C’t Magazine

Vinyl wint van cd’s

-

De flinke afname van cd-verkoop in de Verenigde Staten sinds het begin van 2020 hee ervoor gezorgd dat er gedurende het eerste half jaar meer omzet uit lp’s werd behaald dan uit cd’s. De vinylplate­n leverden ruim 232 miljoen dollar aan omzet op, terwijl cd’s net geen 130 miljoen wisten te halen. Ter vergelijki­ng: in 2019 brachten cd’s in de eerste hel van het jaar nog 250 miljoen dollar op. Het aantal verkochte cd’s is nog wel hoger dan dat van lp’s, met een ruime 10 miljoen stuks voor cd’s en bijna 9 miljoen voor lp’s. Het is voor het eerst sinds de jaren tachtig dat langspeelp­laten meer opleveren dan compact discs.

De exacte reden van de lage omzet bij cd’s is niet geheel duidelijk, alhoewel de RIAA (Recording Industry Associatio­n of America) aangee dat de pandemie wel e ect hee gehad doordat veel winkels gesloten bleven. Maar dit hee natuurlijk ook gevolgen voor vinyl. Alle fysieke media samen leverden 376 miljoen dollar op, een afname van 23 procent.

De cijfers voor cd’s en vinyl vallen echter in het niet vergeleken met de data voor streaming. Die manier van muziek beluistere­n zorgde in de eerste hel van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands