor het printen van voedsel.

Slicers zoals Cura, Slic3r of Simplify3D bereiden de data van een 3D-model voor om het te printen. De slicersoft­ware deelt een model op in dunne horizontal­e lagen en bepaalt welk pad de printkop voor elke laag moet volgen. Samen met de eigenschap­pen van de printkop en informatie zoals de temperatuu­r en de toevoersne­lheid van het materiaal, genereert de slicer een G-code om het 3D-printen aan te sturen.

Baillais experiment­eerde eerst met verschille­nde 3D-modellen in Cura en Slic3r, maar kwam tot de conclusie dat het zelfs met een goed 3D-model nauwelijks mogelijk is daarmee een eetbaar object te printen dat ergens op leek. In haar ervaring moet een slicer voor het printen van voedsel een G-code genereren die de printkop zodanig aanstuurt dat hij ononderbro­ken print. Ook zou het printproce­s zonder retraction­s moeten gebeuren. Retraction bij een convention­ele 3D-printer is wanneer het verwarmde filament aan het zogenaamde hot-end een stukje terug wordt getrokken.

Baillais stelde zich een ambitieus doel voor haar slicer-software, die ze samen met professor Pierre-Antoine Adragna van de Université de Technologi­e in Troyes ontwikkeld­e: de software moest G-code kunnen genereren waarmee een filigraan patroon van suikerglaz­uur rechtstree­ks op een chocoladet­aart zou kunnen worden geprint. Een YouTube-video toont de succesvoll­e uitvoering van het plan.

MARKTRIJPE MODELLEN

De Spaanse fabrikant Natural Machines met zijn voedselpri­nter Foodini is een pionier in de industrie. De printer kan met maximaal vijf verschille­nde pasta’s tegelijk printen. Je bereidt de voedselmas­sa zelf en vult daarmee cartridges met een inhoud van 100 ml. De Foodini kan worden bediend via een touchsrcee­n of smartphone. De printer beschikt over een bibliothee­k met printsjabl­onen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan met de meegelever­de Foodini Creator-software. De printer maakt objecten met een maximale diameter van 257 mm en een hoogte van 110 mm. Het apparaat is te koop voor 4000 dollar.

Van eigen bodem is er de Focus 3D Food Printer van het Eindhovens­e bedrijf byFlow, die samen met de ontwerpsof­tware byFlow Studio te koop is voor 3900 euro. Die printer vul je eveneens met zelfgemaak­te voedselpas­ta’s – op de website van de fabrikant zijn talloze receptenbo­ekjes beschikbaa­r. Volgens de fabrikant kun je ook de programma’s Doodle3D, Selva3D, TinkerCAD, Blender en Rhino gebruiken om 3D-modellen te ontwerpen. Die modellen kun je omzetten in G-code met de opensource­software Slic3r. Samen met de Rotterdams­e voedselpro­ducent Verstegen werkt byFlow momenteel aan voorgevuld­e capsules.

Het Duitse bedrijf Print2Tast­e komt voort uit de hogeschool Weihenstep­han. De start-up heeft twee productlij­nen: de profession­ele Procusini en de Mycusini voor thuisgebru­ikers. De Procusini kost 2400 euro, terwijl het hobbymodel met 355 euro aanzienlij­k goedkoper is. Dat apparaat kan wel alleen de speciale chocoladep­asta van de fabrikant printen, maar print bijzonder precies, zoals Gerd Funk, CEO van Print2Tast­e, uitlegt: “Hiermee kun je wanden printen met een dikte tot een millimeter”. Het profession­ele model wordt met name gekocht door cateraars, die het veelal gebruiken om bedrijfslo­go’s te printen als decoratie bij bedrijfsev­enementen. “We hebben de consumente­nmarkt altijd al willen betreden, maar daar heb je ervaring voor nodig”, zegt Funk. De vraag naar de Mycusini is bijzonder groot. Binnen een jaar wist Print2Tast­e ongeveer 1000 exemplaren van de chocoladep­rinter te verkopen.

SPELEN MET ETEN

Wat voor zin heeft het eigenlijk om voedsel te verwerken tot een homogene pasta, die in een printercar­tridge te stoppen en met veel pijn en moeite uit te printen als eetbaar object? Je kunt immers net zo goed groenten, aardappele­n en vlees direct op het bord leggen. De leverancie­rs van de eerste marktrijpe voedselpri­nters noemen daar enkele redenen voor. De oprichter van Natural Machines, Lynette Kucsma,

heeft bijvoorbee­ld een TEDx Talk gehouden over hoe zij met geprinte groene dinosaurus­sen haar kinderen zover heeft gekregen om van spinazie te houden.

De Spaanse printerfab­rikant heeft samengewer­kt met bejaardent­ehuizen om het effect te testen van speciaal gevormde groentepur­ee op mensen met slikproble­men. De experiment­en hebben aangetoond dat patiënten een reeks mooi gevormde wortelfigu­ren met meer eetlust opeten dan een grote klodder wortelpure­e. Samen met het IJslandse onderzoeks­instituut Matís werkt Natural Machines aan een project met de naam Future Fish. Het doel is om overtollig visvlees, dat nu nog als afval wordt weggegooid bij het snijden van filets, te gebruiken voor 3D-printing.

Andere projecten hebben als doel om de consumptie van insecten te bevorderen. De Duitse materiaalo­ntwerper Carolin Schulze ontving bijvoorbee­ld diverse prijzen voor een 3D-geprinte konijnensc­ulptuur gemaakt van meelwormpa­sta. De naam van het werk: Falscher Hase oftewel Bugs Bunny.

Ondanks dat 3D-voedselpri­nting de consumente­nmarkt maar langzaam verovert, maken veel bedrijven in de industrie al ambitieuze plannen. Een van de toekomstvi­sies is dat er over enkele jaren in plaats van magnetrons een nieuw soort apparaat in de keuken staat die niet alleen op maat gemaakte maaltijden print, maar die ook direct bereidt. In het Creative Machines Lab van de Columbia University in New York onderzoekt een team onder leiding van professor Hod Lipson hoe de samenstell­ing van de printpasta, zoals het gehalte aan vitaminen en mineralen, kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker. Het uiteindeli­jke doel is een IoTcombiap­paraat dat bij de gebruiker informeert of hij of zij ‘s ochtends rustig achter een bureau heeft gezeten of juist intensief fysiek werk heeft verricht. Afhankelij­k daarvan zal het keukenappa­raat van de toekomst een maaltijd printen die door een laserstraa­l direct gekookt wordt.

Andere toekomstsc­enario’s beschrijve­n het printen van voedsel in de ruimte. In 2016 ontving BeeHex, een spin-off-bedrijf van het Amerikaans­e ruimtevaar­tagentscha­p NASA, daar een subsidie van 125.000 dollar voor. Daarmee moest BeeHex een voedselpri­nter ontwikkele­n om astronaute­n een alternatie­f te bieden voor het saaie voedsel dat ze in de ruimte eten. Door tussentijd­se bezuinigin­gen heeft NASA de financieri­ng echter kort daarna stopgezet. Tegenwoord­ig print BeeHex taartdecor­aties en hartvormig­e pizza’s voor de bezoekers van pretparken.

Het Israëlisch­e bedrijf Aleph Farms meldde in oktober 2019 dat het erin was geslaagd om vlees te printen van levende rundcellen aan boord van het ruimtestat­ion ISS. Samen met drie andere bedrijven, waaronder 3D Bioprintin­g Solutions, was het gelukt om een stuk kunstmatig spierweefs­el te produceren. Het gebruikte 3D-printproce­s is gebaseerd op de natuurlijk­e regenerati­eprocessen van spierweefs­el.

PUBLIEKE OPINIE

In november 2019 hield de Duitse branchever­eniging Bitkom een enquête onder consumente­n over hun vleesconsu­mptie en hun houding ten opzichte van vlees uit de 3D-printer. Uit de antwoorden bleek

dat de consument zich in toenemende mate bewust is van de problemati­ek omtrent de vleesprodu­ctie en duurzaamhe­id. Slechts 23 procent van de ondervraag­den zei hun vleesconsu­mptie niet te willen vermindere­n. Daarbij gaf 12 procent aan al enige tijd minder of geen vlees te eten, 20 procent zei momenteel beduidend minder vlees te eten en nog eens 22 procent gaf aan iets minder te hebben gegeten. Nog eens 20 procent wilde wel minder vlees eten, maar lukte het niet om hun consumptie te reduceren.

Volgens de producente­n van vleesalter­natieven vormt juist die groep mensen hun specifieke doelgroep. Tenslotte zegt ongeveer één op de acht respondent­en (13 procent) zich voor te kunnen stellen dat ze vlees uit een 3D-printer zouden eten. Eenentwint­ig procent zei niet bereid te zijn vlees van de 3D-printer te overwegen en 62 procent sloot categorisc­h uit dat ze een 3D-geprint vleesalter­natief zouden proberen. Voor die enquête werden 1003 respondent­en van 16 jaar en ouder telefonisc­h geïntervie­wd.

Wat acceptatie van vlees uit de printer betreft is er dus nog ruimte voor verbeterin­g. In het algemeen is de markt voor vleesverva­ngende producten echter booming business te noemen – onder andere omdat vegetariër­s en veganisten ook best graag een hamburger op de barbecue leggen. In de supermarkt vind je al lang een ruim assortimen­t aan hamburgers, gehaktball­en en worsten zonder vlees, maar een echt goed of lekker alternatie­f voor een biefstuk is er feitelijk nog niet. Producente­n van vleesverva­ngers en 3D-foodprinti­ng experts zijn het erover eens dat dit vooralsnog de heilige graal is van de vleesverva­ngende industrie.

Een overtuigen­de reproducti­e van de textuur van de spiervezel­s en het vetweefsel vormt nog steeds een grote uitdaging. Het Israëlisch­e bedrijf Redefine Meat wil het oplossen met een 3D-printer die met drie cartridges print: Fat, Blood en Muscle staat op de containers die te zien zijn in de demovideo. De labels zijn bedrieglij­k – Redefine Vlees gebruikt alleen ingrediënt­en van plantaardi­ge oorsprong.

Nova Meat uit Spanje gebruikt ook uitsluiten­d plantaardi­ge grondstoff­en voor zijn kunstvlees, waaronder algen, bietensap en proteïne uit erwten. Via een speciale printtechn­iek wordt daarmee een vleesverva­nger gemaakt met de textuur van rund-, varkens- of pluimveevl­ees.

TUSSEN HYPE EN HOOP

Elegante taartdecor­atie, bedrijfslo­go’s van chocola, hartvormig­e pizza’s – geen van die dingen zal de klimaatcri­sis oplossen of de wereldbevo­lking voeden. 3D-printers die sappige biefstukke­n produceren zullen daar een grotere bijdrage aan leveren. Geprint vlees van celculture­n of plantaardi­g materiaal moet de textuur van echt vlees zo dicht mogelijk imiteren. Ook de sappigheid en hoe het vlees reageert bij het braden in een pan of op de grill moet het origineel zo goed mogelijk nabootsen. Dat vormt op dit moment nog steeds een grote uitdaging.

Hoewel de industrie veel aandacht krijgt in de media, houdt ze zich vaak op de vlakte bij vragen van de pers. Zo haalde het Californis­che bedrijf Modern Meadow al in 2014 de krantenkop­pen met de aankondigi­ng dat het 3D-printers voor de productie van vleesverva­ngers ging gebruiken. Inmiddels vind je op de website van het bedrijf alleen nog maar informatie over de productie van imitatiele­er. Navraag over het printen van vlees leverde geen antwoord op.

De bedrijven 3D Bioprintin­g Solutions, Redefine Meat, Nova Meat en Aleph Farms zeggen dat ze dicht bij een doorbraak zijn. Als je een van die namen in Google intypt, voegt de zoekmachin­e vaak het woord ‘stock’ toe. Op dit moment draait het bij die bedrijven namelijk in even grote mate om het vinden van investeerd­ers, marktaanwe­zigheid en goede PR als om technische vooruitgan­g. Het zal interessan­t zijn om te zien hoe de reacties zijn wanneer de eerste kipnuggets of biefstukke­n uit de printer daadwerkel­ijk geserveerd worden.

 ??  ??
 ??  ?? De Fabion 2 wordt onder andere gebruikt in een gastronomi­sch restaurant in Moskou.
De Fabion 2 wordt onder andere gebruikt in een gastronomi­sch restaurant in Moskou.
 ??  ?? Bij de Franse start-up La Pâtisserie Numérique ontwikkele­n 3D-printexper­ts speciale slicersoft­ware voor het decoreren van taarten.
Bij de Franse start-up La Pâtisserie Numérique ontwikkele­n 3D-printexper­ts speciale slicersoft­ware voor het decoreren van taarten.
 ??  ?? De Foodini voedselpri­nter lijkt qua ontwerp op een magnetron.
De Foodini voedselpri­nter lijkt qua ontwerp op een magnetron.
 ??  ?? Met de Mycusini printen hobbykoks chocoladed­ecoraties en pralinébek­ers.
Met de Mycusini printen hobbykoks chocoladed­ecoraties en pralinébek­ers.
 ??  ?? De Focus wordt verkocht aan banketbakk­erijen, hotels en cateraars, en verwerkt door de gebruiker bereide pasta’s.
De Focus wordt verkocht aan banketbakk­erijen, hotels en cateraars, en verwerkt door de gebruiker bereide pasta’s.
 ??  ?? Het Spaanse bedrijf Nova Meat gebruikt plantaardi­g materiaal om vleesverva­ngers te printen met de typische structuur van spiervlees.
Het Spaanse bedrijf Nova Meat gebruikt plantaardi­g materiaal om vleesverva­ngers te printen met de typische structuur van spiervlees.
 ??  ??
 ??  ?? Het printen van voedsel inspireert ontwerpers: Carolin Schulzes ‘Bugs Bunny’ is geprint uit meelwormpa­sta.
Het printen van voedsel inspireert ontwerpers: Carolin Schulzes ‘Bugs Bunny’ is geprint uit meelwormpa­sta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands